Vaihtoehtoilta 60-vuotisjuhlan kunniaksi: Teksti-TV 666, Litku Klemetti ja Circle Helsingin Kulttuuritalolla
Kulttuuritalon 60-vuotisjuhlaa vietettiin lauantaina 20. lokakuuta vaihtoehtomusiikin hengessä.
Kolmen bändin kattaus oli valikoitu Alt Agency & Managementin rosterista, joka pitää sisällään yli 70 yhtyettä. Kulttuuritalolla viikonloppuna esiintyneet Teksti-TV 666, Litku Klemetti ja Circle edustavat kaikki pääsääntöisesti eri genrejä, mutta yhtymäkohtiakin bändien musiikista löytyy. Kultsan 60-vuotisjuhlan kunniaksi kasattu ohjelma oli kaiken kaikkiaan ehyt ja toimiva. Illan aikana päästiin nauttimaan niin kitarapainotteisesta rockista, tunnelmallisesta suomenkielisestä indierockista kuin progen puolelle seikkailevasta kokeellisesta metallistakin. Kaaoszine oli paikalla aistimassa juhlaillan tunnelmia ja otti selvää, mistä näissä tämän hetken kuumissa nimissä on kyse.
***
Saavuin paikalle heti kahdeksan jälkeen, kun illan avannut yhtye, parhaimmillaan jopa 6 kitaristia samanaikaisesti lavalle marssittanut Teksti-TV 666 oli juuri aloittanut soittamisen. Teksti-TV 666 on minulle entuudestaan tuttu useiden klubi- ja festarikeikkojen kautta, ja jälleen kerran oli todettava, että yhtye tarjoilee kerta toisensa jälkeen kuulijoilleen mitä parhaimpia livekokemuksia.
Oman kuvauksensa mukaan musiikissaan shoegazea, krautrockia ja punkia yhdistelevä ”Tekstarit” on paitsi musiikillisesti, myös visuaalisesti kiinnostava yhtye. Taustaprojisoinniksi heille riittää varsin hyvin pelkkä yhtyeen logo, eivätkä he onneksi ole lähteneet sen enempää revittelemään visuaalien kanssa. On aina kiinnostavaa katsella yhtyettä, jossa lavalla tapahtuu samanaikaisesti paljon, eivätkä soittajat tarvitse ympärilleen muuta rekvisiittaa. Vierailijoitakin lavalla nähtiin. Pienenä yksityiskohtana erityisen hauskan näköisiä ovat kitaristeilla käytössä olevat kierrepiuhat, joita harvemmin näkee. Vieterimäiset piuhat ovat toki myös käytännöllisiä ja mahdollistavat lavalla liikkumisen ilman johtojen sotkeutumista, mikä on varmasti tämän eläväisen yhtyeen kohdalla järkevää.
Dead Mongoloidsista ja French Filmsistä tunnetut laulaja-kitaristit Tero Huotari ja Johannes Leppänen muodostavat yhdessä bändiin toimivan laulucombon.
Kulttuuritalolla lauantaina nähty keikka taltioitiin kokonaisuudessaan ja on mielenkiintoista nähdä, minkälainen julkaisu siitä on luvassa. Kenties livelevy taikka dvd? Teksti-TV 666 julkaisi ensimmäisen ”Aidattu tulevaisuus” -nimeä kantavan kokopitkänsä aikaisemmin tänä syksynä, joten on myös mahdollista, että taltioinnit tehtiin tuoreen levyn musiikkivideoita varten. Syksyisen kokopitkän lisäksi bändiltä on ilmestynyt EP-trilogia, jonka ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2014, toinen vuonna 2015 ja kolmas vuonna 2016. Sittemmin trilogia on myös niputettu yksiin kansiin ja julkaistu vuonna 2016 Svart Recordsin toimesta kokoelmalevynä, joka kantaa ytimekkäästi nimeä ”1, 2, 3”.
Kultsalla nähty keikka jää Teksti-TV 666:n tämän syksyn ainoaksi keikaksi Helsingissä, mutta yhtyeen voi tämän vuoden aikana nähdä livenä vielä ainakin Turun Dynamossa tämän viikon perjantaina 26. lokakuuta sekä seuraavana päivänä lauantaina 27. lokakuuta Kouvolan BarQ:ssa. Suosittelen lämpimästi näille keikoille hakeutumista, sillä tämä bändi on ehdottomasti livebändinä parhaimmillaan.
Seuraavana Kulttuuritalon lavalle nousi kuhmolaislähtöinen Litku Klemetti. Vuonna 2016 Soundin ”Vuoden tulokas” -palkinnon pokannut kiistatta lahjakas laulaja-lauluntekijä valitteli keikan alkuun edellisestä illasta väsynyttä ääntään, mikä ei lopulta esiintymistä juuri rajoittanut tai siinä edes suuremmin kuulunut. Litku oli itselleni entuudestaan tuttu ennen tätä keikkaa lähinnä vuonna 2016 ilmestyneen ”Juna Kainuuseen” –kappaleen kautta, joten oli kiinnostavaa päästä kuulemaan myös muuta tuotantoa. Keikalla Litku esiintyi yhdessä aikaisemmin Tuntematon numero -nimellä tunnetun yhtyeensä kanssa.
Litku Klemetin musiikki ammentaa paljon menneestä, mistä kertovat niin sanoitukset, useat biisien nimet kuin musiikissa kuuluvat iskelmävivahteetkin. Omaa musiikkiaan genrettömäksi kuvaavan ”tehhään mitä huvittaa” -yhtyeen onkin helppo kuvitella iskevän monen ikäisten kuulijoiden korvaan. Musiikissa kuuluu myös esimerkiksi Jukka Gustavsonin ja Wigwamin vaikutus, jotka bändin biisintekijä Litku, eli oikealta nimeltään Sanna Klemetti, onkin nimennyt merkittäviksi vaikuttajikseen.
Litku Klemetti & Tuntematon numero -yhtyeeltä on ilmestynyt vuonna 2016 ”Horror’15” -niminen esikoislevy, jota seurasi vuonna 2017 julkaistu Litku Klemetin ensimmäinen soololevy ”Juna Kainuuseen”. Soittajat ovat kummallakin levyllä samat, ja yhtye onkin ilmoittanut, ettei aio jatkossa enää erotella yhtyeen levyjä ja Litkun soololevyjä erikseen, vaan tulevat julkaisut tehdään Litku Klemetti -nimellä. Tämän vuoden huhtikuussa julkaistua ”Taika tapahtuu” -albumia kutsutaan kuitenkin Litku Klemetin toiseksi sooloalbumiksi. Litku Klemetti & Tuntematon numero -yhtyeen toinen albumi, vuonna 2017 julkaistu ”Päivä päivältä vähemmän” on ilmestynyt digitaalisen formaatin lisäksi ainoastaan C-kasettina.
Yhtyeen tuotantoon täytyy tämän liven perusteella ehdottomasti tutustua tarkemmin. Keikalla kuullut biisit ovat niin taidokkaasti tehtyjä, ettei voi olla miettimättä, mihin kaikkialle musiikki tuleekaan Litkua vielä viemään. Piristävän omintakeiset sanoitukset ovat myös erityisesti mieleeni.
Litku Klemetin keikalla minusta tuli siis ehdottomasti yhtyeen fani. Kokonaisuudesta ärsyttämään jäivät ainoastaan todella köppäiset projisoinnit, jotka eivät tuoneet esitykseen mitään lisää, vaan pikemminkin söivät tunnelmaa. Koko keikan ajan bändi esiintyi tympeällä fontilla toteutetun Litku Klemetti -otsikon alla, jonka takana vaihtuvat erilaiset taustat. Nämä olisi voinut jättää kokonaan pois, tai ainakin pudottaa pois aina välillä. Projisoinnit eivät näyttäneet harkiten tehdyiltä ja kävikin mielessä, oliko Kultsan projisointikangas tullut bändille yllätyksenä ja oliko sinne sitten päätetty viime hetkellä ”laittaa vaan jotakin”. Bändi olisi näyttänyt paremmalta yksinkertaisempaa taustaa vasten samaan tapaan kuin illan avannut Teksti-TV 666 tai kokonaan taustaprojisoinnit pois jättänyt Circle.
Litku Klemetti on juuri julkaissut uuden musiikkivideon ”Taika tapahtuu” -levyltä löytyvään ”Pikkubeethoven” -kappaleeseen, joka on katsottavissa YouTubesta. Yhtyeen seuraava albumi ”Reformi” ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.
Bändin voi loppuvuodesta bongata myös livenä Kultsan keikalta käynnistyneeltä ”Kaikki peittyy kyyneliin” –kiertueelta, jonka loppuvuoden keikkapäivät ja -paikat näkyvät alla.
Yksi syksyisen illan piristävimpiä valonpilkahduksia oli ehdottomasti Kulttuuritalon aulassa bändivaihtojen aikana yleisöä viihdyttänyt Menkkaklubi DJ’t. Tämä mahtavaa mimmienergiaa pursuava feministinen dj-kollektiivi oli itselleni tuttu jo entuudestaan Kulttuuritalolla helmikuussa koetulta Pussy Riotin keikalta, eikä Menkkaklubin meininki pettänyt tälläkään kertaa. On todella piristävää nähdä ihmisten tanssivan Kulttuuritalon aulassa, sillä monimuotoisesta ohjelmatarjonnasta huolimatta konserttisaleista ylipäätään tuntuu vallitsevan käsitys, ettei niissä voisi viettää aikaa klubien tavoin vapautuneesti. Tämä näkyy valitettavasti myös lauantai-illan yleisömäärässä, ja porukkaa on loistavista ja ajankohtaisista esiintyjistä huolimatta paikalla harmittavan vähän.
Sopiiko tämänkaltainen vaihtoehtomusiikki sitten ainoastaan klubeille? Mielestäni asia ei ole ihan näin. Konserttisalit ovat kuitenkin tapahtumapaikkoina kehittyneet aika paljon siitä ajasta, kun esimerkiksi Motörheadia ei vuonna 1984 laskettu esiintymään Kulttuuritalolle. Liikkuvat penkit mahdollistavat Kultsalle seisovan etukatsomon, jossa on baari auki samalla tavalla, kuin klubeillakin. Takaosasta löytyy istumapaikkoja niille, jotka mieluummin lepuuttavat jalkojaan. Tämä katsomoratkaisu on mielestäni ihan toimiva, ja piipahdan itsekin istuvan katsomon puolella Circlen soittaessa, kun askel alkaa jo hieman painaa.
Joltakin toiselta planeetalta maamme esiintymislavoille laskeutuva Circle esiintyi Kulttuuritalon juhlaillassa itseoikeutetusti viimeisenä. Tänä vuonna rokki-iän saavuttanut, jo 27 vuotta kuulijoitaan hämmentänyt ja ihastuttanut bändi kuuluu ehdottomasti must see -kategoriaan, mitä yhtyeen esiintymisiin tulee. Musiikillisesti yhtyeen tyyliä kuvannee parhaiten sana ”kokeellinen” – oli kyse sitten metallista, krautrockista, space rockista tai progesta. Tyypillistä yhtyeelle on muun muassa riffien toisto ja tietynlainen jumitus, joka saa musiikin kuulostamaan hetkittäin myös ambientilta.
Tämä viihdyttävä yhtye täytyy kokea livenä vähintään kerran elämässä ja mieluiten useamminkin, sillä jokainen keikka on erilainen, täysin omanlaisensa performanssi. Itselleni tämä oli kolmas keikka ja veikkaan, ettei tämä jää viimeiseksi, vaikka musiikillisesti Circle ei ihan sitä omaa suosikkigenreäni edustakaan.
Circle ei ole vain bändi, vaan se on kokemus – ja siitä syystä nimitys ”Suomen paras yhtye” ei ole ihan tuulesta temmattu, sillä ainakin livekokemuksena bändi on ihan omaa luokkaansa. Vuosien mittaan kymmeniä albumeita julkaissut Circle on saavuttanut myös levytyksillään kansainvälistä mainetta ja vuonna 2017 ilmestynyt, toistaiseksi viimeisin studioalbumi ”Terminal” on yltänyt Rolling Stone -lehden listauksessa kyseisen vuoden kolmanneksi parhaaksi metallialbumiksi.
Yhtyeen tulevista konserteista ei toistaiseksi ole netissä saatavilla tietoja, mutta Kultsan-keikasta päätellen ainakin energiaa esiintymiseen löytyy vielä runsain mitoin. Suosittelen ehdottomasti menemään Circlen keikalle heti kun siihen on mahdollisuus!
Livekeikkojen jälkeen ilta Kultsalla jatkui vielä Menkkaklubin säestyksellä, mutta jatkojen tapahtumista ja tunnelmista en osaa sanoa sen enempää, sillä itse poistuin paikalta jo Circlen setin loppuvaiheilla. En kuitenkaan usko, että paikalle saapuneesta yleisöstä kukaan lähti Kultsalta naama nurinpäin näin mahtavan musiikkipläjäyksen jälkeen. Yleisö saikin keikoilla nauttia lähes yksityistilaisuuden tunnelmasta, sillä vaikka Kulttuuritalon permanto oli mukavasti täynnä, tungosta siellä ei kuitenkaan ollut havaittavissa.
Tapahtuman järjestäjien ja illan esiintyjien kannalta yleisökato on kuitenkin aina harmittavaa. Erityisen harmittavaa on, että klubiympäristössä sama kattaus olisi varmasti kerännyt enemmän kuulijoita, vaikka Kultsan saliin olikin saatu luotua hyvin klubimainen tunnelma. Toivoisin kuitenkin, että rohkeutta tämänkaltaisen vaihtoehtomusiikin tuomiseen klubien ulkopuolelle riittää myös jatkossa. Tällaisten tapahtumien kautta jossain vaiheessa yleisökin oivaltaa, että konserttisalien seinien sisällä voi tehdä muutakin, kuin istua hiljaa penkissä paikallaan.
Tutustu bändeihin Facebookissa:
Circle (fanien ylläpitämä sivu)
Kulttuuritalon tulevat keikat näet täältä.
Kirjoittanut: Hilkka Aarela