Vaikutteeni albumeina: Markus Myllykangas (Callisto)

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 13.1.2015

Callisto 2015Turkulainen post-metal -yhtye Callisto julkaisee 30.1. neljännen albuminsa, joka kantaa nimeä ”Secret Youth”. Kaaoszine tavoitti yhtyeen toisen kitaristin Markus Myllykankaan, joka listasi meille viisi eniten hänen soittoonsa, ja herraan itseensä vaikuttanutta teosta. Voit katsoa Markuksen valinnat sekä valintojen perustelut tästä:

Metallica – ”musta albumi” (1991):

”Ensirakkauteni musiikkiin oli varmasti kymmenet eri kristilliset hevibändit 80 ja 90 luvulta: Stryper, Whitecross, Tourniquet, Believer jne jne.. koska oli hieman opetettu ja neuvottu ettei saannut ”syntistä” musiikkia kuunnella, olin 13-14 ikäinen kun hevi-innostus alkoi ja tukka lähti kasvamaan ja onneksi oli noi ccm bändit mistä sain hyvän alun musiikki-innostukselleni. Mutta kyllä se oli Metallican ”black” albumi mikä houkutteli minut synnin polulle ja omenaa puraistiin oikein kunnolla. Metallican musta albumin avulla opettelin soittamaan kitaraa, en ole kouluja käynyt, korvakuulolta ja tabloista tuli opeteltua.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Zao – ”Where Blood And Fire Bring Rest” (1998):

”Perus hevijuttujen jälkeen rupesi kiinnostamaan kovasti vielä raskaampi musiikki (hieman kokeilevampi sellainen) ja myös hardcore vivahteinen metalli mitä Zaon ”where blood” levy edustaa. Zao on itselleni tärkeä bändi koska opein huutamaan tämän levyn soidessa taustalla asuessani Kokkolassa ensimmäisessä omassa kämpässäni vuoden 1999 tienoilla. Toki huomasin että Dan oli ottanut kovasti vaikutteita Jeff Walkerilta mutta lisännyt voimaa ja repivyyttä lisää omaan ääneensä mitä ehkä Walkerilla ei ollut (vaikka mahtava ääni Walkerillakin on!)”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Neurosis – ”Times of Grace” (1999):

”Tän levyn kanssa mietein olisko se Breachin venom vai kollapse, mutta kyllä se on times of grace. Tämä levy oli jotenkin todella tärkeä kun aloiteltiin Callistoa (monien muiden hyvien bändien joukossa) tästä levystä opein mitä on dynamiikka soitossa, ei tarvi tuutata sata lasissa koko ajan, välillä voi soittaa hiljaa ja kasvattaa tunnelmia. Opin myös uudenlaisen raskauden mitä musiikissa voi olla jos vertaa esim perus hevibändien raskauteen, tässä oli paljon disharmoniaa, painostavuutta sortumatta kuitenkaan tekokovistelun puolelle, jotain aitoa, primitiivistä raskautta.”

Wovenhand – ”Mosaic” (2006):

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Wovenhand on bändi mikä on tehnyt itseeni suurimman vaikutuksen kaikista bändeistä, mikään muu bändi ei ylitä Wovenhandia (suhtauduin Zao orkesteriin kauan sitten samalla intohimolla kuin Wovenhandiin) Kaikki tässä bändissä on kohdallaan: Lyriikat, tunnelma, piisit, omaperäisyys, kaikki! Wovenhandissa on jotain niin kiehtovaa ja mystistä että jopa black metal tyypitkin tykkäävät bändistä. Tästä bändistä lähti myös aikoinaan oma folk/kantrimusiikki-innostukseni. Vaikea valinta oli valita ekan (2002) vai tämän ”Mosaic” levyn välillä, mutta kyllä se tärkein levy on kuitenkin tämä ”Mosaic” tältä bändiltä. ”Mosaic” levy opetti sen että tunnelma voi olla raskas ilman säröjä, se on ehkä tämän levyn musiikillinen perintö itselleni, jos siis puhutaan pelkästään musiikista. Eri kitaravirityksiin tutustuminen, hörähtäminen ja niiden käyttämisen aloittaminen on myös aika pitkälti Wovenhandin ja 16horsepowerin ansiota.”

Magyar Posse – ”Kings of Time” (2004):

”Mielestäni Magyar Posse oli suomen parhaimpia bändejä, ellei jopa paras? Melodiamaailma mitä bändi loi tällä levyllä oli jotain semmoista etten vaan tajunnut enkä tajua vieläkään miten ihmeessä voi olla noin lahjakkaita säveltäjiä? Levy on täynnä toinen toistaan parempia piisejä ja tunnelma on ihan mahtava. Soitto on dynaamista, mahtipontista ja mielikuvituksellista. Tämä bändi on vaikuttanut kyllä vahvasti omaan sävellystyöhön mitä tulee melodioihin ja mahtipontisuuteen.”

Markus Myllykankaan yhtyeen Calliston taidonnäyte yhtyeen tulevan ”Secret Youth” albumin kappaleesta ”Pale Pretender”:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kaaoszinen ennakkoarvostelun ”Secret Youth” albumista voit lukea tästä.