Väkevää tunteiden ilmaisua ja puhuttelevia harmonioita – arviossa Cancel The Apocalypsen ”Terminus Stairway”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 14.6.2022

Ranskalainen Cancel The Apocalypse herättää mielenkiinnon niin nimensä kuin musiikkinsa suhteen. Sellisti Audrey Paquetin ja kitaristi-pianisti Arnaud Baratin perustama ja visioima yhtye yhdistelee äänimaailmassaan ennakkoluulottomasti niin barokkimusiikkia, metalcorea raivokkuutta kuin vaihtoehtorockia. Kun tähän kaikkeen lisää vokalisti Matthieu Miegevillen melankolisen laulun, on kokonaisuus niin kiehtova kuin itse ”Terminus Stairway”.

Myönnetään se hetki kättelyssä, Cancel The Apocalypsen konsepti on hyvin mielenkiintoinen. Harvalla yhtyeellä on yhtä huomiota herättävää nimeä saati sellistiä, jonka soitto taittuu luontevasti niin kevyempään tulkintaan kuin vauhdikkaampaa ulosantiin. Sellon sopivuutta sävellyksiin ei silti tarvitse ihmetellä. Paquet ja Barat ovat samasta konservatoriosta valmistuneita muusikoita, joita kumpaakin yhdistää taidokkuus ja into yhdistää erilaisia musiikkityylejä.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Instrumenttina sello on hyvin hallitseva elementti ”Terminus Stairway” -albumilla. Siitä huolimatta Paquet ja Barat ovat onnistuneet yhdessä Miegevillen ja rumpali Karol Diersin kanssa varmistamaan sen, että pitkäsoiton äänimaisema on tasapainoinen ja harmoninen kokonaisuus. Erityisen hyvin tämä balanssi tulee esille monipuolisilla ”Only A Giant”, ”Alba Nueva” ja ”How They Killed Daddy” -kappaleilla. Huomionarvoista on myös todeta, että Miegeville kuulostaa välillä hämmästyttävän paljon Placebon Brian Molkolta, erityisesti ”Antartica” ja ”Promise Me (We’re Not Lost)” -teoksilla.

Kokonaisuutena ”Terminus Stairway” on puhutteleva ja monipolveileva. Tästä pitävät huolen kappaleiden harmoniset äänimaisemat, jotka muotoutuvat usein myös aggressiiviselle ilmaisulle otolliseksi. Miegevillen ääni taittuu hienosti osaksi kokonaisuutta, ja hänen äänestään löytyy tarvittavaa sielukkuutta, joka kykenee vahvistamaan tunnelatauksia entisestään. Reilu puolentunnin ”Terminus Stairway” on kestonsakin puolesta oivallinen, sillä se jättää myös halun palata levyn äärelle useammankin kerran.

Kappalelista:

1. Where Is Soledad

2. Antartica

3. Promise Me (We’re Not Lost)

4. Only A Giant

5. Napoli

6. Call For Redemption

7. Alba Nueva

8. I Should Never Have A Stop

9. How They Killed Daddy

https://www.facebook.com/canceltheapocalypseofficial

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen