Uutta verta: 15 tämän hetken kiinnostavinta nuorta metalliyhtyettä #6

Kuvassa: Orbiter, Numenorean, Goats of Doom, Dead End Scene

Varsin nuoresta iästään huolimatta metallimusiikki on ehtinyt käydä läpi monenlaisia muutoksia ja nähdä lukuisia eri tyylilajeja. Maailmanlaajuisesti valtavaa suosiota nauttiva musiikkityyli on koti lukuisille suurille yhtyeille, jotka ovat jättäneet omat jälkensä musiikkikartalle ja kohonneet genrensä kuolemattomiksi ikoneiksi. Yhtyeet kuten Black SabbathMetallicaJudas Priest ja Iron Maiden ovat klassisia metalliyhtyeitä, jotka ovat myöhemmin inspiroineet lukuisia nuorempia tekijöitä aina Behemothista Nightwishiin ja Slipknotista Five Finger Death Punchiin.

Vaikka aina silloin tällöin lukee ja kuulee ihmisten valittavan metallin nykytilasta, voi genre tänään itse asiassa erittäin hyvin. Olen koonnut tähän listaan 20 nuorta yhtyettä, joiden ura on lähtenyt kunnolla käyntiin 2010-luvulla ja joiden diskografia painottuu samalle vuosikymmenelle. Määrä on melko suuri, mutta silti ulkopuolelle jäi lukuisia kiinnostavia ja lupaavia nuoria tekijöitä. Luonnollisesti kyseessä on myös toimittajan henkilökohtainen lista omasta näkökulmasta tehtynä. Olen myös jättänyt tarkoituksella listalta pois sellaisia yhtyeitä, jotka jo nauttivat suurta suosiota maailmanlaajuisesti, kuten vaikkapa Ghost ja Kvelertak. Tämän listan yhtyeet osoittavat sen, että metallimusiikki on hyvissä käsissä. Edellisen listauksen pääset näkemään täältä.

Dead End Scene

Tämän helsinkiläisyhtyeen musiikki on kuin elämysmatkailua melodisen metallin muodossa. Koukkuja, adrenaliinia ja yllättäviä käänteitä ei ole säästelty, ja lopputuloksena onkin kansainvälisen ja laadukkaan kuuloista sävellystä ja toteuttamista. Vuonna 2014 perustettu yhtye on julkaisemassa debyyttialbumiaan tänä vuonna.

Endless Forms Most Gruesome

Jos nimi sai ensiksi miettimään Nightwishin taannoista albumia, vie musiikki mielikuvan hyvin kauas sinfoniaorkestereista ja keijukaisista. Tässä Swallow The Sunin Juuso Raatikaisesta ja Ghost Brigaden Manne Ikosesta koostuvassa, pörisevässä metalliprojektissa yhdistyvät avant-garde-henkisen extreme metalin rujot ja vääristyneet riffit harsomaisiin melodianpilkahduksiin persoonallisella ja raikkaalla tavalla. Yhtye valmistautuu julkaisemaan debyyttialbuminsa 3. huhtikuuta.

Numenorean

Vuonna 2011 perustettu Numenorean on yksi post-black metalin tarkoin varjelluista salaisuuksista. Tämä kanadalaisyhtye taitaa melodisen ja modernin black metalin, joka kuitenkin poikkeaa riffeiltään Deafheavenin ja Alcestin kaltaisista yhtyeistä. Bändin toinen studioalbumi ”Adore” julkaistiin vuonna 2019.

Goats of Doom

Nivalasta ponnistava Goats of Doom soittaa rujoa ja perinnetietoista black metalia, jossa on kuitenkin kuultavissa vaikutteita yllättävänkin laajalta spektriltä äärimetallia. Yhtye on julkaissut musiikkia varsin aktiivisesti vuodesta 2011 asti, ja bändin debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2012. Kirskuvien dissonanssien täytteinen, tuotannoltaan kompostin raikas ja kuivuneelta vereltä haiseva viides albumi ”Tie on hänen omilleen” julkaistiin hetki sitten.

Orbiter

Pörisevän doomin ystävät, kokoontukaa! Helsinkiläinen, vuosien 2014 ja 2015 vaihteessa perustettu Orbiter tyydyttää janonne uutta ja tuoretta surinametallia kohtaan. Yhtye on julkaissut uransa aikana kolme singleä sekä yhden lyhytsoiton, ”The Delugen”, joka ilmestyi hetki sitten.

Scarlett Breaks

Uutta, tuoretta, nälkäistä ja melodista – tätäkö tilasitte? No sitä te saatte, siitä pitää huolen vuonna 2018 perustettu melodista rockia ja metallia esittävä Scarlett Breaks. Tämä helsinkiläisyhtye on julkaissut vasta kaksi kappaletta, mutta se riittää vakuuttamaan bändin laulunkirjoitustaidosta.

Voidfallen

Suomessa todella osataan melodinen death metal, ja siitä on jälleen yhtenä todisteena Voidfallen. Helsinkiläisyhtye julkaisi ensimmäisen lyhytsoittonsa ”The Sinners, the Plague and the Voidfallen” vuonna 2019, ja sen myötä bändi onkin ehtinyt kerätä paljon innostusta metallipiireissä Suomessa sekä ulkomailla.

Baest

Monille suomalaisillekin jo entuudestaan tuttu tanskalaisyhtye Baest soittaa sahalaitaista death metalia, jossa intensiivisyys, paksut riffit ja lihaisa tuotanto määrittävät bändin koko olemusta – raudanlujan live-soiton lisäksi, tietysti. Vuonna 2015 perustettu yhtye julkaisi kakkosalbuminsa ”Venenumin” vuonna 2019.

Felic

Suomesta on ponnistanut monta modernia rockbändiä, joiden musiikki kuulostaa laadukkaalta ja raikkaalta. Helsinkiläinen Felic on loistava esimerkki tästä. Yhden lyhytsoiton sekä yhden singlen vuonna 2019 julkaissut yhtye vakuuttaa melodisuudellaan ja riffeillään.

Ode of Disgrace

Metalcorea, Suomesta? Kyllä, kyllä meilläkin osataan. On ilo huomata, miten monta laadukasta metalcore-yhtyettä Suomesta on ponnistanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Järvenpääläinen Ode of Disgrace on erittäin hyvä esimerkki tästä. Melodista, paikoitellen esimerkiksi Architectsia ja Parkway Drivea riffiensä puolesta muistuttavaa metalcorea yhtye on julkaissut jo neljän singlen verran.

Marrasmieli

Uudenmaan suunnilta kantautuu synkkää ja melankolista metallia, josta vastaa folk- ja black metalia yhdistelevä Marrasmieli. Muun muassa Burzumin ja Moonsorrowin esikuvikseen mainitseva yhtye julkaisi aikaisemmin tänä vuonna debyyttialbuminsa ”Between Land and Sky”, jolla kuullaan mielenkiintoinen yhdistelmä kauniita melodioita ja päällekäyvää black metallia.

Wake

Kanada on harvinaisen aliarvostettu maa mitä tulee death metaliin, sillä kyllä sielläkin taidetaan erityisen kylmä ja riipivä tulkinta. Bändin musiikissa yhdistyvät kolkkous, grindcore, post-metal ja death metal dynaamisella ja leikittelevällä tavalla. Debyyttialbuminsa vuonna 2011 julkaissut Wake on julkaissut urallaan tasaisesti laadukkaita albumeita, joista seuraavana on luvassa maaliskuussa julkaistava ”Devouring Ruin”.

Lowburn

Aikoinaan Battleloressa vaikuttaneiden Tomi Mykkäsen ja Henkka Vahvasen perustama stoner rock -yhtye Lowburn on varmasti Lappeenrannan pörisevin bändi. Tästä hyvänä esimerkkinä on bändin kakkosalbumi ”Phantasma”, joka julkaistiin vuonna 2019. Riffit, pörinä ja rock – mitä muuta tarvitaan?

The Wormhole Experience

Vuonna 2012 perustettu italialainen The Wormhole Experience on malliesimerkki teknisestä metallista, jota kuunnellessa on pakko ihailla soittajien rytmistä virtuoositeettia. On aina ilo kuulla, kun progeyhtyeet leikittelevät metriikalla, pulssilla, tahtilajeilla ja rytmiikalla ja vieläpä näin taidokkaasti. Yhtyeen debyyttialbumi ”Perseverance” julkaistiin vuonna 2017.

Post Pulse

Helsinkiläisessä juomavedessä on varmasti ollut jotain juuri sillä hetkellä, kun Post Pulsen jäsenet päättivät pistää bändin pystyyn. Omintakeista death metalia esittävän yhtyeen musiikissa kuuluu kyllä Amoralin ja Northerin kaltaisten yhtyeiden perintö, mutta silti bändin musiikki on uniikilla terällä varusteltua ja modernia surmametallia. Yhtyeen debyyttialbumi ”Halls of the damned” julkaistiin vuonna 2017.

Kommentoi julkaisua