Uutta lisäystä kitaristi Samuli Federleyn musikaaliseen ansioluetteloon – arviossa pienimuotoinen julkaisu ”Lifestream”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 5.8.2018

Kitarataituri Samuli Federley on tuttu nimi muun muassa progressiivisesta metalliyhtyeestä Reversion sekä ex-Moottörin Jyrinän jäsenenä. Nykypäivinä herra Federley toimii soitonopettajana ja työskentelee oman sooloprojektinsa parissa, kun aikaa sattuu suomaan. Edellisestä instrumentaalisesta progekikkailujulkaisusta ”Quest for Remedy” (2012) on vierähtänyt mukava tovi, mutta tämän vuoden helteiselle kesälle on luvassa uutta pienimuotoista maistiaista. ”Lifestream” lupailee edellisen julkaisun tapaan Federleyn taiturimaisia soittonäytteitä.

Edellisessä ”Quest for Remedy”-julkaisussa Samuli Federley tarjoili monin paikoin kikkailuja, koukeroita ja monimutkaisia rytmityksiä. Uusin julkaisu ”Lifestream” paneutuu kaikkien progesovitusten tavoin hieman enemmän tunnelmapohjaisiin ja melodisiin sovituksiin. Kyllä Federleyn tapaan taiturimaisia soittoja on tarjolla, mutta kyseiset kikkailut eivät puske liiakseen päälle muiden sample- ja industriaaliefektien ohella. Näin ollen ”Lifestream” pakettina muistuttaa jokseenkin Wintersunia, mutta instrumentaalisena versiona.

Neljällä sävellyksellä tarjoama julkaisu on värikäs teos. Kappaleet ovat tunnelmaltaan erilaisia, mutta mielenkiintoisia, joiden parissa ei koidu tylsiä hetkiä. Yhdeksi omaksi suosikikseni nousseesta ”Guitar Kungfu”-raidasta löytää itämaisen teeman elementtejä, jotka ovat hienosti sovitettu kappaleeseen. Jokaisesta teoksesta Samuli Federley on osannut luoda ikään kuin oman episodin ja matkan kohti mystisen musiikin maailmaan.

Vaikka ”Lifestream”-julkaisusta löytää enimmäkseen positiivista sanottavaa, niin näyte sopii melko todennäköisesti vain tietyille kuuntelijakunnille. Valitettavasti kaikille ei maistu progressiiviset kikkailut ja kokeilut, mitä esimerkiksi tällaisessa julkaisussa on. Tällöin julkaisua on melko nihkeää lähteä mainostamaan jokaiselle vastaantulijalle. Pienistä vioista huolimatta kaikki, joita extreme-tasoiset progeilut kiinnostavat, ”Lifestream” tarjoaa vajaa kahdenminuutin ajan melkoista korvakarkkia. Ja kyllähän tällä julkaisulla voi todeta, että Federley hallitsee soittamisen jalon taidon.

7½/10

Kappalelista:

01. Red Horizon
02. Lifestream
03. Guitar Kungfu
04. Waves of Sound

Samuli Federley Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Luetuimmat

Uusimmat