Vaikutteeni albumeina: Jukka Ruostila / Kaaoksen Ystävät

Kaaoksen Ystävät 2014Tamperelainen suomenkielistä alternativerockia grungehengessä veivaava Kaaoksen Ystävät julkaisi uuden ”Loppu” nimeä kantavan albuminsa 11. päivä huhtikuuta Rytmi-tuote -nimisen levy-yhtiön kautta. Kaaoszine otti sähköpostin välityksellä yhteyttä yhtyeen vokalistiin Jukka Ruostilaan, joka paljasti meille viisi albumia, jotka ovat toimineet hänelle uran suurimpana vaikutteena. Lue lisää nähdäksesi Jukan valinnat sekä miehen kommentit valintoihin liittyen.

1. Alice In Chains – ”Facelift”:

Alice In Chainsin Layne Staleyn aikainen tuotanto on kokonaisuudessaan hyvin lähellä sydäntä. ”Facelift” oli kuitenkin ensimmäinen AIC -levy, jonka hankin. Kun ”We Die Young” pyörähtää käyntiin, niin kyllähän se potkii edelleen!”

2. Soundgarden – ”Louder Than Love”:

Soundgarden on Alice In Chainsin ohella minuun ehdottomasti eniten vaikuttanut Seattle-bändi. Bändiltä on myös todella vaikea poimia mitään yksittäistä levyä. Kaikki niistä on erilaisia ja sopii vähän eri fiilikseen. ”Louder Than Lovea” tuli kuitenkin jo nuorena kuunneltua C-kasetilta lukuisat kerrat. Tällä levyllä on paljon sellaista mukavan kaaoottista fiilistä, jota peräänkuulutan musassa. Tästä erinomaisena esimerkkinä vaikkapa biisi ”Gun”. Jos et muista Soundgardenilta kuin ”Black Hole Sunin”, kuuntele tämä biisi. Ja kuuntele muutenkin!”

3. Sielun Veljet – ”L’amourha”:

Sielun Veljet on suomeksi laulavista yhtyeistä yksi suurimmista vaikuttajistani. Levyä näiltäkin on vaikea poimia, mutta ”L’amourha” monen muun tavoin ensikosketus bändiin, joten laitetaan se nyt tähän. Sielun Veljissä on mielestäni paljon samaa, kuin 90-luvun grungebändeissä, ainakin fiiliksen puolesta.”

4. Pantera – ”Far Beyond Driven”:

Panteran ”Far Beyond Driven” oli ensimmäinen cd-levy, jonka ostin (tiedoksi nuoremmille, että sitä ennen siis kuunneltiin kasetteja ja vinyyleitä). Samalla myös ensikosketus rankenpaan metalliin. Kaveri oli tilannut levyn Fazerin musiikkikerhosta, koska oli kuullut että se on ’rankkaa musaa’. Kaveriin levy ei vielä silloin uponnut, mutta minuun se teki lähtemättömän vaikutuksen ja ostin levyn. ”Becoming” oli ensimmäinen biisi, jo kolahti aivan täysiä tältä levyltä. ”Far Beyond Driven” pyörii tasaisin väliojoin soittimessa edelleen, niin kuin muukin Panteran tuotanto.”

5. Portishead – ”Portishead”:

Portishead ei varsinaiseti mitään rokkia ole, mutta fiilikset on samalla tavalla hyvin synkkiä, niin kuin vaikkapa grungessakin. Hieman myöhäisheränneenä löysin bändin vasta 2000-luvun alussa, mutta vaikutus oli silti lähtemätön. Etenkin tällä bändin nimikkolevyllä uidaan sen verran synkissä tunnelmissa, että harva raskaampaa musaa soittavakaan bändi yltää samoille svääreille.”