Kuvassa: Balance Breach, Warkings, Orbit Culture, Oceans of Slumber

Uutta verta: 20 tämän hetken kiinnostavinta nuorta metalliyhtyettä #8

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 23.7.2020
Kuvassa: Balance Breach, Warkings, Orbit Culture, Oceans of Slumber

Varsin nuoresta iästään huolimatta metallimusiikki on ehtinyt käydä läpi monenlaisia muutoksia ja nähdä lukuisia eri tyylilajeja. Maailmanlaajuisesti valtavaa suosiota nauttiva musiikkityyli on koti lukuisille suurille yhtyeille, jotka ovat jättäneet omat jälkensä musiikkikartalle ja kohonneet genrensä kuolemattomiksi ikoneiksi. Yhtyeet, kuten Black SabbathMetallicaJudas Priest ja Iron Maiden ovat klassisia metalliyhtyeitä, jotka ovat myöhemmin inspiroineet lukuisia nuorempia tekijöitä aina Behemothista Nightwishiin ja Slipknotista Five Finger Death Punchiin.

Vaikka aina silloin tällöin lukee ja kuulee ihmisten valittavan metallin nykytilasta, voi genre tänään itse asiassa erittäin hyvin. Olen koonnut tähän listaan 20 nuorta yhtyettä, joiden ura on lähtenyt kunnolla käyntiin 2010-luvulla ja joiden diskografia painottuu samalle vuosikymmenelle. Määrä on melko suuri, mutta silti ulkopuolelle jäi lukuisia kiinnostavia ja lupaavia nuoria tekijöitä. Luonnollisesti kyseessä on myös toimittajan henkilökohtainen lista omasta näkökulmasta tehtynä. Olen myös jättänyt tarkoituksella listalta pois sellaisia yhtyeitä, jotka jo nauttivat suurta suosiota maailmanlaajuisesti, kuten vaikkapa Ghost ja Kvelertak. Tämän listan yhtyeet osoittavat sen, että metallimusiikki on hyvissä käsissä.

Edellisen listauksen pääset näkemään täältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fawn Limbs

Tämä suomalais-yhdysvaltalainen melukoneisto tuottaa musiikkia, jolla voi kaataa betonitorneja jo miedollakin äänenvoimakkuudella. Geometrista aggressiota ja auditiivista väkivaltaa tarjoava Fawn Limbs on suositeltavaa kuunneltavaa esimerkiksi Frontiererin, Silencedin ja The Armedin faneille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Väki

Tampereelta ponnistava Väki on syvälle synkkyyteen kietoutunutta mustaa metallia suoraan mustan makkaran kaupungista. Vuonna 2016 perustettu yhtye soittaa perinnetietoista black metallia, joka ei kuitenkaan tunnu millään lailla seuraavan liikaa mitään tiettyä kaavaa tai tapaa tehdä asioita. Bändi julkaisi hetki sitten debyyttialbuminsa ”Kuolleen maan omaksi”.

Oceans of Slumber

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Houston, meillä on ongelma: Oceans of Slumber on rikollisen aliarvostettu. Tämä Teksasista ponnistava metalliyhtye soittaa melodista ja jylhää metallia, jossa kuuluvat merten kuohu ja taivaiden tuulet. Erityisen bändistä tekee solisti Cammie Gilbertin upea ääni, joka tulee varmasti koristamaan vielä isompienkin bändien kappaleita vierailevana elementtinä. Bändin nimeä kantava neljäs albumi ilmestyy syyskuussa.

Jo Below

Kaikki melodisen hard rockin ystävät, nyt nahkahousut jalkaan ja kuulolle. Jo Below on helsinkiläinen vuonna 2017 perustettu yhtye, jonka musiikki on sekä menevää että tarttuvaa. Musiikista löytyy kuitenkin myös hyvien riffien, fiiliksen ja soolojen lisäksi juuri oikean verran omaperäistä soundia ja sovitusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Enslavery

Vantaalaiset tulevat ja lyövät lekalla naamaan. Enslaveryn murea ja pitelemätön death metal on vakuuttavaa kuunneltavaa kaikessa murskaavuudessaan ja jyräävässä äänenvoimakkuudessaan. Yhtyeen musiikki uppoaa varmasti kaikille Decapitatedin ja Ingestedin faneille. Yhtyeen debyyttialbumi ”Placitis Infectas” ilmestyi hetki sitten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Warkings

Veitset tanaan, soturit! Vuonna 2018 perustettu Warkings soittaa häpeilemättömän sankarillisen kuuloista power metallia, joka saa juroimmankin metallifanin puimaan nyrkkiään ilmassa ja huutamaan mukana. Bändin kakkosalbumi ”Revenge” julkaistaan heinäkuun lopussa.

Drouth

Yhdysvaltalainen Drouth soittaa riipivää black metallin ja death metallin yhdistelmää, jossa kävellään nuoran päällä päättymättömän kuilun yläpuolella. Vuonna 2012 perustettu synkkyyden partio julkaisee kakkosalbuminsa ”Excerpts from a Dead Liturgy” heinäkuun lopussa.

Orbit Culture

Modernin metallin taivaalle on alkanut kivuta joukko mielenkiintoisia bändejä, joihin lukeutuu ehdottomasti ruotsalainen Orbit Culture. Vuonna 2013 perustettu bändi kulkee vahvasti Lamb of Godin ja DevilDriverin kaltaisten groove metal -yhtyeiden jalanjäljissä, mutta mukana on myös ripaus esimerkiksi Gojiraa ja modernimpaakin ilmaisua, kuten Humanity’s Last Breathia. Bändin kolmas studioalbumi ”Nija” julkaistaan elokuussa.

Balance Breach

Suomessakin on vihdoin alettu heräillä modernin metalcoren pariin, ja on suuri ilo kuulla miten paljon hyviä bändejä Suomesta tulee nykyään sen saralla. Yksi lukuisista esimerkeistä on mikkeliläinen Balance Breach, jonka melodisessa metalcoressa kuuluu vaikutteita niin As I Lay Dyingilta kuin In Hearts Wakelta ja Wage Wariltakin. Bändin erinomainen debyyttialbumi ”Dead End Diaries” julkaistiin hetki sitten.

Night Demon

Vuonna 2015 debyyttialbuminsa julkaissut Night Demon luottaa perinteisen heavy metallin vetovoimaan. Ja hyvä niin, sillä bändin musiikista välittyy aitous ja perinnetietoisuus parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä ei ole mitään pölyistä muniin puhaltelua, vaan asennepitoista osaamista.

Atlases

Porin yllä leijuvat ilmeisesti synkät pilvet, sillä kaupungista ponnistavan Atlasesin musiikissa ei auringonvalo pilkahda kuin korkeintaan vittuilemaan harmaudessa tallaavalle kulkijalle. Vuonna 2017 perustetun bändin musiikki on melankolista post-metallia jossain Cult of Lunan ja Amenran välimaastossa. Bändin debyyttialbumi ”Haar” julkaistiin vuonna 2019.

Aseitas

Kun death metallia soitetaan kokeellisella otteella, lopputulos voi olla joko uskomattoman taidokasta ja vangitsevaa musiikkia tai sitten yhtä koherenttia pötköä kuin kylähullun oksennus. Yllättäen yhdysvaltalainen Aseitas kallistuu ensimmäiseen kategoriaan, mutta ei tätä musiikkia toisaalta se kylän tasapainoisinkaan kestäisi ilman, että vajoaisi syvälle oman mielensä kuiluun. Bändin moniulotteista ja painajaismaista musiikkia pääsee kuulemaan juuri julkaistulla kakkosalbumilla ”False Peace”.

Mørket

Kun yhdistää energiajuoman ja Jägermeisterin, saa pärisevän jekkupommin. Kun yhdistää black metallin ja punkin, saa Mørketin. Ihan hyvä vaihtokauppa, koska bändin energinen ja sahalaitainen musiikki on virkistävää kuunneltavaa. Jossain todellisuudessa Abduktio, Kvelertak ja Darkthrone ilmeisesti päättivät perustaa bändin, ja hyvä niin. Mørketin kakkosalbumi ”Oro” julkaistiin hetki sitten.

Neurosurgery

Mikäs viemäri siellä kurlaa? Ei suinkaan, se on vain jäkeläinen eli järvenpääläinen brutaalia death metallia esittävä Neurosurgery! Slam riffejä? Löytyy. Brutaalia grindaamista? Löytyy. Mahtava albumi? Löytyy, pian. Bändin debyyttialbumi on parhaillaan miksausvaiheessa ja ilmestynee pienen odottelun jälkeen.

Aurea Mentis

Lahtelainen Aurea Mentis tarjoaa melodista metallia, jossa on riffejä ja kertosäkeitä jokaiselle halukkaalle. Traditionaalisen kotimaisen metallin soundiin esimerkiksi Embrazen ja Entwinen hengessä luottava bändi ei ole vielä julkaissut albumia, mutta uusi ”Captain Jack” -EP ilmestyi tovi sitten.

Veonity

Ruotsista ponnistava Veonity esittää kitaravetoista power metallia, jossa myös eeppiset syntikat nousevat pintaan kuten kuuluukin. Vuonna 2013 perustettu yhtye aikoo julkaista neljännen studioalbuminsa ”Sorrows” elokuun lopussa. Jos pidät Sonata Arcticasta ja Stratovariuksesta, suuntaa siinä tapauksessa Veonityn suuntaan.

Osyron

Kanada ja proge sopivat todistetusti hyvin yhteen. Niinpä ei ole ihme, että sieltä tulee myös vuonna 2012 perustettu Osyron, jonka esittämä progressiivinen metalli on sekä tarttuvaa, kiehtovaa että koukeroista. Yhtyeen uusi lyhytsoitto ”Foundations” julkaistiin juuri.

Lychgate

Millaista musiikkia soitettaisiin paholaisen kirkossa? No varmaan jotain tällaista. Lontoolainen Lychgate soittaa progressiivista black metallia, joka on kuorrutettu tiivillä kerroksella dissonoivia kirkkourkuja kaiken blastaamisen ja tremolo-sahaamisen ohessa. Tästä on painajaiset tehty. Projektin esikoislyhytsoitto ”Also Sprach Futura” julkaistiin hetki sitten.

Supreme Unbeing

Mysteerisiä maskiyhtyeitä mahtuu maailmaan lukuisia. Tässä olisi taas yksi. Supreme Unbeing pyrkii musiikillaan tavoittelemaan Metallican ja Megadethin loistoa niin riffeillään kuin sävellyksilläänkin, mutta on mukana myös aavistuksen verran esimerkiksi Avenged Sevenfoldia. Yhtye julkaisee syksyllä debyyttialbuminsa, mutta sitä ennen luvassa on joukko animaatiovideoita.

Glass Ocean

Australia vaikuttaisi kunnostautuneen viimeisen 10 vuoden aikana progressiivisen metallin saralla. Vuonna 2013 perustettu Glass Ocean soittaa melodista progea, jossa on genrelle epätyypillisesti ripaus seksikkyyttäkin. Yhtyeen taidokas debyyttialbumi ”The Remnants of Losing Yourself” ilmestyy elokuun 21. päivä.