Vahva avaus Mantric Momentumilta – arviossa yhtyeen esikoisalbumi ”Trial By Fire”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 7.12.2022

Mantric Momentum pääsi lyömään ällikällä esikoispitkäsoitollaan. Kokoonpanon debyyttialbumi sisältää mainiosti potkivaa melodista heviä, jota on ilo kuunnella. Erityisen yllättävää Mantric Momentumissa on se, että se lepää pitkälti norjalaisten serkkujen, vokalisti Terje Harøy ja multi-instrumentalisti Christer Harøyn harteilla. Ja mikäs siinä, kun hartiat ovat vankat ja leveät.

Vaikka Mantric Momentum on ollut olemassa vuodesta 2011 alkaen, on yhtye käynnistellyt tarinaansa useamman vuoden ajan. Vuoden 2017 myötä yhtyeen suonissa alkoi virrata enemmän elämää, jota seurasi useamman singlen julkaisu vuosien 2017-2021 välillä. Tämän vuoden marraskuun myötä Mantric Momentumin esikoisalbumi on nyt nähty päivänvaloa ja kestää tarkempaakin syynäystä oikein hyvin.

”Trial By Fire” pitää sisässään kaikkiaan tusinan verran kappaleita, jotka ovat pitkälti Harøyn serkusten käsialaa: Terje vastaa lauluosuuksista ja Christer on soittanut suurimman osan kitara-, basso- ja rumpuosuuksista. Pitkäsoitolla on vieraillut myös liuta muusikoita – etupäässä rumpaleita – mutta mukaan on mahtunut myös kitaristi Jimmy Hedlund, monitaituri Magnus Karlsson joka vastaa yhdellä kappaleella orkesterisovituksista, sekä kosketinsoittaja Ketil A Jensen. Vastaavasti albumin päättävällä ”(I’ll Never Be) Maria Magdalena” -kappaleella kuullaan vierailevaa solistia Tina Gunnarssonia, jonka myötä päätösraita on hyvin mieleenpainuva.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vierailijoista huolimatta Harøyn serkukset ansaitsevat suurimmat kehut, sillä he ovat saaneet albumista aikaan hyvin soljuvan kokonaisuuden. Kappaleiden välillä ei ole radikaaleja eroja, vaan ne rakentuvat pitkälti vokalistin voimakkaan äänen varaan – jossa on muuten hieman samanlaista karkeutta ja sävyä kuin Pink Cream 69:n David Readmanillä. Jylhästi louhivat riffit antavat kappaleille purevuutta sekä ryhdikkyyttä ja yhtälöön on lisätty harmonista äänimaisemaa erityisesti kertosäkeistöjen kohdilla.

”Trial By Fire” alkaa kytevästi ”Tabula Rasa” -introlla mutta ”Course Of Fate” -kappaleen myötä pitkäsoitto lähtee toden teolla vauhtiin. Kyseinen kappale on ärhäkkä ja siitä tehdään nopea siirtymä ilmavasti liitelevään ”New Horizoniin”. ”The Fighter” -kappaleen myötä kuulija viedään pelkistetyn ja rauhallisen äänimaiseman äärelle, ja samalla Mantric Momentum todistaa kykynsä voimaballadien äärellä. Kyseisellä kappaleella kuullaan myös kenties Harøyn henkeäsalpaavimmat lauluosuudet. Vastaavasti nimikkokappaleen myötä albumi ampaisee uuteen nousuun, eikä pään nyökyttelyltä voi yksinkertaisesti välttyä.

Albumin loppua kohden meno jatkuu edelleen reippaana, tosin sillä erotuksella että instrumentaaliset osuudet nousevat paremmin esiin viimeisillä kappaleilla. Myös harmonisuus tulee hienosti esille ”Carry Me” ja ”Diamond” -kappaleilla, jotka ovat oikeita voimaballadeja kuten albumilla aiemmin kuultu ”The Fighter”. Albumin päättävä ”(I’ll Never Be) Maria Magdalena” lukeutuu myös kevyempää osastoon – ei tosin lauluosuuksiensa takia – vaan ilmavuutensa puolesta. Kappale erottuu erityisesti vierailevan solistin Gunnarssonin puolesta, mutta myös äärimmäisen tarttuvan luonteensa vuoksi. Samalla kappale sinetöi pitkäsoiton nasevasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kuten aiemmin totesin, ”Trial By Firen” kappaleet eivät eroa suuresti toisistaan, mutta siitä huolimatta lähes tunnin mittaisen debyyttialbumin kuuntelusta ei muodostu pitkäpiimäistä kokemusta. Kappalelista on koostettu taidokkaasti, joten albumi ei nikottele vaan kulkee jouhevasti. Myös kappaleiden tasapainoiset ja kiinnostavat rakenteet, sekä vokalistin antaumuksellinen tulkinta pitävät huolen, että ”Trial By Fire” kulkee voitokkaana loppuun asti.

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/mantricmomentum

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy