”Vaikuttaa siltä, että tämä vuosi on meidän vuosi!” – haastattelussa suomirockin uuteen nousuun nostava Johdanto

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 19.2.2025

Johdanto kuvailee musiikkiaan näin: ”Melodista ja kaunista, jossa herkkyys lumoaa ja väkevyys virtaa ihon alle”. Yhtyeen tarinan ensimmäiset nuotit soitettiin jo parisenkymmentä vuotta sitten, mutta kesti hetken ennen kuin bändi kiinnittyi pysyvämmin Suomen musiikkitaivaalle. Uran varrelle on mahtunut kaikenlaista, joten Kaaoszine pyysi yhtyeen haastatteluun kertomaan kaikesta hieman tarkemmin. Tarinaa valottamaan saapui paikalle koko bändi eli laulaja-kitaristi Jan Leimu, basisti Sam Sever ja rumpali Andy Lindström.

Morjensta Johdanto ja tervetuloa Kaaoszinen haastatteluun! Mitä teille kuuluu tällä hetkellä?

Kiitos paljon, että kutsuit juttusille! Meille kuuluu oikein hyvää tällä hetkellä, valmistellaan uutta musiikkia. Materiaalia on jo paljon, ja lisää on tulossa kunhan vain ennätämme työstää ne loppuun. Bänditoiminta ei ole pelkkää musiikin tekemistä vaan myös promohommia ja niin edelleen. Työtä siis riittää, mutta kun tietää, mitä on tulossa, tarttuu tekemiseen mielellään. Johdannon tavoitteena on tuoda jotain uutta ja isoa suomirock-skeneen – tai rock-skeneen ylipäätään. Suomirockin tilanne on vaikuttanut hetken huolestuttavalta: onko se jopa kuolemassa. Ei kuitenkaan hätää, sillä Johdanto on saapunut korjaamaan tilanteen!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Johdannolla on jo pitkä ura takanaan. Mitä kaikkea matkan varrella on ehtinyt tapahtua?

Kaikkea on tosiaan ehtinyt tapahtua, koska Johdanto otti ensiaskeleensa jo vuosien 2007–2008 tietämillä. Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Jan perusti ala-asteella luokkakaverinsa kanssa bändin, ja biisejäkin ehti syntyä useita. Tähtäin oli alusta alkaen luonnollisesti rokkitähteydessä, missäpä muussakaan. Sitä kesti jonkin aikaa, kunnes meininki sitten hyytyi itsestään. Vierähti jonkin aikaa, kasvettiin aikuisiksi, ja bändi koottiin uudelleen. Keikkoja tehtiin, ja musiikkiakin julkaistiin. Sitten tapahtui se monille yhtyeille tuttu tarina: musiikilliset erimielisyydet veivät jäsenet eri suuntiin. Johdannon nimen takana on taas omanlainen tarinansa: Jan istui aikoinaan yläasteen äidinkielen tunnilla ja avasi kirjan. Hän päätti, että ensimmäinen sana, joka sieltä osuu silmään, tulee bändin nimeksi. Sieltä löytyi Johdanto! Se on hyvä nimi, ja sillä pärjää markkinoilla.

Lopullinen kokoonpano on kokenut vuosien varrella muutamiakin muutoksia ennen vakiintumistaan. Esimerkiksi hetken aikaa laulajana toimi Miss Vain -orkesterista tuttu Mikko. Janin ja Andyn tiet puolestaan kohtasivat aikoinaan Nokialla, jossa molemmat olivat tuolloin keikalla omien bändiensä kanssa. Erinäisten vaiheiden jälkeen Andy löysi tiensä Johdantoon, joten silloinen kokoonpano oli valmis: Mikko laulussa, Jan kitarassa, Andy rummuissa ja Vili bassossa. Jonkin ajan kuluttua Mikko päätti keskittyä kuitenkin Miss Vainiin, ja Vilikin lähti omiin projekteihinsa. Jan ja Andy jäivät kahdestaan ja kokeilivat aikansa kuluksi erilaisia juttuja ja musatyylejä. Sitten mukaan vokalistiksi löydettiin Marko ja basistiksi Sam. Hauska juttu on se, että Sam on oikeasti kitaristi! Hän tykästyi Johdannon biisimateriaaliin ja tuumi, miksei hän voisi soittaa bassoakin. Pääasia on, että meininki on kohdillaan. Markon laulusoundi oli hieman erilainen kuin mitä haettiin ja haluttiin Johdannon musiikkiin, joten hänen kanssaan tiet erosivat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Johdanto oli jälleen hetken aikaa ilman yhtä jäsentä. Hetken aikaa mietittiin, mitä tehdään asian kanssa. Löytyi kuitenkin melkoisen nopeasti ratkaisu erään karaokeillan myötä, jolloin Andy ja Sam usuttivat Janin laulajan paikalle. Siinä on eräs käytännönkin asia: Jan tekee yleensä biisien sanat, joten hän on se oikea henkilö tulkitsemaan niitä haluamallaan tavalla. Nykyinen ja samalla lopullinen kokoonpano muodostui. Toki kiitokset kaikille kokoonpanossa mukana olleille jäsenille – edellä mainittujen lisäksi myös aikaisemmalle rumpalille Toukolle ja basisti Samille!

Nykyinen kokoonpano on ehdottomasti samalla myös lopullinen. Me kaikki olemme bändissä tasavertaisia jäseniä, ja olemme nytkin antamassa yhdessä tätä haastattelua. Voisi siis luonnehtia, että bändi on omalla tavallaan pyhä kolminaisuus. Kaikesta ei välttämättä olla aina samaa mieltä, mutta kaikkien ideoita kuunnellaan, ja niistä keskustellaan. Niin löydetään paras mahdollinen tapa toimia biisien suhteen ja muutenkin.

Johdanto vannoo suomirockin nimeen ja voisin kuvitella, että sieltä myös löytyvät bändin vaikutteet. Millaisia suosikkibändejä jäsenistöltä löytyy?

Lindström: Kuuntelen paljon 2000-luvun suomipopia kuten esimerkiksi Jenni Vartiaista ja Irinaa. Lisäksi amerikkalaista pop punkia, josta Paramore on yksi suosikeistani. Toki myös power metal Nightwishin, Sonata Arctican ja Stratovariuksen tyyliin on lähellä sydäntäni. Laajasti sanoen olen aika kaikkiruokainen musan suhteen, mutta en ole kuunnellut niinkään 70–80-luvun kitaraklassikoita, jotka ovat taas Samin ja Janin makuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Sever: Minulla on niin laaja musiikkimaku, ettei ole mitään rajaa! Se ulottuu esimerkiksi Spice Girlsista Opethiin ja Yölinnusta Noiseen. Se ei ole niinkään genrestä riippuvainen, jostain musiikista vain innostuu hirveästi. Mielestäni biisissä on tärkeintä se, että palaset loksahtavat kohdalleen. Se kasvattaa myös muusikkona paljon, kun löytää erilaisia juttuja, joihin voi samaistua.

Leimu: Sam kiteyttikin hyvin ja tunnistan itsessäni samaa, eli se on se jokin biisi tai melodia, josta innostuu. Isäni kautta löysin ensiksi 60- ja 70-lukujen rockmusiikin, eli alkujuuret tuli sitä kautta sysättyä sydämeen. Deep Purplessa ja Ritchie Blackmoressa on sitä omanlaistansa taikaa. Oman nuoruuden musiikista taas ensimmäisenä iskivät Negativen tyyliset bändit, jotka myös näyttivät coolille. Jälkikäteen ajateltuna musiikillinen inspiraatio ei kuitenkaan ole tullut Negativesta eikä sieltä 70-luvultakaan. Se on se kokonaissumma, joka on tullut esimerkiksi iskelmästä, 70-luvun rockista, The Beatlesista ja niin edelleen. Kuunnellaan siis keskenämme paljon erilaista musiikkia, mutta se on myös vahvuutemme, eli kaikki vaikutteet tulevat samaan pottiin. Oikeastaan voisikin kiteyttää yhteenvetona, että kaikki musiikki johtaa Johdantoon! Tiettyjä vaikutteita, joita nimetä, on hieman vaikeaa määrittää, koska niitä tulee vähän sieltä sun täältä. Johdanto ei siis lukeudu mihinkään tiettyyn musiikkigenreen. Jos jokin määritelmä täytyisi sanoa, soitamme suomenkielistä rock-musiikkia.

Millainen työnjako teillä on biisien teon suhteen, mistä inspiraatio tulee?

Yleensä biisit lähtevät liikkeelle Janin ideasta eli riffistä tai sanoista. Hän tekee biisin melkein valmiiksi ja tuo sen sitten mukanaan treenikämpälle. Siellä kappaletta jatkotyöstetään jammailun ja sovituksen merkeissä, jolloin mukaan saadaan myös muiden kädenjälki. Nyt myös Andy on alkanut saada aivan huikeita ideoita. Hän on säveltänyt pitkään mutta ei ole vielä aikaisemmin tuonut Johdannolle omia juttujaan. Sam tuoreimpana jäsenenä on vielä toistaiseksi nauttinut siitä, että on valmiita biisejä, joihin voi vain tulla mukaan omaa näkemystään tuomaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Johdannon edellinen single ”Parapsykologiaa” julkaistiin kesäkuussa. Kerrotteko hieman sen taustoista?

Biisillä on hyvin pitkä tarina, mutta koetetaan saada se kiteytettyä! Kaikki alkoi siitä, kun Jan sai idean tehdä biisin, joka käsittelisi paranormaaleja aiheita kuten esimerkiksi kummituksia, varjoihmisiä, kehosta irtautumista ja ylipäätään kaikkea yliluonnollista. Mikko oli silloin vielä Johdannossa mukana, ja Jan esitteli aiheen hänelle.

Parapsykologiaa” lähti liikkeelle kertosäkeestä, jossa lauletaan: ”todellisuuteen rinnakkaiseen kuljen, siellä elän elämää valovuoden tai vuorokauden, kuunnellen pelkkää kohinaa”. Mikko sanoitti biisiin kaksi säkeistöä ja Jan kolmannen säkeistön sekä kertosäkeen. Pian he tajusivat, että biisissä ollaan melkoisen isojen asioiden äärellä. Lyriikat saattavat mennä monelta ohi, tai sitten ne ovat vaikeasti tajuttavissa, mutta se nimenomaan on biisin pointti. Ei tarvitse tajuta – kuuntele, mitä siinä sanotaan! Aiheena parapsykologia on varmasti monia kiinnostava aihe, ja sitä voi ihan opiskellakin Yhdysvalloissa.

Biisin video on saanut YouTubessa jo yli 31 000 näyttökertaa. Videolla nähdään monille tuttu mediapersoona Pertti Salovaara. Yllättikö biisin suosio, mistä tuli idea Salovaaran mukaan pyytämiseen?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suosio yllätti todella, ja se on ollut mahtavaa! Singlen video on luonnollisesti Samin ohjaama ja kuvaama. Hänellä on aikaisempaa kokemusta aiheesta, ja hän on tehnyt useita kymmeniä musavideoita eri bändeille. Niille on kertynyt keskimäärin 1 000 näyttökertaa, joten mietittiin, että jos meidän videota katsottaisiin se 1 000–2 000 kertaa, olisi sekin jo mahtavaa. Idea tuli eräästä Musen musiikkivideosta, jossa käytetään silhuettikuvaa. Jan heitteli ideoita, miten lähdettäisiin työstämään aihetta, ja loppujen lopuksi itse video saatiin tehtyä hyvin nopeasti. Eräänä torstaina meillä oli bändipalaveri Tampereen Plevnassa, saman viikon lauantai-aamuna pystytettiin lavasteet, ja kuvaukset alkoivat. Video on lähes kokonaan kuvattu meidän treenikämpällämme, joka on siis tavattoman pieni tila maan alla. Sitä ei välttämättä huomaa, jollei tiedä!

Jan ja Pertti ovat vanhoja tuttuja, ja heillä on ollut yhteinen Sleepy Sleepers -coverbändi, joka teki muutamia keikkojakin. Näin ollen oli varsin luonnollista pyytää Pertti mukaan videolle. Hän on kuitenkin useille suomalaisille tuttu jo vuosien takaa, jos ei radiosta niin sitten muualta mediasta tai politiikasta. Videollahan meitä bändiläisiä esittävät muut henkilöt. Salovaaran lisäksi mukana on muun muassa Puntala-rockin takaa tuttu Honkasen Janne ja Kova Maa -yhtyeessä laulanut Koiviston Jari.

Seuraava single saadaan pian kuultavaksi. Mikä onkaan biisin nimi, missä tunnelmissa siinä liikutaan?

Uuden biisin nimi on ”Haavanlehdet”, joka sai ensiesityksensä Emergenzan karsinnoissa nyt tammikuussa. Se on itse asiassa Johdannon vanhin kappale, joka kertoo monille tutusta tunteesta eli teini-iän ensi-ihastuksesta. Se on varsin kaihoisa kappale, ja vaikka teksti on vanha, ei sitä ole ollut tarvetta muuttaa vuosien saatossa. Siinä on ajan, tai sitten niiden haavanlehtien, havinaa!

Mitä voimme tänä vuonna odottaa Johdannolta?

Haavanlehdet” julkaistaan virallisesti näillä näkymin maaliskuun puolella. Varovaisesti arvioiden seuraava kappale saattaisi tulla ulos kesällä. Biisien pohjia on kuitenkin tehty niin paljon, että niitä olisi hyvä saada ulos yleisölle kuunneltavaksi. Kaiken kaikkiaan vaikuttaisi siltä, että tämä vuosi on Johdannon vuosi. Suomenkielinen rock-musiikki alkaa taas nousta kukoistukseensa, joten annetaan sen hienon fiiliksen vetää myös meitä eteenpäin. Nyt jos koskaan viedään rock-musiikki aivan uudelle tasolle! Tulevista julkaisuista ja keikoista saa lisää tietoa sosiaalisesta mediasta, eli kannattaa ottaa ne seurantaan viimeistään nyt. Tällä hetkellä vietetään hieman hiljaiseloa näin ulospäin, mutta kulisseissa tapahtuu kuitenkin koko ajan jotain. Musiikin tuottaminen sekä videoiden tekeminen vaatii kuitenkin oman aikansa, mutta meistä kuulette ehdottomasti vielä! Keikoille lähdetään heti, kun aika on kypsä, koska nehän ovat tämän homman suola. Mikä onkaan sen parempaa kuin päästä keikoille yleisön eteen esittämään uutta musiikkia.

Mitkä kolme sanaa kuvaavat Johdantoa?

Vaikea kysymys! Kuvaavia sanoja löytyisi monta, ja niistä on hankalaa valita niitä kaikkein kuvaavimpia… Sanotaan ensimmäisenä erikoinen, koska sitähän Johdanto omalla tavallaan kuitenkin on. Lisäksi herkkyys on myös erittäin kuvaava termi. Viimeisenä on ehdottomasti sanottava se kaikkein suurin symboli eli rakkaus. Se näkyy kaikessa jokapäiväisessä elämässä, ja se kertoo paljon. Esimerkiksi jos et rakasta musiikkia, et silloin tee musiikkia.

Millaisia terveisiä teillä on Kaaoszinen lukijoille?

Leimu: Seuratkaa Johdantoa sosiaalisessa mediassa, linkit löydätte jutusta hieman alempaa. Seuratkaa jatkossakin Kaaoszinea, koska kyseessä on Suomen paras musiikkisivusto. Se tuo suurimmilta bändeiltä asiat esille ensimmäisenä mutta nostaa silti myös pienempiä bändejä esille. Kaaoszinen kaltaisia medioita ei ole Suomessa muita tällä hetkellä. Muusikon urasta haaveileville: uskokaa omaan juttuunne, tehkää sitä, mikä tuntuu oikealta. Musiikissa ykkösprioriteetti ei voi olla maailmantähteys, vaan sinun täytyy nauttia siitä musiikin tekemisestä ja sen soittamisesta. Jokaisen muusikon täytyisi tehdä juuri sellaista musiikkia, mistä itse tykkää. Se on vain positiivista, jos joku muukin pitää siitä.

Sever: Juuri niin! Kun näkee nuoria muusikoita, jotka ovat innostuneet siitä omasta tekemisestään, tuo se virtaa myös meille kokeneemmille muusikoille. Mekin muistamme, mistä kaikki lähti liikkeelle. Lisäksi iso kiitos sinulle lukija, jos olet jaksanut lukea jutusteluamme tänne saakka. Jos tulet keikallemme tai kuuntelet musiikkiamme, arvostamme sitä suuresti.

Lindström: Toivottavasti olette viihtyneet tämän tarinan parissa. Kuunnelkaa Johdantoa!

Kokoonpano:

Jan Leimu – laulu, kitara
Sam Sever – basso
Andy Lindström – rummut

Tutustu Johdantoon lisää somessa: FacebookInstagramYouTubeSpotify