Vader – Future of the Past II – Hell in the East

Kirjoittanut Sami Elamaa - 16.2.2016

Puolalaisen kuolonkoneen Vaderin edellisestä studiojulkaisusta ”Tibi et Igni” (2014) on vierähtänyt jo parisen vuotta. Tähän päivään mennessä Vaderilta on ilmestynyt pieniä kokoelma- ja livejulkaisuja, mutta tuorein julkaisu on poikkeuksellisen erikoinen. Kyseessä on ”Future of the Past II – Hell in the East”. Jo pikaisella katsauksella luulin julkaisun olevan uudelleennauhoitettu versio klassisesta ”Future of the Past” -albumista (1996), mutta kuinkas ollakaan erehdyin pahasti. Uudelleennauhoituksella tai uudelleenjulkaisulla ei ole mitään tekemistä tämän julkaisun kanssa. ”Future of the Past II – Hell in the East” on nimittäin tribuuttilevy.

Eikä mikään tahansa tribuuttilevy, sillä Vader on omistanut kyseisen julkaisun kaikille puolalaisille underground-metallibändeille, joiden nimet ovat vaipuneet unholaan. Suurin osa bändeistä oli itselleni todella tuntemattomia, mutta pikaisen tiedonhaun perusteella monet kyseisistä bändeistä olivat ehtineet tehdä yhden tai kaksi demoa, joiden jälkeen niiden urat olivat päättyneet. Erityisesti bongasin Ghost– ja Slaughter -nimiset yhtyeet, mutta näillä ei ole mitään tekemistä ruotsalaisen ja entisen kanadalaisen bändin kanssa. Poikkeuksina levyn coveroitavista yhtyeistä ovat Markiz de Sade ja Kat, jotka ovat edelleen pystyssä. Ikävä kyllä kumpikaan yhtyeistä ei sanonut minulle mitään, vaikka esimerkiksi Kat on ollut jo vuodesta 1979 aktiivisena, ja bändiltä on tullut studiojulkaisuja melko paljon. Omasta underground-tuntemuksen puutteesta puolalaisen metallin saralla ei tarvitse enää huolehtia, sillä ”Future of the Past II – Hell in the East” -kiekko näyttää sen, minkälaisia puolalaisia underground-bändejä on ollut ja on edelleen pystyssä.

Vaderin tulkinnat monien menneisyyden yhtyeiden klassikoista kuulostavat pomminvarmalta Vaderilta – nopealta, raskaalta ja aggressiiviselta. Levyltä löytyy monia tarttuvia thrash-/death -henkisiä riffi- ja komppikoukeroita, sekä raivoa puhkuvaa blast beatiä. Muutaman coverin mainitakseni, muun muassa ”Ostani Diakon”, ”Necromaniac” ja ”The Beginning of Darkness”, antavat hyvän kuvan siitä, miten Vader hoitaa hommansa. Vaikka kyseessä onkin tribuuttialbumi, jonka useimpien kappaleiden laulukieli on puola, niin siitä huolimatta homma toimii!

”Future of the Past II – Hell in the East” on hyvä esimerkki siitä, miten tehdään toimiva tribuuttilevy. Eritoten nostan hattua siitä, että Vader uskalsi coveroida hieman tuntemattomampien ja unholaan vaipuneiden yhtyeiden kappaleita. Tämän ansiosta sain itsekin tutustua monien jo edesmenneiden bändien tuotantoihin. Ja hyvä niin.

8½/10

Kappalelista:

01. Ostatni Diakon (Exorcist cover)
02. Noc Demona (Ghost cover)
03. Necronomicon (Imperator cover)
04. Totální Destrukce (Krabathor cover)
05. Sen Schizofrenika (Markiz de Sade cover)
06. The Beginning of Darkness (Merciless Death cover)
07. Ostatni Sakrament (Scarecrow cover)
08. No Return (Slashing Death cover)
09. Czas Apokalipsy (Slaughter cover)
10. Necromaniac (Thanatos cover)
11. Czarny Aniol (Thrasher Death cover)
12. Wyrocznia (Kat cover)

Vader Facebook

Vader Oficjalna Strona

Kirjoittanut: Sami Elamaa