Uuden sukupolven heviä ja pitkänlinjan melodeathiä – Oceanhoarsen ja Omnium Gatherumin yhteiskiertue saapui Lutakkoon

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 14.11.2021

Torstai-ilta ei ehkä ole kaikkein ihanteellisen ajankohta keikoille, mutta kun musiikki ja muu kulttuurielämä on alkanut pikku hiljaa nousta jaloilleen pandemian jäljiltä, kannattaa elävää musiikkia mennä kuuntelemaan vaikka keskellä viikkoakin. Omnium Gatherumin ja Oceanhoarsen yhteiskiertue saapui torstaina Jyväskylän Lutakkoon, ja ne jotka ovat olleet yhteiskiertueen jollakin keikalla, tietävät, että ilta ei pettänyt odotuksia.

Yhteisillan avasi kotimainen vuonna 2018 perustettu Oceanhoarse, joka julkaisi tänä syksynä ensimmäisen studioalbuminsa. 45 minuutin mittaisen setin aikana kuultiin luonnollisesti lukuisia kappaleita uudelta albumilta, mutta myös vanhempaa tuotantoa sekä Slipknot-coveri, ”Duality”. Kuten lämmittelijäyhtyeet yleensä, myös Oceanhoarse oli hienoisessa altavastaajan asemassa kun yleisö koostui pääasiassa Omnium Gatherumin kuuntelijoista. Vaikka Oceanhoarse ei soittanutkaan melodista death metalia kuten pääesiintyjä, vaikutti yleisö lämpenevän hitaasti mutta varmasti lämmittelijälle. Koko yhtyeen antaumuksellinen esiintyminen, sekä raskaammat sovitukset saivat aikaan hyväksyviä nyökkäilyjä ja kasvavia aplodeja.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Jos Oceanhoarse sai aikaan yleisössä varovaista pään nyökyttelyä, sai illan pääesiintyjä Omnium Gatherum liikettä aikaan enemmänkin. Vuodesta 1996 olemassa ollut yhtye julkaisi tänä syksynä yhdeksännen albuminsa, jota Omnium Gatherum esitteli usean kappaleen voimin. Yhtyeellä on selvästi vankka kannattajakuntansa, sillä ei ollut väliä, oliko kappale uunituore vai vanha, niin yleisö otti sen hyvin vastaan.

Vaikka Omnium Gatherum ei ollut itselleni entuudestaan tuttu, enkä ole juuri käynyt kuuntelemassa melodista death metalia soittavien yhtyeiden keikkoja, en voi väittää, etteikö Omnium Gatherumin esiintyminen olisi ollut viihdyttävää katsottavaa. Humoristiset sutkautukset lensivät niin lavalla yhtyeen jäsenten välillä, kuin vokalisti Jukka Pelkosen puheista, kun hän jututti yleisöä. Pelkonen rohkaisi yleisöä useamman kerran tulemaan lähemmäs lavaa ja yleisö seurasi nöyrästi kehotusta. Erityisesti kiinnitin huomiota Omnium Gatherumin synkronoituun esiintymistapaan. Kaikki muut jäsenet, paitsi rumpali, heijasivat yläruumistaan samassa tahdissa keskenään monia, rytmikkäitä kappaleita soittaessaan. Vaikka yksityiskohta on sinällään pieni, antoi se paljon yleisvaikutelmaan.

Hyvän keikan merkki innostuneen yleisön lisäksi on myös tietenkin se, jos kuuntelijana ei tee mieli vilkuilla puhelinta tai katsoa kelloa. Omalla kohdallani aika meni niin Oceanhoarsen kuin Omnium Gatherumin keikkaa seuratessa siivillä. Molemmat yhtyeet antoivat kuulijoille parastaan ja saivat yhdessä aikaan kunnon metallimusiikin illan. Keikkoja seuratessa en voinut olla miettimättä, kuinka onnellisessa asemassa sitä jälleen on, kun voi mennä kotikaupungissaan kuuntelemaan elävää musiikkia.

Nautitaan tilanteesta, ja käydään niillä keikoilla osoittamassa tukemme niin muusikoille ja keikkojen järjestäjille, kun se on jälleen mahdollista.

Kuvat ovat yhtyeiden kiertueelta Tavastialta.

Oceanhoarse Facebookissa

Omnium Gatherum Facebookissa

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kuvat: Marlena Darocha