Uusi albumi ja uusi tuleminen – haastattelussa Rust N’ Rage ”One For The Road” -albumin tiimoilta

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 23.3.2022

Kotimainen hard rock -yhtye Rust N’ Rage sai levytyssopimuksen Frontiers Music Srl:lta ja julkaisi maaliskuun puolessa välissä ”One For The Road”-albumin. Kaaoszine tavoitti yhtyeen vokalisti Vincen ja rumpali Jezzien ennen albumin julkaisuja, ja tiedusteli muusikoilta kuulumiset. Samassa he kertoivat myös ensi viikolla alkavasta kiertueesta One Desiren ja Brother Firetriben kanssa ja syyn, miksi Rust N’ Ragen keikoille kannattaa tulla.

Moro Vince ja Jessie! Saatte julkaista ”One For The Road” -albumin Frontiers Music Srl:n kautta. Se on hieno juttu, kertoisitte hieman yhtyeestänne ja uudesta pitkäsoitosta?

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Vince: Meillä on kaksi aikaisempaa levyä alla, jotka vastaavat sen aikaista osaamista. Demojen perusteella saimme sopimuksen Frontiers Recordsin kanssa. Manageri Bilundin ja tuottaja Westerlundin roolit olivat hommassa isossa osassa.

Jezzie: ”One For The Road” -albumia voi tietyssä mielessä pitää uutena tulemisena ja myös debyyttialbumina – ainakin levy-yhtiön osalta.

Minkä näette olevan suurin ero edellisiin albumeihinne nähden?

Vince: Suurin ero on se, että tällä albumilla on ollut bändin ulkopuolinen tuottaja. Ja sen myötä on syntynyt merkittävin ero edellisiin albumeihin nähden. Tätä albumia tehdessä tuli opittua aivan uudella tavalla asioita esimerkiksi äänityksenkin suhteen.

Jezzie: Ja ajan tuoma kokemuskin näkyi albumia tehdessä. Aiemmin emme olleet miettineet kovin tarkkaa soitto-osuuksiemme yhteensopivuutta, mutta nyt siihen kiinnitettiin eri lailla huomiota.

Onko albumilta löytynyt omia suosikkeja, joita on erityisen mukana soittaa sitten keikoilla?

Vince: Tavallaan kaikki ovat sellaisia, niin kuin kolmas sinkkumme ”The Future Is For The Strong” on sellainen, joka on kaikkien jäsenten sydäntä lähellä. Mikä hauskinta, kappale syntyi hyvin spontaanisti.

Jezzie: Jos joku pyytäisi kuvailemaan Rust N’ Ragea biisillä, niin tällä hetkellä se tuntuu osuvimmalta.

Millä tavalla Rust N’ Rage erottuu kotimaisen rockin kentällä?

Vince: Olemme bändi, jonka vahvuutena ovat keikat. Siksi onkin hienoa päästä kiertämään Suomea usean viikon verran maalis- ja huhtikuun aikana. Uuden albumin kappaleissa kertseihin on panostettu, joten sekin on yhtyeemme avainpiirre.

Jezzie: Ja välitämme hyvää meininkiä! Ja toki Rust N’ Rage erottuu kyvykkyytensä puolesta edukseen. Kotimaisen rockin kentällekin kun mahtuu monenlaisia bändejä.

Vince: Kun äänitimme levyä, niin meillä oli ainakin todella hauskaa. Toivottavasti tämä sama fiilis välittyy kuulijoillekin albumin ja keikkojen kautta!

Osa yhtyeestänne pukeutuu hyvin kasarirock-henkisesti. Miten tärkeässä asemassa kasarirock on teille?

Jezzie: Ei ehkä enää niin vahvassa kuin silloin kun aloitimme yhtyeen, nyt on suurin osa Def Leppard -huiveista karsiutunut pois pukeutumisesta. Mutta on kasarirock silti tärkeässä asemassa omassa elämässä musiikin kuuntelun ja Rust N’ Ragen kautta.

Hiljattain tuli tieto, että Screaming Treesin keulahahmo Mark Lanegan kuoli. Kenen artistin kuolema on ollut kovin paikka?

Vince: Mulla Ronnie James Dion kuolema on ollut raskain. Hän on ollut kuitenkin laulajaesikuvana.

Jezzie: Meillä kävi huono säkä, kun meidän piti mennä juuri kuuntelemaan häntä Sauna Open Airiin, mutta ei sitten enää päästykään. Ei ehditty koskaan nähdä esiintymässä.

Vince: Se söi kyllä miestä. Jos vanhempien sukupolvien poistumisesta jotain hopeareunusta yrittää löytää, niin ehkä se on sitten se, että tulee ainakin uusille tilaa.

Teillä on nyt keväällä rundi, mutta miten on kesän keikkojen suhteen?

Vince: Meillä tulee siinä mielessä tämä levyjulkkari huonoon saumaan, että kesän festarikeikat on jo pääasiassa buukattu täyteen, eikä keikkoja ole helppo saada. Meillä on kuitenkin kova luotto manageriin, että eiköhän hän saa meille keikkoja järjestettyä.

Jezzie: Kun ottaa huomioon kuluneet vuodet pandemian takia, niin keikkojen määrän voi laskea kahden käden sormin. Siksi tämä kevään kiertue tuntuu juhlalle jo kaikkien seitsemän keikan takia.

Vince: Ja niillä keikoilla tulee taatusti olemaan hyvä meininki, kun ihmiset pääsevät pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia. Siihen luotan!

Jezzie: Ja mikäs sen mukavampaa, kun pääsee soittamaan Brother Firetriben ja One Desiren kaltaisten bändien kanssa! Meitsi tykkää.

Kiitos Vince ja Jessie! Haluatteko laittaa terveiset lukijoille?

Vince: Jos diggaatte levystä, niin mahtava homma!

Jezzie: Ostakaa ja kuunnelkaa levyä, mutta tulkaa tsekkaamaan homma myös livenä.

Vince: Kyllä homma toimii olkkarin kajareistakin kuunneltuna, mutta keikka on kuitenkin aina keikka!

Kiertuepäivät:

31.3. Tanssisali Lutakko, Jyväskylä

1.4. SawoHouse, Kuopio

2.4. Klubi, Tullikamari Tampere

7.4. Utopia, Turku

8.4. Kulttuurikuppila Brummi, Rauma

9.4. Rytmikorjaamo, Seinäjoki

29.4. On the Rocks, Helsinki

https://www.facebook.com/rustnrageofficial

Haastatellut: Aleksi Parkkonen