Vahvojen naisäänten ilotulitusta 28.1. Kulttuuritalolla – Liveraportissa Ànv Rising Tour pt I: Eluveitie, Infected Rain ja Ad Infinitum
Ad Infinitum (CH/GER), Infected Rain (MD) ja Eluveitie (CH) kiertävät Eurooppaa Eluveitien tulevan “Ànv”-albumin tiimoilta. Kierrettyään ensin muita Skandinavian maita saapui bändikolmikko 28. tammikuuta Helsingin Kulttuuritalolle. Vaikka bändit ovat tyyliltään hyvinkin erilaisia, yhdistää niitä ainakin yksi asia: vahvat, upeat naisäänet, jotka jättivät yleisöön varmasti lähtemättömän vaikutuksen. Jokainen bändi tarjosi myös paljon jännittäviä kontrasteja ja vaihtelevia tunnelmia, mikä piti yleisön tiukassa otteessaan illan loppuun saakka.
Illan avasi sveitsiläis-saksalainen Ad Infinitum, jolta olin kuullut aikaisemmin yhden kappaleen. Yhtyeen tyyli yhdistelee ilahduttavalla tavalla popin ja djentin elementtejä: kauniita ja toinen toistaan addiktoivampia pop-tyylisiä laulumelodioita, mehukkaita kitarasooloja sekä djentille ominaisia groovaavia breakdowneja 8-kielisellä kitaralla louhittuna. Samaa alagenreä edustaa ehkä myös ruotsalainen Amaranthe, mutta Ad Infinitumin ulosanti on luontevampi, soljuvampi, ilmavampi ja vähemmän “turboahdettu”. Ihastuin solisti Melissa Bonnyn miellyttävään ja monipuoliseen lauluääneen ja esiintymistyyliin, mikä sai kappaleet heräämään eloon aivan upealla tavalla. Bändin jäsenet vaikuttivat nauttivan joka hetkestä lavalla, mikä välittyi myös yleisöön. Keikka tuntui energisen ja mielenkiintoisen ulosannin ansiosta todella lyhyeltä, joten otan ehdottomasti kuunteluun bändin uusimman “Abyss”-albumin, mitä suosittelen muillekin, jotka toivovat tehokasta piristystä päivään. Kappaleet saavat varmasti paatuneenkin yrmyilijän paremmalle tuulelle!
Maailman kenties tunnetuin moldovalainen metalliyhtye Infected Rain ei kaipaa paljoa esittelyjä Suomessa, sillä bändi on esiintynyt täällä jo useamman kerran sekä festareilla että klubeilla. Kulttuuritalolla yhtye taisi kuitenkin esiintyä ensimmäistä kertaa… Bändi otti Kultsan upeista puitteista ilon irti, sillä sen kuvaajat kuvasivat videoita muun muassa yleisön mosh pittailusta ja lavalta. Paikalla olleiden kannattaa seurata bändin tulevilta somejulkaisuilta, josko oma naama vilahtaa videoilla.
Infected Rainin musiikkityyliä on hieman hankala kuvailla lyhyesti, sillä se pitää sisällään vaikutteita muun muassa metalcoresta, nu metalista ja groove metalista. Bändin musiikillinen ja visuaalinen ulosanti nojaa vahvasti vokalisti Lena Scissorhandsin monipuolisiin laulutaitoihin sekä kirkkaankeltaisilla pitkillä rastoilla erottuvaan ulkonäköön. Bändin lavaesiintymistä voisikin kuvailla “rastamyrskyksi”, kun Scissorhandsin lisäksi myös kitaristi Vadim “Vidick” Ojogilla on saman tyyliset rastat, joita hän pyöritti yhtä vimmatusti kuin vokalisti omiaan. Vokalisti Scissorhandsin kaksi laulusoundia – herkkä, tunteellinen ja vaikeroiva sekä aggressiivinen ja voimakas – luovat Infected Rainin musiikkiin mieleenjääviä kontrasteja ja yllätyksellisiä tunnelmanvaihdoksia.
Vaikkei Infected Rain ole varsin progressiivisen luonteensa vuoksi varsinaista “yhteislaulumusiikkia”, eivätkä melodiatkaan ole yhdestä kerrasta opittavia, pääsi yleisö kuitenkin osallistumaan hyvin keikkaan wall of deathin muodossa ja maanisesti pomppimalla. Keikan loputtua vokalisti Scissorhands ja basisti Alice Lane saapuivat merkkaritiskille innokkaimpien fanien tervehdittäväksi ja yhteiskuviin, mikä oli varsin iloinen yllätys.
Illan pääesiintyjä, Sveitsin folk metal -ylpeys Eluveitie, oli upea ja mielenkiintoinen ilmestys. Aikaisemmin muun muassa Tuskassa esiintynyt yhtye pääsi Kulttuuritalon lavalla todella hyvin oikeuksiinsa pitkän, puolitoistatuntisen keikan muodossa. Perinteisten bändisoittimien lisäksi Eluveitien musiikissa kuuluu erilaisia perinnesoittimia kuten kampiliiraa, viulua, erilaisia puhallinsoittimia sekä harppua. Kelttiläinen musiikkiperinne ja muinainen gallian kieli yhdistettynä melodisen death metalin vaikutteisiin luovat uniikin tyylin, joka on varmasti parhaimmillaan livenä soitettuna. Oli ilo seurata vähän erikoisempien soittimien kuten kampiliiran ja viulun soittoa ja toinen toistaan vauhdikkaampien melodioiden taiturointia.
Vokalistit Chrigel Glanzmann ja Fabienne Erni pistivät todella parastaan, ja heidän keskinäinen dynamiikka sekä kontrastit värittivät upealla tavalla jo valmiiksi eeppisiä ja monipuolisia kappaleita. Yleisöstä huokui suuri innostus ja kuulin ympärilläni todella monen laulavan mukana myös Ernin todella haastavien ja jylhiin korkeuksiin yltävien laulumelodioiden kohdalla. Yllätyksekseni keijukaismaisen Ernin kuultiin paikoitellen yhtyvän Glanzmannin mureaan örinään, mikä sai yleisön toden teolla riehaantumaan. Yleisö ei todellakaan ollut väsynyt edellisten bändien jälkeen, vaan nälkä kasvoi kuunnellessa, ja Eluveitien keikalla nähtiin hyvinkin vauhdikasta pittaamista loppuun asti. Settilistassa kuultiin esimerkiksi tulevalta “Ànv”-albumilta julkaistut singlet sekä viideltä edelliseltä albumilta kultakin muutama kappale.
Eluveitien settilista:
- Helvetios
- Ategnatos
- Tarvos
- The Prodigal Ones
- Exile of the Gods
- Slanias Song
- A Rose for Epona
- Epona
- Ànv
- Aidus
- Deathwalker
- The Call of the Mountains
- Ambiramus
- Havoc
- King
Encore:
- Premonition
- Inis Mona