Vader – The Empire

Kirjoittanut Sami Elamaa - 4.11.2016

vader_the-empirePuolalaisen kuolonkoneen Vaderin sota-arsenaali ei näytä hidastuvan ollenkaan. Edellisestä kokopitkästä ”Tibi et Ingi” (2014) on vierähtänyt ainoastaan pari vuotta, mutta veteraanikokoonpano jaksaa vain tiiviiseen tahtiin puskea ulos mielenkiintoisia julkaisuja. ”Tibi et Ingin” lisäksi voisin mainita muun muassa viime vuoden puolelta julkaistut demokokoelma “Geneza Chaosu MCMLXXXIII – MCMXC”, cover-albumi ”Future of the Past II – Hell in the East” ja live-julkaisu “Before the Age of Chaos – Live 2015”, jotka tuotoksinaan ovat melko mainioita suorituksia. Elokuussa julkaistu ”Iron Times” tarjosi pientä esimakua siitä, mitä tuleva kokopitkä ”The Empire” tulee kuulostamaan. Omasta puolestani jätin kyseisen julkaisun välistä, jotta pääsen täysin puhtaalta pöydältä kuuntelemaan, onko vanhasta sotakoneesta vielä mihinkään.

Yli puolen tunnin näytös on kylmää, raakaa, nopeaa ja raskasta tuhoa, jonka Vader osaa edelleen pitkällä iällä ja kokemuksellaan tarjota. Edelliseen kokopitkään ”Tibi et Ingi” verrattuna ”The Empire” on suurimmaksi osaksi ladattu täyteen likimain kolmen minuutin kestäviä tapporalleja, jotka eivät jätä kuuntelijoille epäselväksi sitä, miltä erinomainen kuolonjyrä Vader kuulostaa. Herra siunaa, sukat pyörivät jaloissa, kun raivokkaat ”Tempest”, ”Prayer to the War God” ja ”Send Me Back to Hell” räjähtävät kaiuttimista läpi! Yli 50-vuotias Piotr ”Peter” Pawel Wiwczarek tietää erittäin hyvin, kuinka laadukasta kuolonmetallia tehdään. Ja kuinka ollakaan, iällä ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Peter-setä ja kumppanit näyttävät nuorille, kuinka hommat hoidetaan!

Ja jotta ”The Empire” ei olisi pelkästään nopeilla tykityksillä varustettu kokopitkä, on soppaan lisätty hyvää ja toimivaa vaihtelua. Erityisesti henkilökohtaiseksi suosikikseni noussut ”Iron Reign” on kylmempi ja hitaampi, mutta erittäin tarttuva ja mieleenpainuva teos. Ei pidä myöskään unohtaa ”The Army-Geddon”-raitaa, josta viimeistään selviää, että Vader ei pelleile. Jo kappaleen aggressiivinen intro osuu ja uppoaa kuin nyrkki silmään, minkä seurauksena hävitys saapuu ylle.

Puolituntisen ”The Empire”-julkaisun jälkeen ei voi muuta kuin henkäistä syvään ja todeta, että tässäkö tämä kaikki oli. Helvetti soikoon, puolalainen kuolonkone levytti sellaisen tekeleen, että heikoimpia hirvittää! En kerta kaikkiaan keksi mitään huonoa sanottavaa tästä albumista. Mitä enemmän kuuntelen kyseistä albumia, sitä paremmalta se kuulostaa. ”The Empire” on luja ja vahva paketti, joka kilpailee varmasti vuoden 2016 kovimman äärimetallilevytyksen tittelistä.

Rauhaa ja rakkautta ei tulla näkemään tai kuulemaan Vaderin uudella tuotoksella. ”The Empire” luo täydellisen hävityksen ympärilleen! ”Join the Empire! Enjoy the dark side!”

10/10

Kappalelista:KaaosZine levyt

01. Angels of Steel
02. Tempest
03. Prayer to the War God
04. Iron Reign
05. No Gravity
06. Genocidius
07. The Army-Geddon
08. Feel My Pain
09. Parabellum
10. Send Me Back to Hell

Vader Facebookissa

Kirjoittanut: Sami Elamaa