Uutta verta: 20 tämän hetken kiinnostavinta nuorta metalliyhtyettä #5
Varsin nuoresta iästään huolimatta metallimusiikki on ehtinyt käydä läpi monenlaisia muutoksia ja nähdä lukuisia eri tyylilajeja. Maailmanlaajuisesti valtavaa suosiota nauttiva musiikkityyli on koti lukuisille suurille yhtyeille, jotka ovat jättäneet omat jälkensä musiikkikartalle ja kohonneet genrensä kuolemattomiksi ikoneiksi. Yhtyeet kuten Black Sabbath, Metallica, Judas Priest ja Iron Maiden ovat klassisia metalliyhtyeitä, jotka ovat myöhemmin inspiroineet lukuisia nuorempia tekijöitä aina Behemothista Nightwishiin ja Slipknotista Five Finger Death Punchiin.
Vaikka aina silloin tällöin lukee ja kuulee ihmisten valittavan metallin nykytilasta, voi genre tänään itse asiassa erittäin hyvin. Olen koonnut tähän listaan 20 nuorta yhtyettä, joiden ura on lähtenyt kunnolla käyntiin 2010-luvulla ja joiden diskografia painottuu samalle vuosikymmenelle. Määrä on melko suuri, mutta silti ulkopuolelle jäi lukuisia kiinnostavia ja lupaavia nuoria tekijöitä. Luonnollisesti kyseessä on myös toimittajan henkilökohtainen lista omasta näkökulmasta tehtynä. Olen myös jättänyt tarkoituksella listalta pois sellaisia yhtyeitä, jotka jo nauttivat suurta suosiota maailmanlaajuisesti, kuten vaikkapa Ghost ja Kvelertak. Tämän listan yhtyeet osoittavat sen, että metallimusiikki on hyvissä käsissä. Edellisen listauksen pääset näkemään täältä.
Mörbid Vomit
Lahtelainen Mörbid Vomit tarjoilee tuoreen kuuloisen katsauksen kotimaiseen death metalliin. Bändin vuonna 2015 julkaistulla debyyttialbumilla ”Doctrine of Violence” kuullaan runtelevia riffejä, joiden lomassa soitetaan silloin tällöin massiivisia melodialinjoja ja myös hieman black metal -tyylisiä kuvioita. Keskitempoisten julmuuksien ohessa Mörbid Vomit osaa myös nopeammat rutistukset ja hitaammat, lähes doom -tyyliset junttaukset. Bändi työstää parhaillaan seuraavaa albumiaan.
Cyan Kicks
Helsinkiläinen Cyan Kicks soittaa melodista vaihtoehtorockia, joka hakee vahvasti vaikutteita modernista popista tuotantonsa ja soundiensa puolesta. Vaikutteet yhtyeiltä, kuten CHVRCHES ja PVRIS ovat selvästi läsnä bändin elektronisesti vahvistetussa musiikissa, jossa nojataan paljon erilaisiin sampleihin ja augmentoituihin tekstuureihin. Manipuloitujen vokaalilinjojen, elektronisten rumpujen ja syntetisaattorien alla on kuitenkin ehta rock-yhtye, joka lienee potentiaalisesti seuraava suomalainen hittivientituote paitsi musiikkinsa myös imagonsakin puolesta. Pohjoinen melankolia nimittäin istuu tällaiseen musiikkiin kuin TR-808 moderniin poppiin.
Moon Tooth
Yhdysvaltalainen Moon Tooth ihastutti progressiivisen metallin fanit vuonna 2016 julkaistulla debyyttialbumillaan ”Chromaparagon”, joka on yhdistelmä Toothgrinderin ja Mastodonin tyylistä liejuista riffimetallia ja Rendezvous Pointin sekä Skyharborin melodisempaa ilmaisua. Tänä vuonna julkaistu kakkosalbumi ”Crux” vie bändin riffipitoisen, melodisen ja koukeroisen metallin uusiin sfääreihin tarttuvuuden ja omaperäisyyden saralla.
Blood Incantation
Vuonna 2011 perustettu yhdysvaltalainen Blood Incantation soittaa death metallia, joka ei ole tästä maailmasta. Avaruusteemojen ja lovecraftiaanisen kosmisen kauhun parissa viihtyvä bändi on tuonut tähtienvälisen ikuisen kuilun osaksi kuolonmetalliaan, jossa perinteikäs Telluksen ryminämusiikki yhdistyy planetaariseen kohinaan ja ujellukseen. Bändi julkaisee kakkosalbuminsa ”Hidden History Of The Human Race” marraskuussa.
Curse Upon A Prayer
Vuonna 2010 toimintansa aloittanut torniolaisyhtye soittaa omintakeista black metallia, jota määrittelevät jylhät äänimaisemat, taidokkaat sävellykset ja ytimeen asti kietoutuvat tunnelmat, joissa liikutaan niin surun, tuskan kuin pohjoisen melankoliankin maastoissa. Bändin taito luoda erilaisia musiikillisia maisemia kaikessa tummuudessaan ja musertavuudessaan on osoitus siitä, että Curse Upon A Prayer on yksi kotimaisen mustan metallin laadukkaimmista helmistä.
3TEETH
Yhdeksi industrial metallin kansainväliseksi suosikiksi noussut 3TEETH esittää harvinaisen raikkaan kuuloista versiota aikaisemmin hieman liian homogeenisesta tyylistä. Bändin musiikissa synkkyys, militaristisuus, tarttuvuus ja raskaus tasapainottelevat onnistuneesti. Bändin kolmas studioalbumi ”Metawar” julkaistiin aiemmin tänä vuonna, ja yhtye saapuu Suomeen helmikuussa 2020.
The Fertility Cult
Tämä pirkanmaalaisorkesteri esittää omalaatuista tulkintaansa pörisevästä doomista, psykedeelisestä retrorockista ja junnaavasta jamimusiikista. The Fertility Cult nimittäin punoo tuon kaiken yhteen harvinaisen toimivaksi paketiksi, jossa saksofoni ottaa ajavan instrumentin roolin savuisten urkujen, fuzzin täytteisten kitaroiden ja hämyisten vokaalien keskellä. Bändin neljäs studioalbumi ”Kosmodysseia” julkaistiin juuri.
Witherfall
Vuodesta 2013 asti toiminnassa ollut Witherfall kantaa ylpeänä Nevermoren, Savatagen, Shadow Galleryn ja Fates Warningin soihtua. Bändi edustaa power metallin ja progressiivisen metallin liittoa, jossa nojataan taivaita kurottelevaan, vahvaan vokalisointiin, moniulotteisiin sävellyksiin ja vahvaan tekniseen osaamiseen. Bändin debyyttialbumi ”Nocturnes And Requiems” julkaistiin vuonna 2017 ja yhtyeen uusin albumi ”A Prelude To Sorrow” vuonna 2018.
Chaosform
Jyväskyläläinen death metallia ja thrashia väkivaltaisesti yhteen naittava Chaosform runtelee niin mummot kuin vaaritkin omalla armottomalla metallillaan. Aikaisemmin tänä vuonna julkaistu debyyttialbumi ”Kill For Honor” iskee täysiä turpaan niin hyvällä groovella, että sen antaa hattu kourassa anteeksi.
Rats Will Feast
Jo tätä tekstiä kirjoittaessa tekee vain mieli juosta bändin keikalle pittaamaan ja nauttimaan siitä auditiivisesta runnomisesta, jota tämä jyväskyläläisyhtye tarjoaa. Kotimaisen hardcoren ystävät, jotka toivotte musiikiltanne moniulotteisia sävelkudoksia kaiken murskaamisen ohella, juoskaa tekin ottamaan Rats Will Feast haltuun.
Fever 333
Pidätkö Rage Against The Machinesta ja hardcoresta? Siinä tapauksessa letlive.-solisti Jason Aalon Butlerin, Night Verses -rumpali Aric Improtan ja entisen The Chariot -kitaristi Stephen Harrisonin muodostama Fever 333 on osuva valinta soittolistallesi. Bändin musiikissa yhdistyy RATMin energia, Nothing Moren pomppiva vaihtoehtorock ja Linkin Parkin elektronissävytteinen myöhäistuotanto. Bändin kakkosalbumi ”Strength In Numb333rs” julkaistiin aikaisemmin tänä vuonna.
Ghastly
Tamperelaisyhtye Ghastly soittaa death metallia, jonka säriseviin kitaroihin on upotettu kevyttä psykedeliaa ja ripaus black metallia. Läpi kuuluu kuitenkin perinteisempi death metal orgaanisen tuotantonsa, primitiivisen ulosantinsa ja atonaalisten sekä vainoavien sävellystensä puolesta. Ghastly julkaisi debyyttialbuminsa ”Carrion of Time” vuonna 2015 ja bändin uusin albumi ”Death Velour” julkaistiin vuonna 2018.
NEON DÆMON
Kuopiolaisesta NEON DÆMONista on vielä tässä vaiheessa saatavilla suhteellisen vähän tietoa internetissä. Vuonna 2018 perustettu yhtye esittää melodista metallia, joka liikkuu jossakin Mors Subitan, Brymirin, Diablon ja MyGrainin välillä. Yksi kuitenkin on varmaa: jos pidät melodisesta metallista death metal -vivahteilla, kannattaa ottaa tämä bändi seurantaan.
Helium Horse Fly
On varsin hankalaa kuvailla Helium Horse Flyn kaltaisen yhtyeen musiikkia. Bändi sijoittuu jollekin omalle saarelleen noisen, avant-garden ja kokeellisen progerockin maailmassa. On vähän kuin olisi heitetty mustaan aukkoon Bent Knee, Thy Catafalque, Oranssi Pazuzu ja saksofonisti John Zorn, minkä jälkeen tuo sekasikiö olisi alkanut tuottaa musiikiksi tulkittavia ääniä. Bändin tänä vuonna julkaistu ”Hollowed” -albumi on ehdotonta kuunneltavaa kaikille omaperäisen musiikin ystäville.
Mireplaner
Kotimainen Mireplaner esittää kaoottista ja liejuista post-metallia, jollaista Suomessa ei juuri kuulla. Bändin tänä vuonna julkaistu debyyttialbumi ”A Mountain of Saola Hooves” on jo kansainväliselläkin tasolla laadukas albumi täynnä runnovia riffejä, meluisaa paiskontaa ja liejuista roiskimista. Tälle bändille soisi nyt ja heti enemmän suosiota.
Arch Echo
Avoautoilumusiikkia parhaimmillaan. Yhdysvaltalainen Arch Echo soittaa instrumentaalista progressiivista metallia, joka löytyy sanakirjasta ”korvakarkki” -määritelmän alta. Bändin tekniset, monipuoliset, melodiset ja hauskat sävellykset tihkuvat jazzia ja virtuositeettia, joka haastaa genren raskassarjalaiset Plinin ja Intervalsin. Bändin musiikki saa joko miettimään instrumentin soittamisen lopettamista, tai sitten se inspiroi treenaamaan kovemmin.
Foredoomed
Joensuusta kajahtaa. Tämä Pohjois-Karjalasta ponnistava metallipartio soittaa melodista death metallia, joka ei jätä yhtäkään genrestä edes marginaalisesti kiinnostunutta kuulijaa kylmäksi. Kunnianhimoisia sovituksia kaihtavat kääntykööt muualle: täältä löytyy syntikoita, jousia, progekoukeroita, puhtaita ja tunnelmallisia lauluja sekä hävyttömän tarttuvia melodiakoukkuja. Bändin kakkosalbumi ”Chaos And Beauty” julkaistiin aiemmin tänä vuonna.
Svalbard
Vuonna 2011 perustettu lontoolaisyhtye soittaa omalaatuista yhdistelmäänsä black metallia, post-metallia ja hardcore punkkia. Kuvittele Rolo Tomassi, Converge ja Oathbreker tekemässä musiikkia yhdessä ahtaassa ja hienhajuisessa treenikämpässä, ja pääset aika lähelle sitä miltä Svalbard kuulostaa.
Crucify The Faith
Hiljattain paluun tehnyt vantaalaisorkesteri soittaa kotimaassamme harvinaista yhdistelmää modernia metalcorea ja death metallia. Bändi perustettiin vuonna 2014, jonka jälkeen se hiljeni vuonna 2017. Onneksi bändi tuli kuitenkin järkiinsä ja julkisti paluunsa aikaisemmin tänä vuonna. Crucify The Faithin paluuta seurasi uusi kappale ”Last Goodbye”, ja uutta musiikkia on luvassa taas pian.
Kval
Uudeltamaalta ponnistava Kval on laadukas yhden miehen black metal -projekti, jonka sävellykset hakevat vertaistaan. On hyvin inspiroivaa kuulla, miten yksi ihminen on saanut veistettyä näin jylhiä, maalauksellisia ja monimuotoisia teoksia, jotka edustavat kotikutoista black metallia parhaimmillaan. Projektin kakkosalbumi ”Laho” julkaistiin aiemmin tänä vuonna.