Uusi solisti mutta sama yhtälö – arviossa Spirits Of Firen toinen albumi ”Embrace The Unknown”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 20.4.2022

Yhdysvaltalainen Spirits Of Fire julkaisi debyyttialbuminsa vuoden 2019 helmikuussa ja kolme vuotta myöhemmin on vuorossa toinen pitkäsoitto. Pitkänlinjan hevimuusikoista koostuva Spirits Of Fire on takonut tuoreelle pitkäsoitolleen tusinan kappaleen verran heavy metalia. Radikaalein ero toisella pitkäsoitolla edeltäjäänsä on se, ettei albumilla kuulla Tim ”Ripper” Owensia vaan hänen tilalleen on astunut Fabio Lione.

Vuonna 2017 perustettu Spirits Of Fire sisältää maineikasta ja monipuolista osaamista. Kitaransoitosta vastaa Christopher Caffery (Savatage, Trans-Siberian Orchestra), rumpujen takaa löytyy Mark Zonder (ex-Fates Warning, Warlord) ja bassokitaran varresta Steve DiGiorgio (Testament, Death). Aiemmin mikrofonin takaa rääkymästä löytyi Tim ”Ripper” Owens (ex-Judas Priest, ex-Iced Earth, ex-Yngwie Malmsteen’s Rising Force) mutta hänen poistuttuaan rivistöstä tilalle astui Fabio Lione (Angra, Rhapsody).

Jokainen, joka on kuullut Spirits of Firen debyyttialbumin ja tietää Owensin raivokkuuden laulajana, saattaa miettiä, miten Lione mahtaa onnistua täyttämään edeltäjänsä saappaat? ”Embrace The Unknown” -albumin perusteella voi todeta ”hyvin”. Vaikka vokalistien äänet ovat erilaiset, löytyy Lionen äänialasta samanlaista repivyyttä ja raivokkuutta kuin Owensilta. Lione ei kuulosta ehkä yhtä vihaiselta kuin Owens, mutta hänen äänestään löytyy enemmän vaikeroivuutta, mikä tulee erityisen hyvin esiin kappaleissa ”My Confusion” ja ”Sea Of Change”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kun Spirits Of Firen esikoisalbumia ja ”Embrace The Unknownia” peilaa toisiinsa, tulee mieleeni ajatus, ettei vokalistin vaihtuminen ole ehkä ollut huono asia. En tarkoita sitä, etteikö Owens olisi hoitanut tehtävänsä debyyttialbumilla hyvin. Omiin korviini Owensin ja Lionen äänet eivät eroa radikaalisti toisistaan, ja kun uusi pitkäsoitto on tehty edeltäjänsä tapaan tiukaksi hevialbumiksi, antaa solistin vaihdos kuulijoille enemmän tutustuttavaa kuin toinen levy saman laulajan kera.

Lionen myötä kuulijalla on mahdollisuus tutustua Spirits Of Fireen uudella tavalla, ja se, jos mikä, antaa kuuntelukokemukseen lisää jännitystä. Jokaisen päätettäväksi jää luonnollisesti, onko Owensin vai Lionen suoritus parempi, mutta kun molemmat solistit ovat näin kovatasoisia, ei kummallakaan pitkäsoitolla voida mennä pahasti metsään.

”Embrace The Unknown” kulkee tunnollisesti vakavailmeisen hevin maaperällä antaen kuulijoille hienoja kitarasooloja, tarttuvia kertosäkeistöjä ja uhmakasta asennetta. Reilun tunnin mittainen kokonaisuus kuulostaa paikoitellen itseään toistavalta, mutta onneksi kaavaa on rikottu pitkäsoiton lopulla ”Remember My Name” – ja ”Out In The Rain” -kappaleiden kaltaisilla teoksilla, joista jälkimmäinen on kaikessa mahtipontisuudessaan yllättävä. Hienoisesta kaavamaisuudestaan huolimatta ”Embrace The Unknown” on kuitenkin varma valinta, mikäli pidit Spirits Of Firen debyyttialbumista ja perinteinen hevi on lähellä sydäntäsi. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

https://www.facebook.com/SpiritsOfFireBand

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen