Vaikutteeni kappaleina: Heikki Romppainen (Heavy Metal Perse)
Kotimainen heavy metallia soittava Heavy Metal Perse julkaisee tänään uuden ”Aikakirjat” nimeä kantavan albuminsa. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse yhtyeen rumpalin Heikki Romppaisen, joka listasi meille viisi kappaletta, jotka ovat häneen muusikkona tehneet suurimman vaikutteen. Lue lisää nähdäksesi Heikin lista kappaleista sekä kommentit valintoihin liittyen.
Itselleni tärkeitä biisejä on tietenkin mieletön määrä, joten kokosin pikaisesti juuri Heavy Metal Perseen historiaan ja toimintaan jollain tapaa vaikuttaneita biisejä:
1. Bathory – ”The Lake”
Joskus viime vuosituhannella kuuntelin Bathorya aamulla ennen kouluun lähtemistä. The Lake-biisin aikana sain idean, miltä mahtaisi kuulostaa eeppinen hevi suomeksi laulettuna. Ensimmäisellä välitunnilla kysyin Matiakselta ja Lelulta, kiinnostaisiko heitä perustaa bändi. Tietenkin Bathory-vaikutteet sain heti unohtaa, koska pojat eivät olleet yhtyettä koskaan kuunnelleet, mutta Bathory on yhtä kaikki itselleni tärkeä vaikuttaja, ja tällä viistolla tavalla myös HMP:lle.
2. AC/DC – ”Hell’s Bells”
Hevirumpalit vaikuttivat pitkään hallitsevan jotain saavuttamatonta – usein edelleenkin. AC/DC:n ääressä kuitenkin havaitsin, että peruskompillakin voi soittaa häijyn kuuloista musiikkia. Näin jo ala-asteikäisenä oltiinkin yhtäkkiä valtatiellä helvettiin, häh häh! Jos Matias ja minä pidämme kahdelleen HMP-treenejä, jossain vaiheessa ne menevät AC/DC:n soitteluksi.
3. Jethro Tull – ”Witches Promise”
Viekoitteleva folkkibiisi. Näin tämän lapsena joko videolta tai tv:stä, ja Andersonin hahmo jäi mieleen pysyvästi. Jos ja kun Beatles on meikäläiselle kaikista suurin yhtye, niin Tull hyörii vuodesta toiseen ainakin top kolmessa. Rankempi yhtye kuin moni luuleekaan, mutta samalla nerokkaan puoleensavetävästi sovitettua ja monipuolista musiikkia. HMP:n folkpuoli – jota minun puolestani voisi tuoda esille enemmänkin – on paljon velkaa Jethro Tullille. Myös sanoittajana Anderson on kova vaikuttaja ainakin tyylillään yhdistää leikkisä kansanperinne ja satuilu yllättävänkin syvällisiin teemoihin.
4. Queen – ”The Prophet’s Song”
A Night at the Opera -levy on yksi lapsuudensuosikkeja. Tämän kappaleen kaltaista epiikkaa nykymetalli pystyy vain kalpeasti toistamaan. Havaitsenkin tässä, että monet HMP:hen vaikuttaneet bändit eivät ole nykyajan mittapuulla metallia ensinkään. Toki Queenissa oli aimo annos hard rockia, mutta sekin oli vain yksi puoli bändistä. Suosikkilevyni bändiltä on itse asiassa Sheer Heart Attack, mutta siltä on vieläkin vaikempaa valita yksittäistä kappaletta.
5. Topi Sorsakoski & Agents – ”Yksinäinen merimies”
Running Wild olisi ehkä pitänyt mainita, mutta merimiesteemallaan tämä ajanee saman asian. Ja näin sain mukaan edes yhden suomenkielisen biisin, olkoonkin lainakappale Renegadesilta. Agents on lapsuuden soundtrack, joka soi mukana edelleen. Ja tällaista musiikkia kuunnellessa pääsee itsekin esimerkiksi sanoittaessa oikeaan fiilikseen, kun ajatusmaailma palaa jonnekin lapsenmielisempään, välittömämpään tilaan. Yksinäinen merimies on täynnä täysikuun kokoista, häpeilemätöntä tunteikkuutta. Tykkään Pulliaisesta enemmän kuin yhdestäkään hevikitaristista. Ja Topi herkistää aina.