Uusien projektien äärellä menneisyyttä unohtamatta – haastattelussa Timo Tolkki

Kitaravirtuoosi, nykyisin omaa Avalon-bändiprojektiaan luotsaava  aktivoituu jälleen keikkailun saralla. Luvassa on täyspitkä Etelä-Amerikan-kiertue, jossa menossa on mukana myös Ruotsin power metal -ylpeys Hammerfall. Ensi vuodelle on tiedossa lisää livekeikkoja ja uutta musiikkia. Tolkin kalenterista löytyi ennen kiertueen alkua aikaa vastailla muutamaan Kaaoszinen kysymykseen ja kertoa niin menneisyydestä kuin tulevaisuuden suunnitelmista, joita riittää pitkäksi aikaa eteenpäin.

Kiitos, että sinulta löytyi aikaa haastatteluun! Olet lähdössä kiertueelle Etelä-Amerikkaan. Millaiset fiilikset on ennen keikkarupeamaa?

Timo Tolkki: Keikkailu menee vanhasta muistista. Ei siinä sen kummempaan kuin että lentokoneeseen vaan. Minulla ei ole paineita, eikä minua jännitä. Olenhan tehnyt keikkoja 30 vuotta.

Minkä kokoisissa paikoissa keikkasi tulevat olemaan?

Timo Tolkki: Keikkapaikat ovat isoja, teatterilavoja. Paikkoja on 400–3000 ihmiselle. Kaikki keikat ovat loppuunmyytyjä. Ensin on Hammerfallin kanssa viisi keikkaa Kolumbiassa.

Millainen settilista tulee olemaan? Onko suunnitelmissa esittää Stratovariuksen biisejä joltain tietyltä ajanjaksolta?

Timo Tolkki: Tein juuri settilistan ja lähetin sen promoottorille. Paikalliset muusikot soittavat kanssani. Kappaleista ”Black Diamond” on ensimmäisenä. Kaikki tietävät sen, kyseessä on kuitenkin klassikko.

Onko mahdollisesti tulossa samanlaista Stratovarius Classics -kiertuetta Suomeen tai Eurooppaan?

Timo Tolkki: Avalon-projektin kanssa on suunnitelmissa lähteä vuoden 2020 helmi-maaliskuussa kiertämään. Laulamaan on tulossa Mike Vescera. Hän on tosi kova laulaja. Ja Avalonissa meillä on peräti kolme levyä, joten kappaleita riittää. Ensimmäinen levy on ehdottomasti suosikkini, eli ”The Land of New Hope”. Toisaalta pidän kyllä niistä muistakin.

Millainen on Avalonin uusin levy?

Timo Tolkki: Kappaleet ovat tarttuvia, ja sävelsin ne noin pari kolme vuotta sitten Frontiersille. Levy-yhtiö hyväksyi puolet, ja toisen puolen kappaleista he hylkäsivät. Sillä hetkellä en jaksanut tehdä lisää biisejä, joten pari italialaista sävelsi kanssani. Lopulta sitten kasassa oli 12 kappaletta. Studiotyöskentely on minulle tuttua puuhaa. Tarvitaan vain hyvä tila, hyvät laitteet ja ideoita.

Kirjoitit Facebookissa alkuvuodesta, että olet työstämässä biisiä Stratovariukselle. Kerro vähän siitä…

Timo Tolkki: Kyllä, kappaleen nimi on ”Dangerous”. Tämä on myös niitä Avalonilta jääneitä biisejä, joita Frontiers ei hyväksynyt. Kaverit pyysivät minua kirjoittamaan biisejä mutta ajanpuutteen vuoksi ajattelin tehdä vain tämän yhden, sillä siitä minulla oli demo valmiina. En ole vielä kuullut, pitääkö Stratovarius siitä, mutta jos eivät pidä, niin laitan sen omalle uudelle, tekeillä olevalle soololevylleni. Biisi on samantyylinen ja samassa sävellajissa kuin ”Hunting High and Low”. Hittibiisiainesta, olen varma, että suuri yleisö pitää siitä, varsinkin, jos tekee hyvät sovitukset.

Miten paljon seuraat Stratovariuksen uraa nykyisin?

Timo Tolkki: Seuraan, kyllä, heidän uraansa.

Bändistä eroamisen aikoihin oli havaittavissa jonkinlaista henkilökohtaista kärhämää jäsenten välillä, miten asiat ovat nykyisin?

Timo Tolkki: Nyt on ihan hyvät välit, olemme puheväleissä. Enää ei ole mitään kitkaa, ei ole syytä kärhämöidä.

Olit maaliskuussa Startovariuksen keikalla. Onko mahdollista, että jossain vaiheessa tulisi Stratovarius-reunion, ja että myös sinä olisit lavalla?

Timo Tolkki: Fanien takia olisi hyvä, jos sellainen onnistuisi. Meiltä jäi tekemättä DVD, joten toivoisin, että yhden keikan voisi kuvata ja äänittää. Olisi kaksi kokoonpanoa. Olen kyllä sanonut kavereille, että jos he miettivät tällaista, niin olen mukana. He ottavat sitten yhteyttä minuun, jos haluavat tehdä sen. En missään tapauksessa rupea painostamaan. Minulla on omat kuviot ja suunnitelmat: tulossa on keikkaa, liveä, sooloalbumi ja kirja. Seuraava soololevyni ilmestyy 3.3.2020.

Eli levy ilmestyy syntymäpäivänäsi?

Timo Tolkki: Kyllä. Sopimukset on jo kirjoitettu, vaikka vielä ei ole biisejä valmiina. Nimikin on valmiina: ”Into Infinity”. Eli maailmankaikkeus on iso asia, ja se toistuu. [Stratovariuksen] ”Infinite” oli hyvä levy, toisaalta kaikki ne levyt, jotka teimme, ovat mielestäni maagisia. Kuuntelijat pitivät niistä, ja pitävät edelleenkin. Kyllähän sellainen vetää nöyräksi. Eli Avalonin keikkoja odotellaan. Vescera asuu Nashvillessä, Tennesseessä. Kosketinsoittaja tulee Riosta, Brasiliasta. [He] tulevat pitkien matkojen takaa, mutta se vaatii vain koordinointia.

Millainen kiertue Avalonilla on odotettavissa?

Timo Tolkki: Tulossa on tosi iso maailmankiertue. Menemme joka paikkaan, eli Japaniin, Australiaan, Etelä-Amerikkaan, Jenkkeihin, Eurooppaan. Mutta ensin on minun oma kiertue, eli 26.8. lennän Lontoon kautta Bogotaan, Kolumbiaan. Tuntuu mukavalle lähteä keikkailemaan, näkemään faneja. Pakko myöntää, että odotan todella kovasti tulevia keikkoja. Etelä-Amerikassa jengi laulaa mukana, ja varmaan kuvataan keikkoja YouTubeen.

Tulevatko fanit usein tervehtimään sinua keikkalavojen ulkopuolella, miten suhtaudut heihin?

Timo Tolkki: Minä juttelen mielelläni fanien kanssa. Täällä Helsingissäkin, jos joku pysäyttää ja haluaa vaihtaa muutaman sanan kanssani, niin teen sen mielelläni.

Kiitos haastattelusta ja hyvää kiertuetta.

Timo Tolkki: Kiitoksia paljon.

Kommentoi julkaisua