Vaikutteeni albumeina: Timo Kotipelto (Stratovarius)

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 9.9.2015

Stratovarius 2015Vuodesta 1982 toiminnassa ollut Stratovarius julkaisee syyskuun 11. päivä uuden ”Eternal” –nimisen albuminsa Edel Musicin kautta. Kaaoszine tavoitti albumin julkaisun kynnyksellä yhtyeen legendaarisen solistin, Timo Kotipellon, joka listasi Kaaoszinelle viisi albumia, jotka ovat miehelle itselleen toimineet uran suurimpina musiikillisina vaikuttajina. Timon valinnat sekä perustelut valintoihin löydät tästä:

1. AC/DC – ”Back in Black”:

”Se kappale, joka sai minut alun perin heavy rockin pariin oli AC/DC:n ”Hells Bells”. Siihen aikaan tuli muistaakseni Rock radio -nimiseltä radiokanavalta joku rockabillyyn sekä rockiin keskittyvä ohjelma, josta kyseisen kappaleen ensimmäisen kerran kuulin. Siihen aikaan kuuntelin erilaista musiikkia, ja vaikka tuon kappaleen nauhoitinkin aikoinaan C-kasetille, niin vihasin sitä aluksi. Ajan myötä se alkoi kuulostamaan paremmalta ja lopulta huomasin kuuntelevani ainoastaan tuota kappaletta kyseiseltä kasetilta muiden kappaleiden sijaan.”

2. Deep Purple – ”Deepest Purple; The Very Best Of Deep Purple”:

”Ensimmäinen vinyyli jonka vanhempani minulle ostivat, oli Deep Purplen ”Deepest Purple; The Very Best Of Deep Purple” -kokoelma. Taisin olla tuolloin 13 vuoden iässä ja samaan aikaan sain myös itselleni ensimmäiset omat rummut, joten Deep Purplella oli iso ja vaikuttava merkitys minulle.”

3. Iron Maiden – ”Piece of Mind”:

”Naapurissa asuva kaverini oli saanut vanhempiensa kautta ostettua Iron Maidenin ”Peace of Mind” -albumin, ja kävin usein kuuntelemassa tuota albumia kaverini luona. Pyysin häntä nauhoittamaan albumin itselleni, ja hän teki sellaisen jekun, että nauhoitti kaksi kertaa B-puolen levylle, jolloin A-puoli jäi kokonaan pois. ”The Trooper” -kappaletta tuli tuohon aikaan paljon kuunneltua.”

4. DIO – ”Holy Diver”:

Dio oli maailman kovin laulaja ja myös äärettömän upea persoona. Hän otti aina fanit ja läheiset huomioon, ja olenkin pyrkinyt muusikkona ottamaan mallia häneltä tuossa asiassa. Pääsin tapaamaan Dion kahdesti. Kosketinsoittajamme Jens Johansson soitti Dion kanssa samassa bändissä, ja kävin joskus 90-luvun lopussa viemässä Tavastian takahuoneeseen miehille viisi pulloa salmiakkikossua. Erittäin asiallinen ja ystävällinen kaveri. Toisen kerran tapasin Dion Helsingin Jäähallissa, ja myös tuo tapaaminen sujui erittäin hienoissa merkeissä. Kävin myös myöhemmin hänen haudallaan osoittamassa kunnioitusta häntä kohtaan. En ole koskaan muiden haudalla käynyt, että ehkäpä sekin kertoo jotain.”

5. Queensrÿche – ”Operation: Mindcrime”

”Viimeinen valinta oli hieman vaikea ja päädyin lopulta Queensrÿchen ”Operation: Mindcrime” -albumiin. Ihan sairaan kova levy. Yksi kovimmista albumeista koskaan. Geoff Tate on upea laulaja ja sain myös onnekseni nähdä bändin livenä Geoffin kanssa.”