Väkevä pelinavaus – arviossa Anzillun debyyttialbumi ”Ex Nihilo”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 27.1.2023

Vuonna 2019 perustettu Anzillu on valmis julkaisemaan ensimmäisen täyspitkänsä. Musiikkityyliksi ilmoitetaan tarkoituksellisen ympäripyöreästi extreme metal, joka mahdollistaa oikeastaan minkälaisen ilmaisun tahansa. Jos jonkinlaista kuvailua heitetään ilmoille, niin Anzillun monipuolinen ja teknisesti taidokas metallipaahto seisoo vahvasti rässimetallipohjalla, mutta koukkailua raskaan musiikin eri genrelokeroille ei pelätä tehdä. Samassa paketissa paiskaavat sulavasta kättä niin mustaan metalliin kallellaan oleva riffittely kuin grindaavampi kiihdyttely, toisaalla myös otetaan rauhallisemmin, jolloin tunnelmalle sekä melodioille annetaan tilaa. “Ex Nihilo” on jyhkeä metallialbumi, joka retuuttaa kuulijan läpi monenlaisten äänimaisemien.

Vaikka Anzillun ilmaisussa on sävyjä sieltä täältä, ei paketti kuitenkaan tunnu missään vaiheessa sekavalta. Tiukka soitto ja kaikin puolin toimiva tuotantopuoli sitovat kokonaisuuden hienosti kasaan. Myös koko kiekkoa eteenpäin piiskaava vimmaisuus ja intensiteetti tarjoavat punaisen langan, joka kulkee mukana tunnelmien vaihdellessakin. On myös piristävää, että vaikka sävellyspuoli on moneen taipuvaa, ei soundipuolella ole lähdetty turhia kikkailemaan. Musiikkia ei ole siis päällystetty epämääräisellä efektimössöllä eikä mukaan ole pakotettu mitään ylimääräistä. Pääpaino on soittimissa ja niitä veivaavissa muusikoissa. Tämä jos mikä on metallia, perkele! 

Kiekko pysyy hienosti kasassa eikä suurempaa valitettavaa löydy muutenkaan: kitarariffit potkivat hampaat kurkkuun, vokalisointi on kireän äkäistä ja kappalekokonaisuudet ovat vahvasti rakennettuja. Jos jotain marmatettavaa kaivamalla kaivaa esille, niin seassa voisi olla enemmänkin todellisia jyrähittejä, jotka jäisivät kunnolla kummittelemaan päähän. Vaikka lisäterävyyttä jää kaipaamaan sinne tänne, niin kappaleet kuten ”Needles (On My Nerves)”, ”Mental Graveyard”, ”Trumpets of War” sekä ”Discordia” osoittavat, miksi homma toimii suuren osan ajasta täysillä. Samalla biisinelikko on oivallinen esimerkki siitä monipuolisuudesta, jolla koko albumi operoi. 

”Ex Nihilo” puristaa levymuotoon kaiken sen, mistä metallimusiikissa on parhaimmillaan kyse. Musiikin ei aina tarvitse olla viimeisen päälle hiottua, sitä ei tarvitse kuorruttaa millään ylimääräisellä tai hinkata viimeistä piirtoa myöten täydelliseksi. Usein rosoisuus ja raskaus, vimmainen asenne sekä rehellinen tekemisen meininki riittävät. Ja nämä elementit ovat Anzillun esikoiskiekolla niin voimakkaasti läsnä, että albumia voi suositella jokaiselle raskaan musiikin ystävälle.

Kappalelista:

  1. Needles (On My Nerves)
  2. Mental Graveyard
  3. Trumpets of War
  4. The Cleansing Flame
  5. Discordia
  6. Dauntless
  7. Splinter in the Mind’s Eye
  8. Vulture
  9. Ex Nihilo