Uriah Heep soittaa marraskuussa kolme juhlakeikkaa Suomessa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.10.2022

Poikkeuksellisen suurta suosiota Suomessa jo vuosikymmeniä nauttinut brittibändi Uriah Heep saapuu marraskuussa 50-vuotisjuhlakiertueensa merkeissä Suomeen. Uriah Heep nähdään Helsingin jäähallissa 17.11., Turun konserttitalossa 19.11. ja Oulun Madetojan salissa 20.11.

Juhlakonsertti poikkeaa totutusta keikkakaavasta

Uriah Heepin 50-vuotisjuhlakonsertti on kattava läpileikkaus yhtyeen pitkään taipaleeseen hard rockin huipulla.

Yli kaksi ja puoli tuntia (!) väliaikoineen kestävässä juhlakonsertissa kuullaan yhtyeen uran kannalta merkittävimpien biisien kuten ”Easy Livin’”, ”Look At Yourself” ja ”Lady In Black” koko arsenaali esikoisalbumilta tähän päivään. Konsertti poikkeaa Uriah Heepin totutusta keikkakaavasta siinä mielessä, että se ei ole vain huippuenerginen keikkatykitys vaan harkitusti vetovoimaisen musiikin, mielenkiintoisten tarinoiden ja näyttävien visuaalisten efektien avulla yhtyeen historian kertova ja nimenomaan konserttisaleihin räätälöity rock-show.

Juhlakiertue käsittää kaiken kaikkiaan yli 40 konserttia eri puolilla Eurooppaa. Yhtyeen on tarkoitus konsertoida 10.-12. marraskuuta Lvivissä, Odessassa ja Kiovassa, Ukrainassa.

Uriah Heepin alkutahdit iskettiin ilmoille kesäkuussa 1970, ja Suomessa yhtye nähtiin jo paria vuotta myöhemmin

”Mennessämme studioon tekemään esikoisalbumiamme oli kokoonpanon nimi vielä ’Spice’. Porukkaan kuuluivat silloin laulusolisti David Byron, basisti Paul Newton, rumpali Alex Napier, minä sekä viimeisenä mukaan tullut kosketinsoittaja Ken Hensley. Nimi kuitenkin muuttui managerimme Gerry Bronin aloitteesta. Kesäkuussa 1970 julkaistulla esikoisalbumilla ”Very ’Eavy… Very ’Umble” bändin nimi on Uriah Heep, mitä siis pidetään yhtyeen virallisena perustamisvuonna”, kertoo yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen kitaristi Mick Box.

Jännän bändinimen, Uriah Heep, Bron lainasi Charles Dickensin kirjoittaman David Copperfield -romaanin ilkeältä kirjanpitäjähahmolta.

Vain paria vuotta esikoisalbumin julkaisun jälkeen, kesällä 1972, Uriah Heep nähtiin jo Suomessa Ruisrockin pääesiintyjänä. Ruisrockin muita ulkomaisia festivaalivieraita kyseisenä kesänä olivat niin ikään brittiläiset Lindisfarne ja Osibisa sekä MC5 Yhdysvalloista.

Suomi on vuosien saatossa tullut Mick Boxille ja Uriah Heepille hyvin tutuksi

”En todellakaan muista, montako kertaa olen Suomessa käynyt. 1970-luvun alussa tapahtuneen ensimmäisen Suomen-vierailumme jälkeen olemme esiintyneet Suomessa kymmeniä kertoja. Viimeksi perinteisillä festarikeikoilla tänä kesänä”, muistelee Box jatkaen ”Suomalaiset ovat rokkikansaa, ja me olemme rokkibändi, joten kyseessähän on ylivertainen yhdistelmä. Meillä on aina yhtä mahtavaa, kun tulemme maahan. Suomalaiset ovat tosi lojaaleja faneja ja monista on vuosien varrella tullut hyviä ystäviä.”

”Alkuaikojen elintavoilla meistä kukaan ei olisi enää elossa…”

Viiteenkymmeneen vuoteen mahtuu peräti 26 studioalbumia live- ja kokoelmalevyistä puhumattakaan. Esikoisalbumi ”Very ’Eavy… Very ’Umble” julkaistiin vuonna 1970 ja viimeisin, ”Living the Dream” syyskuussa vuonna 2018. Levyjen yhteenlaskettu myyntimäärä ylittää 45 miljoonaa kappaletta.

Suurimmat ja toivotuimmat hitit löytyvät yhtyeen uran alkuajoilta: ”Gypsy”, ”Easy Livin’”, ”Look At Yourself”, ”July Morning”, ”Stealin’” ja tietysti ”Lady In Black”.

Uriah Heepin rivit ovat yhtyeen perustajiin kuulunutta Mick Boxia lukuun ottamatta muuttuneet moneen kertaan, mutta suosioon se ei ole vaikuttanut. Maailman ahkerimpien rock-yhtyeitten joukkoon kuuluva Uriah Heep levyttää ja kiertää maailmaa lähes kahden sadan keikan vuositahdilla. Yhä edelleen keikkailevista aikalaisista, brittirockin ikonisista hard rock -bändeistä voidaan Uriah Heepin ohella mainita esimerkiksi Deep Purple.

”Herään joka aamu onnellisena, että olen vielä elossa. Olen iloinen, että saan Uriah Heepin kanssa tehdä sitä mitä minä ja koko bändi rakastamme: tehdä musiikkia, konsertoida, tavata fanejamme ja nähdä maailmaa. Meillä on suuri intohimo musiikkia kohtaan, eikä se katoa mihinkään. Vanhoihin aikoihin verrattuna me emme kuitenkaan bailaa ihan samalla tavalla kuin joskus 70- ja 80-luvulla. Niillä elintavoilla kukaan meistä ei olisi enää elossa”, naurahtaa Box.

Uriah Heep vuosimallia 2022:
Mick Box – kitara & laulu
Bernie Shaw – laulu
Phil Lanzon – kosketinsoittimet & laulu
Russell Gilbrook – rummut & laulu
Davey Rimmer – basso

Liput:

torstai 17. marraskuuta, Helsingin jäähalli
liput alkaen 49,90 euroa

lauantai 19. marraskuuta, Konserttitalo, Turku
liput alkaen 49,90 euroa

sunnuntai 20. marraskuuta, Madetojan sali, Oulu
liput alkaen 49,90 euroa

https://www.lippu.fi/artist/uriah-heep

Kaikki konsertit alkavat kello 19.00. Konserteissa on väliaika. Konserteissa ei ole ikärajaa.