Uusi doom metal -tulokas Kalmo operoi ”Demoni”-nimisellä EP:llään melkoisen häröissä tunnelmissa

Yhden miehen projekti Kalmo on saanut valmiiksi ensimmäisen EP:nsä, joka on saanut nimekseen “Demoni”. Jo kymmenen vuotta hiljalleen kypsynyt projekti on eriskummallista ja vinksahtanutta doom metalia, jossa on mukana aimo annos painajaismaisuutta sekä pimeää kokeellisuutta.

Allekirjoittaneelle nousi bändin vertailukohtana mieleen uudempi Celtic Frost ja Triptykon, eikä vähiten pimeän kokeellisuuden mutta myös bändin soundimaailman ansiosta. Kalmon musiikki muistuttaa myös jollain tapaa 2000-luvun alun suomimetalli-bändejä. Musiikkiin on vain lisätty annos doom metalia ja painajaismaista hulluutta, ja näin varmasti siksi, että laulukielenä on suomi. Siitä esimerkkinä muistuu mieleeni takavuosien Pahuuden prototyyppi -niminen orkesteri, mikäli joku sellaisen vielä muistaa. Toisaalta mieleen nousevat myös Aarnin sekoilut.

Ensimmäinen raita “Piru” on parasta, johon Kalmo pystyy. Syykin siihen on selvä: “Piru” on projektin vähiten häröä materiaalia. Kaikkia muita biisejä vaivaa liiallinen päämäärättömyyden tuntu. Häröily kääntyy ikään kuin sitä itseään vastaan, ja tuntuu aivan kuin sävellystyö olisi niiltä osin jäänyt vielä kesken. “Show Me Your Face” on lyhytsoiton ainoa englanniksi laulettu biisi ja hyvä niin, sillä kielen vaihtuminen häiritsee kokonaisuutta. Lyriikat ovat kaiken kaikkiaan melko kliseisiä tapauksia, jotka tosin toimivat sinänsä ihan hyvin levyn kontekstissa.

Soundit on saatu yllättävän hyviksi ja hämärään tunnelmaan sopiviksi, varsinkin, kun kyseessä on ensimmäinen omakustanne-EP. Mutta suoraan sanottuna “Demoni” ei kuitenkaan säväytä oikein millään tasolla. Erääksi kynnyskysymykseksi osoittautuu laulu, joka sekin vaatinee avautuakseen hieman vinksahtanutta makua. Se jakaa mielipiteet ilman epäilyksen häivää varmasti kahtia. Ymmärrän projektin pointin ja sen, että tarkoitus onkin tehdä hieman eksperimentaalisempaa ja härömpää materiaalia, mutta tällä kertaa Kalmo astuu omaan ansaansa. Tällä lyhärillä ei siis mennä vielä kuuhun mutta ehkä painajaisiin kuitenkin.

4½/10

Kappalelista:

1. Piru
2. Elävä vainaa
3. Lupaus
4. Valo
5. Mustaa
6. Show Me Your Face

Kalmo Bandcampissä
Kalmo Facebookissa

Kommentoi julkaisua