Uuden sukupolven action rockia Göteborgista – arviossa Åskväderin ”Fenix”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 10.5.2022

Göteborgilainen Åskväder julkaisi maaliskuussa toisen pitkäsoittonsa, jolla yhtye osoittaa edustavansa action rockin uutta sukupolvea. Kaksi vuotta sitten julkaistun debyyttialbumin jälkeen ruotsalaisyhtye jatkaa edelleen valitsemallaan vauhdikkaan rockin linjalla, kiristämällä tahtia entisestään ja taaten näin entistä vauhdikkaamman elämyksen. Merkittävänä erona on myös uusi vokalisti, Albin Sörensson, joka tuo Åskväderin soundiin lisää tummuutta ja melankoliaa.

Tusinan verran kappaleita sisältävä ”Fenix” on nimensä mukaisesti Åskväderille tuhkista nouseminen, sillä pandemiaa seuranneet jäsenistön muutokset laittoivat kokoonpanon ahtaalle yhtyeen kitaristi Martin Gutin mukaan. Uusien jäsenten mukana mukaan tuli uusia ideoita, ja tämän voi Gutin mukaan kuulla uudelta pitkäsoitolta. Ehkä ideoita on ammennettu myös Suomen suunnasta, sillä Åskväderin uusi soundi tuo paikoitellen mieleen kotimaisen The Empire Strikesin.

”Fenix” etenee hyvällä otteella ja sujuvasti kappaleesta toiseen, antaen kuulijalle hienosti erilaisia näkökulmia Åskväderin repertuaarista: ”Blurry Lines” potkii pitkäsoiton vauhtiin, ”Let You Down” sisältää ilmavampaa otetta ja mitä loisteliaimmat kertosäkeistöt. ”Head Home” on verkkainen blues rock -poljenta, jossa kuulijan päälle vyörytetään melankolian hyökyaalto. Vastaavasti ”Preach For Me” on mahtavalla groovilla kyllästetty, kun pitkäsoittavan päättävä ”Run Out Of Time” sisältää albumin teräksisimmät riffit.

Åskväder näyttää itsevarmasti korttinsa toisella pitkäsoitollaan. Kappalelista on sommiteltu oivallisesti niin, että se antaa kuulijalle jatkuvasti uusia ärsykkeitä. Kun kappaleiden kestot on pääasiassa rajattua alle kolmen minuutin kestoon – lukuun ottamatta ”Head Homea” – muotoutuu kokonaisvaikutelmasta hyvin vauhdikas. Hienoista itseään toistamista albumilla on kuultavissa, mutta kokonaisuudessaan ”Fenix” on soljuva ja viihdyttävä kokonaisuus, jota voi suositella The Hellacoptersin ja Imperial State Electricin kuuntelijoille.

Kappalelista:

1. Blurry Lines

2. When We Fall

3. Let You Down

4. Old Friend

5. Claptrap

6. Head Home

7. Zealot

8. Nightcap

9. Preach For Me

10. Deadlock

11. Reap What You Saw

12. Run Out Of Time

https://www.facebook.com/askvaderband

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen