”Uudesta albumistamme tuli just meidän näköinen – Ikinä 2.0”: haastattelussa kakkosalbuminsa julkaiseva metallilupaus Ikinä

Kouvolasta kajahtaa, kun kotimainen pop-ja punk-vaikutteitakin ammentava metallitulokas Ikinä valmistautuu julkaisemaan odotetun kakkosalbuminsa ”Millenniaalin itsehoito-opas epävarmaan aikuisuuteen”. Albumi on jatkoa yhtyeen vuonna 2017 julkaistulle debyyttialbumille ”Samoista soluista”, joka julkaistiin kotimaisen Sakara Recordsin kautta. Yhteistyö Sakaran kanssa jatkui myös yhtyeen kakkoalbumin kohdalla. Kaaoszinen toimitus kyseli yhtyeen laulajakaksikon, Tuuli Pajun ja Katariina Sorsan, tuoreita kuulumisia niin uuden albumin tiimoilta kuin myös yhtyeen omista esikuvista sekä tulevista kuvioista. Voit lukea haastattelun alta:

Moi, mitenkäs Ikinä-yhtyeen mennyt kesä ja syksy on sujunut?

Tuuli Paju: Kesällä me oikeastaan äänitettiin kokonaisuudessaan tuleva, toinen albumi. Syksyllä on riittänyt touhuamista aina musavideokuvauksista keikoille valmistautumiseen. Ollaan oltu aivan into piukeana koko syksyn ajan! Selkeästi mennään meille merkittävien juttujen äärellä.

Julkaisette marraskuun alussa toisen albuminne ”Millenniaalin itsehoito-opas epävarmaan aikuisuuteen”, millainen prosessi levyn tekeminen oli?

Tuuli Paju:  Joo, tosiaan 1. päivä marraskuuta julkaistaan meidän toinen pitkäsoitto, ja sen tekeminen on ollut vaiheikasta. Päästiin keväällä aika hyvin perille siitä, mitä levystä oli muodostumassa, ja siitä eteenpäin hommat rullasivatkin aika kovaa vauhtia tähän pisteeseen.

Katariina Sorsa: Prosessi on ollut käynnissä tietenkin ihan heti ekan levyn julkaisun jälkeen, ja kaikki biisit, joita sen jälkeen ollaan kirjoitettu, on ollut kohti tätä levyä, ja siinä on ollut kaikenlaisia vaiheita ja uuden etsimistä.

Koitteko  paineita albumia tehdessänneOlen eräänkin kerran kuullut termin ”kakkosalbumin kriisi”. Oliko sellaista läsnä?

Tuuli Paju: Annettiin sävellystyölle ja uuden syntymiselle aika paljon aikaa ja tehtiin uusia biisejä koko viime vuosi ja pitkälle kevääseen 2019 asti, kunnes päätettiin noin 50:stä demosta levylle äänitettävät kappaleet. Me tongittiin aika syvältä sitä, mitä Ikinä on tällä hetkellä, ja mikä meissä resonoi. Kai sitä voi jonkinlaiseksi kriisiksi kutsua, jos muutostilaa voi kutsua kriisiksi. Ollaan oltu aina varmoja siitä, ettei tällä musalla hyödytä pyrkiä miellyttämään ketään muuta kuin itseä. Jos se ei tunnu meistä hyvältä, niin ei se tunnu muistakaan hyvältä. Uudesta albumistamme tuli just meidän näköinen – Ikinä 2.0!

Onko albumilla joitain tiettyjä kappaleita, joista olette itse erityisen ylpeitä?

Tuuli Paju: Voin rehellisesti sanoa, ettei tälle levylle valikoitunut turhaan yksikään biisi. Mietittiin aika tarkkaan tämä kokonaisuus, ja oli meillä valinnanvaraakin. Biisit soivat nyt kokonaisina, ja jokaisen kappaleen omaa luonnetta on kunnioitettu loppuun asti. Lyriikoiden puolesta sanoisin, että seisotaan jokaisen sanan takana, ja ollaan ylpeitä niistä. Nämä ovat meille ehkä myös henkilökohtaisempia sanoituksia ja puhutaan aika suoraan tunteista ja asioista, jotka tuntuvat menevän pieleen tässä maailmassa. Ekalla levylläkin oli biiseissä sitä häpeilemätöntä tyyliä, ja se on edelleen vahva puoli meidän identiteettiä bändinä. ”Paljaana” on meidän eka kunnon metalli-balladi, se on ollut alusta asti rakas, ja siitä ollaan hiton ylpeitä!

Katariina Sorsa: Joo, täytyy myöntää, että ”Paljaana” on meille jotenkin niin rakas biisi, että oikein jännittää, iskeekö se kuulijoille niin syvään kuin itse bändille.

Miten Ikinän sävellysvastuu jakaantuu?

Tuuli Paju & Katariina Sorsa: Biisien alkuunsaattamiseen on monia eri tapoja. Usein Samuli tekee itsekseen tai Santerin kanssa jonkin riffipohjan tai biisiraakileen ja pistää muille kuultavaksi. Joitakin pohjia on luotu treeniksellä nelistään tai Laurin kanssa pienemmissä porukoissa studiolla. Toiselle levylle työstettiin myös kaikki yksiksemme sekä sävellyksiä että sanoituksia ja tuotiin ”ideat” yhteen. Tavallisesti sanojen ja laulusovitusten tekeminen on mimmien hommaa, ja sitten ne työstetään valmiiksi yhdessä Laurin kanssa. Tällä levyllä Santerikin antoi niihin oman osansa. Laurilla on sitten tuottajana roolia biisien hiomisessa ja saattamisessa valmiiksi. Yhdessä lopulta luodaan siis kaikki, ja jokaisella on oma tärkeä panoksensa meidän sävellystyössä.

Biiseistä ja sävellyksistä puheenollen: mikä inspiroi sävelkyniänne? Mikä teitä puhuttaa? Ensimmäisen albumin perusteella teitä voisi väittää jokseenkin ”provosoivaksi” yhtyeeksi. Allekirjoitatteko sen itse? 

Tuuli Paju: Selkeästi pohja kaikelle inspiraatiolle ja innostukselle syntyy jostain, joka tuntuu joltakin ”sisuskaluissa” ja herättää reaktioita; ihastuttaa, vihastuttaa, ärsyttää tai saa pään nyökkymään. Ikinällä on ihan oma saundinsa, ja se syntyy tasan meistä viidestä. Provosoivaa voi joskus olla sanoa jokin tunnistettava asia ääneen tai tapa, jolla se sanotaan. Ei pelätä olla provosoivia, mutta ei se mikään itsetarkoituskaan ole. Itseironia on yksi elementeistä, joka puskee sinne kappaleisiin välillä väkisin, ja ollaan se hymyssä suin hyväksytty. Kirjoitetaan aina siitä käsin, mikä meitä kiinnostaa, ja mitä on mielen päällä. Toisinaan se on päivänselvää ja toisinaan väännetään niistä asioista keskenämme tuntitolkulla. Ei ilmastonmuutos, sitoutumisen vaikeus tai elämän peilaaminen Instafeedin kautta ole yksinkertainen saati helppo asia… Ja siitähän voikin kirjoittaa taas uuden laulun, miten se elämä ”ei oo helppoo”. Toisellakin levyllä on omat twistinsä, mutta kokonaisuutena ollaan jo kypsempi bändi, ja luonnollista kasvua on havaittavissa.

Nyt, kun lähdettiin tälle inspiraatio-linjalle, kysytään vielä perään, ketkä ovat teidän inspiraatioita ja esikuvianne musiikissaAmmennatteko vaikutteita esikuvistanne?

Katariina Sorsa: Tämä on hurja kysymys, kun kaikki säveltävät, ja kaikilla on tietty omat musiikilliset esikuvansa. Sieltä se meidän eklektinen soundi varmaan tuleekin. Meillä on Samulin kanssa yhteisesti tehokuuntelussa esimerkiksi TesseracT. Laurilta tulee sitten välillä paljon grunge-vaikutteita ja ammennusta klassisesta musasta. Santeri kuuntelee meistä ehkä raskainta kamaa. Monilla on kuuntelussa esimerkiksi Architects, Killswitch Engage, Slipknot, Korn, Nirvana, Foo Fighters, Papa Roach, Periphery… ja tietty levy-yhtiömme mestarit Mokoma ja Stam1na! Laulujen ja sanoitusten puolesta vaikutteet tulevat varmasti eniten tämän päivän popin suunnalta. Minuun vaikuttaa varmasti kaikista vahvimmin musiikki, jota olen kuunnellut lapsena ja teininä eli pop-punk ja lapsuuden idolit Britney Spearsista Nylon Beatiin ja Spice Girlseihin.

Olette vielä niin sanotusti uranne alkutaipaleella, mutta osaatteko nimetä yhden tai useamman mieluisan keikkamuistonne? Olette kiertäneet muun muassa vuoden 2017 kuuluisalla ”Kakara Tourilla” Apinan kanssa. Millainen kokemus se oli? 

Katariina Sorsa: ”Kakara Tour” oli ihan mahtava ja meidän ensimmäinen varsinainen kiertue, jolla sai vetää monta iltaa putkeen. Se oli huippuhauskaa, etenkin, kun Apinan kanssa oli yhdessä niin hyvä meininki. Lämppäyshommia meillä on ollut paljon, ja on ollut hienoa olla esimerkiksi Stam1nan ja Mokoman matkassa. Soilwork-lämpissä oli myös ihan erilainen, hieno meininki. Se ehkä etukäteen jännitti eniten, mutta kivasti se tietty meni. Ikimuistoisin oli varmaan ”Kakara tourin” yhteydessä ollut ekan albumin julkkarikeikka. Siellä sai kokea sen fiiliksen ekaa kertaa, että ”onko kaikki nää ihmiset oikeesti tullu kattomaan meitä”, ja fiilis oli maaginen.

Kierrätte loppusyksystä uudestaan Stam1nan seurassa lyhyen kiertueen verran. Luvassa on myös levynjulkistuskeikka kiertueen tiimoilta. Odotatte sitä varmasti kovasti kuten fanitkin. Minkälaista meininkiä lupaatte tarjota musiikkimaksun pulittaneelle ”tanssikansalle”?

Katariina Sorsa: Oi kyllä! Odotetaan erityisesti sitä, millaista on vetää uusia biisejä, ja millaisia livekokonaisuuksia saadaan hiottua tästä materiaalista. Moshaukselta ei vältytä, vauhdikkuutta löytyy edelleen ja vedetään taatusti hymyssä suin! Helsingin levyjulkkarista tulee varmasti erityinen!

Entä sen jälkeen? Onko jotain jo lyöty lukkoon esimerkiksi ensi vuodelle? ”Kakara Tourilta” ”Sakara Tourille”, kenties?

Katariina Sorsa: We will see (silmää iskien). Kevät alkaa muotoutua näiden keikkojen ja levyjulkaisun jälkeen.

Missä asemassa toivotte olevanne yhtyeenne kanssa esimerkikisi viiden vuoden päästä? Mikä on teidän musiikillinen unelma, jota tavoittelette? 

Katariina Sorsa: Hieno kysymys! Lavalla! Unelmoidaan tietysti siitä, että homma kantaa ja saadaan edelleen vetää, ja vielä mahdollisimman isoille yleisöille, jotka nauttivat tästä meidän jutusta.

Kiitos ajastanneLoppuun vielä vapaa sana, mitä haluatte sanoa faneillenne?

Katariina Sorsa: Ihanaa, kun kuuntelette ja kannustatte! Toivottavasti nähdään keikoilla! Ja pistäkää toivetta paikallisiin ”venueihin”, jos haluatte nähdä meitä ensi vuonna kotikaupungissanne.

Uuden Ikinä-albumin voit tilata itsellesi Levykauppa Äxästä

Yhtyeen live-setin voit katsastaa loppuvuoden aikana seuraavissa paikoissa:

1.11. Jack The Rooster, Tampere (Atlas)
2.11. Rytmikorjaamo, Seinäjoki (Stam1na)
8.11. On The Rocks, Levynjulkaisukeikka, Helsinki (Merta)
9.11. Aulanko-Areena, Hämeenlinna (Stam1na)

https://fi-fi.facebook.com/Ikinaface

Haastattelu: Jaakko Nygård

Kommentoi julkaisua