Vaikuttava, puhutteleva ja itseään toistava – arviossa Psycheworkin uutuuskiekko ”Spark of Hope”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 12.11.2023

Psychework on tehnyt vakuuttavaa jälkeä kahdella aiemmalla levyllään. Odotukset uutta materiaalia kohtaan kerkesivätkin nousta varsin korkealle, sillä kolmatta lisäystä diskografiaan saatiin odottaa useamman vuoden ajan. Bändin kakkoskiekko “Karelian Hills” julkaistiin jo vuonna 2018. Nyt odotus on vihdoin ohi, vaikka lopputulos jättääkin aavistuksen ristiriitaiset fiilikset.

Bändin kolmas täyspitkä “Spark of Hope” on ehtaa Psycheworkia. Bändin takomassa metallimusiikissa paiskaavat kättä jylhät orkestraatiot, komeat kertosäkeet ja tunnelmat, tarttuvat melodiat sekä vokalisti Antony Parviaisen upea ja moneen taipuva tulkinta. Psychework ei myöskään arastele ottaa kantaa nykymaailman tapahtumiin. Esimerkiksi kappaleessa “Kiova” nostetaan tapetille Ukrainan sota sekä julistetaan konfliktin lopputuloksen merkitystä koko maailman tulevaisuudelle. Päivänpolttavia aiheita on siis tarjolla, mutta Psycheworkin dramaattisuutta uhkuva ilmaisu tarjoaa oivat puitteet niiden läpikäymiseen.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Psychework on tähänastisen diskografiansa puolesta muodostunut nimeksi, jota voi pitää laadun takeena. Kolmas täyspitkä ei romahduta sitä käsitystä, vaikka uutukaiselta löytyy selkeitä kipupisteitä. Ne eivät silti vaivaa lainkaan huippubiisien kohdalla. Huikealla kertosäkeellään tajuntaan poraava “Shape of a Ghost”, väkevällä sanomalla marinoitu “Kiova” sekä takovammin etenevä “Interstellar” ovat upeita kappaleita, eikä jälkeen jää albumin kaikin puolin vaikuttava päätösraita “Viipuri”. Muitakin onnistumisia löytyy, mutta niiden parhaat tehot häviävät itseään toistavan ilmaisun sekaan. Vaikka kuinka arvostaisi esimerkiksi “Out of the Darkness” -viisun kylmiä väreitä aiheuttavaa kertosäettä, on vastaavanlaisia tunnelmia aivan liikaa tarjolla. Useat biisit ja osiot ovat kuin samasta pakasta vedettyjä. Jämäkämmin tamppaavat “Interstellar” ja “C.O.T.S.” olisivat kaivanneet rinnalleen vastaavaa voimametallipitoista irrottelua, nyt kiekon mahtipontinen ilmapiiri alkaa vaikuttavuudestaan huolimatta puuduttaa.

Psycheworkin uutuusalbumi on kaikesta huolimatta vahva metallialbumi. Vaikka se paikoitellen toistaa itseään, on mukana toisaalta niin paljon tarttuvia melodioita ja puhuttelevia tunnelmia, ettei albumia halua jättää kuuntelemattakaan. Kun ilmaisuun heitetään jatkossa napsun verran lisää draivia ja tekemisen meininkiä, on lopputulos lähellä täydellistä.

Luetuimmat

Uusimmat