Uusia alkuja ja päätöksiä: Nämä albumit täyttävät tänä vuonna 20 vuotta
Vuosi 2005 piti sisällään debyyttejä, jäähyväisalbumeita ja kaikkea siltä väliltä. Julkaisimme aikaisemmin listat 50, 40 ja 30 vuotta täyttävistä albumeista, ja seuraavaksi kurkataan vuoden 2005 levytarjontaan.
1. Children Of Bodom – “Are You Dead Yet”
Jos Children Of Bodomin edellinen levy “Hate Crew Deathroll” mullisti metallimaailmaa, niin yhtyeen viides albumi “Are You Dead Yet” pisti vielä paremmaksi. Tältä albumilta löytyy heittämällä Bodomien parhaimpia kappaleita, kuten albumin nimikkokappale, “Trashed, Lost & Strungout” ja “In Your Face”, joka sai tämän toimittajan aikanaan esiteininä innostumaan metallista. “Are You Dead Yet” on myös ensimmäinen Children Of Bodom -albumi, jolla kitaristin paikkaa pitää Alexander Kuoppalan tilalle tullut Stonesta tuttu Roope Latvala.
2. Arch Enemy – “Doomsday Machine”
Hieman ennen “Doomsday Machinen” julkaisua perustajajäsen ja kitaristi Michael Amottin veli Christopher Amott lähti Arch Enemyn riveistä. Kitaristitaituri palasi kuitenkin takaisin yhtyeeseen vuonna 2007 työstämään “Rise of the Tyrant” -albumia. Tämä yhtyeen kuudes albumi, ”Doomsday Machine”, pitää sisällään useita Arch Enemy -klassikoita, kuten “Nemesis” ja “My Apocalypse”.
3. Kreator – “Enemy of God”
Kreator oli saanut edelliselle “Violent Revolution” -albumilleen hieman suomalaista osaamista, kun yhtyeen riveihin liittyi Waltarissakin soittanut kitaristi Sami Yli-Sirniö. Jo tuolla albumilla Kreator otti askeleen kohti vanhaa kunnon thrash metalia, mutta yhtyeen 11. pitkäsoitto “Enemy of God” otti tästä soundista kauan kaivatun niskalenkin, eikä ote ole hellittänyt vielä tänä päivänäkään. “Enemy of God” tarjosi kuuntelijakunnalle nimikkokappaleen lisäksi myös liudan muita upeita Kreator-tuotoksia, kuten “Impossible Brutality”, “Voices of the Dead” ja “Suicide Terrorist”.
4. Pain – “Dancing With The Dead”
Peter Tägtgrenin luotsaaman industrial metal -mörön Painin neljäs albumi tarjosi suuren koneiden- ja metalliriffientäyteisen äänimaiseman sekä tarttuvia kertsejä. Ei siis ole mikään ihme, että “Dancing With The Dead” on yksi Painin menestyneimmistä albumeista – ellei jopa menestynein. Tältä albumilta löytyvät mm. “Same Old Song”-, “Nothing”- ja “Bye / Die” -kappaleet.
5. System Of A Down – “Hypnotize”
System Of A Down julkaisi vuonna 2005 tupla-albumin, jonka ensimmäinen osa “Mezmerize” julkaistiin toukokuussa. Puoli vuotta “Mezmerizen” julkaisun jälkeen päivänvalon näki toinen osa “Hypnotize”. Tämä System Of A Downin viides albumi sisältää ehkä ikonisimpia SOAD-kappaleita, kuten “Lonely Day” ja tietenkin nimikkokappale “Hypnotize”. Uutta musiikkia SOAD:lta saatiinkin sitten “Hypnotizen” jälkeen odottaa 15 vuotta.
6. Disturbed – “Ten Thousand Fists”
Disturbedin rivistössä oli tapahtunut muutoksia, kun yhtyeen alkuperäinen basisti Steve Kmak heitettiin yhtyeestä ulos vuonna 2003 ja tilalle pestattiin John Moyer. Uuden basistin kanssa julkaistu “Ten Thousand Fists” sisältää Disturbedin tunnetuimpia kappaleita, kuten “Stricken”, “Ten Thousand Fists” ja cover-vedon Genesiksen “Land of Confusionista”. Tämä yhtyeen kolmas albumi on omistettu edellisenä vuonna menehtyneelle kitarataituri Dimebag Darrellille.
7. Dream Theater – “Octavarium”
Dream Theater yritti kahdeksannella albumillaan tuottaa helposti lähestyttävän, yksinkertaisen ja “klassisen” Dream Theater -levyn. Siitä voi olla montaa mieltä, miten yhtye tässä tavoitteessaan onnistui. Nimittäin albumin päätöskappale “Octavarium” on samalla myös teoksen pisin biisi huikealla 24 minuutin kestolla varustettuna. “Octavarium” oli viimeinen levy, joka äänitettiin legendaarisessa The Hit Factoryssa New Yorkissa.
8. Sabaton – “Primo Victoria”
Synttärisankareiden listalla tänä vuonna on myös Sabatonin debyyttialbumi “Primo Victoria”, joka aloitti Sabatonin matkan syvälle sotahistorian syövereihin. Nimikkokappaleen sanoituksia pohtiessaan laulaja Joakim Brodén ja basisti Pär Sundström totesivat “Primo Victorian” äänimaailman olevan niin massiivinen, että myös lyriikoiden tulee olla samalla tasolla. Katsottuaan Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvan, herrat yhteistuumin päättivät, että “Primo Victoria” käsittelee Normandian maihinnousua. Luonnollisesti myös loppualbumi käsittelee sotahistorian tapahtumia, ja tämän teeman ympärillä Sabaton pyörii edelleen.
9. Sentenced – “The Funeral Album”
Pyöreitä tänä vuonna juhlii myös Sentencedin kahdeksas pitkäsoitto, joka jäi yhtyeen viimeiseksi. Haikea “The Funeral Album” tarjoaa upeita hetkiä esimerkiksi “Ever-Frostin”, “May Today Become the Dayn” ja “Vengeance Is Minen” muodossa. Albumin päätösraita “End of the Road” kirjaimellisesti päätti Senareiden matkan, kun kyseinen raita kuultiin yhtyeen viimeisen keikan viimeisenä kappaleena.
10. Stam1na – “Stam1na”
Tämä Lemin lahja maailmalle tarjosi heti ensimmäisellä levyllään pelkkää parasta. “Stam1na” pitää sisällään 11 kappaleen verran tiukkoja riffejä, ovelia sanoituksia ja moshaamista. Tässä on heittämällä yksi kaikkien aikojen kovimmista debyyttialbumeista!
11. Swallow The Sun – “Ghosts Of Loss”
Swallow The Sunin toinen albumi jatkoi pari vuotta aikaisemmin julkaistun debyyttialbumin jalanjäljissä tarjoten synkkää ja tunnelmallista melodista doom/death metalia. Yli tunnin kestävä “Ghosts Of Loss” alkaa heti järkälemäisellä liki 12-minuuttisella “The Giantilla”, eivätkä muutkaan albumin raidat ole kestoltaan alle viiden minuutin. “Ghost of Laura Palmer” -kappale on nimetty Twin Peaksin samannimisen hahmon mukaan.
12. Apulanta – “Kiila”
Apulanta niin sanotusti räjäytti pankin kahdeksannella pitkäsoitollaan. “Kiila” on Apulannan 2000-luvun menestynein albumi, joka myi jo ennakkoon kultaa. Tältä albumilta jäivät elämään “Pahempi Toistaan” ja “Armo”. “Kiila” on myös ensimmäinen Apulanta-albumi, jolla bassoa soittaa Sami Lehtinen.
13. HIM – “Dark Light”
HIM:n viides albumi “Dark Light” on ensimmäinen amerikkalaisen Sire Recordsin kautta julkaistu levy, vaikkakin Suomessa albumin julkaisi yhtyeen oma levymerkki Heartagram. Luonnollisesti “Dark Light” oli siihen asti parhaiten Amerikassa menestynyt HIM-levy, kunnes vuonna 2007 julkaistu “Venus Doom” rikkoi tämän ennätyksen. Tältä albumilta löytyvät “Wings of a Butterfly”– ja “Killing Loneliness” -kappaleet, joista molemmista on tehty myös musiikkivideot.
14. Strapping Young Lad – “Alien”
Strapping Young Ladin neljäs albumi “Alien” tarjosi musiikkimaailmalle “Love?” ja “Shitstormin” kaltaiset hitit. Levylle oli suunniteltu viimeiseksi kappaleeksi cover-versio Tom Jonesin “What’s New Pussycat?” -kappaleesta, mutta sitä ei ikinä äänitetty, koska se ei sopinut muuhun albumin sisältöön. Sääli, olisi nimittäin ollut mielenkiintoista kuulla, millaisen version Strapping Young Lad olisi saanut tuosta kappaleesta väsättyä.
15. Korpiklaani – “Voice of Wilderness”
Korpiklaanin toinen albumi “Voice of Wilderness” tarjosi jälleen 11 kappaletta vauhdikasta folk metalia. Tältä albumilta löytyy myös “Beer Beer” -kappale, josta vuonna 2019 tehtiin “Kulkija”-albumin erikoispainokselle 14 versiota eri kielillä ja tyyleillä esitettyinä. Suomenkielisestä versiosta vastasi Klamydian laulaja Vesku Jokinen.
16. Waltari – “Blood Sample”
Kotimaisen metallin outolintu Waltarin yhdeksäs pitkäsoitto “Blood Sample” pitää sisällään huikeat 17 kappaletta. Yhtye nauhoitti tälle levylle myös oman cover-version The Beatlesin “Juliasta”, joka toimii albumin viimeisenä kappaleena. “Blood Samplelta” on eittämättä jäänyt elämään “Helsinki”-kappale, josta Waltarin “3rd Decade – Anniversary Edition” -albumille on oman versionsa tehnyt saksalainen April Art. Pakko myöntää, että April Artin laulaja Lisa-Marie Watz vetää varsin kunniakkaasti suomenkieliset sanat.
17. Trivium – “Ascendancy”
Trivium pisti toisella pitkäsoitollaan kaikki peliin ja näytti, mitä tällä yhtyeellä on tarjottavana metallimaailmalle. “Ascendancya” voidaankin ehdottomasti pitää Triviumin läpimurtoalbumina. Tältä albumilta löytyy mm. “Pull Harder on the Strings of Your Martyr”, “Dying in Your Arms” ja “A Gunshot to the Head of Trepidation”.
18. Bullet For My Valentine – “The Poison”
Vuosi 2005 oli emoille (meikäläinen mukaan lukien) varsin merkittävä vuosi, sillä päivänvalon näki myös Bullet For My Valentinen debyyttialbumi “The Poison”. 20 vuotta myöhemmin levy on edelleen silkkaa kultaa ja kutittaa mukavasti ainakin omaa emohermostoani. Tältä albumilta ehdottomia helmiä ovat “Suffocating Under Words Of Sorrow (What Can I Do)”, “4 Words (To Choke Upon)” ja “Hit The Floor” – unohtamatta tietenkään kaikkien aikojen emotunnaria “Tears Don’t Fallia”.
19. Teräsbetoni – “Metallitotuus”
Juhlapäiväänsä juhlii myös Suomen Manowarin eli Teräsbetonin debyyttialbumi “Metallitotuus”. Myöhemmin Suomen euroviisuehdokkaanakin toiminut yhtye tarjosi debyytillään sankarimetallia suurella S:llä. “Metallitotuus” pitää sisällään kaikkien tunteman Teräsbetoni-rallin “Taivas Lyö Tulta”.
20. Kiuas – “The Spirit of Ukko”
Paluun tehneen Kiuas-yhtyeen “The Spirit of Ukko” juhlii myös pyöreitä tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi yhtye lähteekin juhlistamaan tätä merkkipaalua kiertueelle, jossa soitetaan koko debyyttialbumi läpi. Näitä keikkoja ei kannata missata!
Kirjoittanut: Tia Salmela