(c) Jere Satamo

Väistä!-yhtyeen ”Kimallus”-LP jatkaa turkulaisbändin vankkaa hardcore punk -linjaa

Kirjoittanut Hilkka Aarela - 2.8.2018
VÄISTÄ! Kuva: Jere Satamo

Turusta ponnistava hardcore punk -yhtye Väistä! julkaisi toukokuussa odotetun, toisen kokopitkän LP:nsä. ”Turhautumisesta ja maailman menoon pettymisestä” energiansa ammentava bändi on aikaisemmin julkaissut kaksi EP:tä: yhtyeen nimeä kantavan ”Väistä!”-EP:n vuonna 2013 ja ”Sivuraiteella”-EP:n vuonna 2014. Vuonna 2016 yhtye julkaisi ensimmäisen, ”Mukaudu”-nimisen kokopitkänsä. Toukokuun 25. päivä ilmestynyt uutuuslevy ”Kimallus” on julkaistu LP:nä Blast of Silence Recordsin toimesta ja julkaisusta on saatavilla myös C-kasettiversio, jonka on julkaissut Unvanquished Records.

Tulevana viikonloppuna LPRHC Fest -tapahtumassa Lappeenrannassa esiintyvä yhtye jatkaa tuoreella albumillaan tyylillisesti vankalla hc punk -linjallaan. Uutuusalbumille mahtuu kuitenkin myös yllättäviä koukkuja, jotka kertovat hieman vinksahtaneesta huumorintajusta. Toki huumori, ja erityisesti musta sellainen, on ollut osa yhtyeen musiikkia jo aivan bändin alkutaipaleelta lähtien.

Albumi alkaa omintakeisesti lastenlaulua muistuttavalla rallatuspätkällä ”Tungen sun reviiriin” –biisin alussa. Rallatuksesta siirrytään sujuvasti uhoon ja avausbiisin loppupuolella kuljetaankin jo pitkin Via Dolorosaa. Toinen biisi ”Rahaa rahaa” kuljettaa yhtyeelle tuttuun teemaan eli talouteen, johon palataan albumin aikana useaan otteeseen myös ”Tuottavuusloikka- ja ”Kaikki kaupan” –kappaleissa. Myös kakkosbiisin loppuun on ympätty tässä kohtaa enemmän työväenlaulua kuin lastenlaulua muistuttavaa rallatusta, mikä nivoo kokonaisuutta yhteen sangen kekseliäästi.

Albumin kolmas kappale ”S!” räyhää hyvä veli -verkostoja ja Suomi 100 -korruptiota vastaan, ja ”Kill My Turku” kritisoi puolestaan yhtyeen kotikaupungin kulttuuripolitiikkaa. ”Kaks ja puol minsaa” -kappaleessa vedetään rajoja kiinni propagandakoneiston toimesta ja ennustetaan loputonta tuhoa. Albumin päättävä ”Ei riitä” ei myöskään tarjoile hattaranpunaisia tulevaisuudenkuvia vaan tempoo tunnelman stressin ja riittämättömyyden pyörteisiin – kannattaako edes yrittää, kun suorittamisesta seuraa aina vain lisää suorittamista?

Uuden albumin kappaleet ovat tuttuun tapaan vokalisti Teemu Roinisen käsialaa lukuun ottamatta tunnelmaltaan keveää  ”Tänne jää” -instrumentaalibiisiä, joka on peräisin yhtyeen basistin Lauri Inkiläisen kynästä. Kappale tarjoilee kuulijalle pienen rauhoittavan hetken levyn keskivaiheilla, mikä on virkistävä lisäys kaikin puolin toimivaan kokonaisuuteen.

Yhtye on kuvaillut ”Kimallusta” sen edeltäjää, ”Mukaudu” -albumia kokeellisemmaksi ja synkemmäksi, mikä pitää täysin paikkansa. Teemana ”pienen ihmisen taistelu yhteiskunnan asettamia haasteita vastaan” on ehtymätön sampo, josta ammentaa. Kuulisin yhtyeeltä tosin mielelläni myös muita, yllätyksellisempiä teemoja käsitteleviä kappaleita.

8/10

Kappalelista:

   1. Tungen sun reviiriin
   2. Rahaa rahaa
   3. S!
   4. Kill My Turku
   5. Tänne jää
   6. Tuottavuusloikka
   7. Kaks ja puol minsaa
   8. Kaikki kaupan
   9. Ei riitä

Väistä! esiintyy tänä kesänä vielä ainakin tulevana viikonloppuna LPRHC Fest -tapahtumassa Lappeenrannassa. Showtime on lauantaina 4. elokuuta klo 16.15 Pikkulavalla.

Bändi Facebookissa ja Bandcampissa 

LPRHC Festien nettisivut ja tapahtuma Facebookissa

Kirjoittanut: Hilkka Aarela

Luetuimmat

Uusimmat