Väkivahvaa melodeathia ja hypnoottista kakofoniaa – The Halo Effect ja Meshuggah Helsingin Kulttuuritalolla

Kirjoittanut Ossi Kumpula - 23.8.2023

Ruotsalaisten Meshuggahin ja The Halo Effectin oli määrä esiintyä Helsingin Kulttuuritalolla jo 15.4.2023. Viime tingassa peruuntunut keikka siirtyi eteenpäin neljällä kuukaudella, ja metallimusiikin rautaiset ruotsalaisammattilaiset nähtiinkin Kulttuuritalolla viimein viime perjantaina. Molemmat orkesterit olivat omilla tavoillaan erittäin mielenkiintoisia tuttavuuksia, Meshuggah edustaen raskaampaa ja The Halo Effect melodisempaa ilmaisua.

The Halo Effect saapasteli lavalle iltakahdeksan korvilla, ja viidenkymmenen minuutin aikana bändi esitti laulaja Mikael Stannen sanoin ”jokaisen koskaan nauhoittamansa kappaleen”. Ihan tähän ei sentään päästy, mutta lähes koko debyyttialbumi plus pari vielä julkaisematonta kappaletta kyllä kuultiin, joten varsin kattavan tyylinäytteen bändi itsestään antoi. Yhtye koostuu entisistä In Flames-muusikoista, kuten mikrofonia käsittelevä Mikael Stanne ja bändin taustapiruna häärivä kitaristi Jesper Strömblad. Näistä kahdesta jälkimmäinen on keskittynyt lähinnä studiotyöskentelyyn, ja kiertueilla hänen tehtäviään on hoitanut Patrik Jensen.

Viime perjantaisella Kulttuuritalon keikalla The Halo Effect oli kohtalaisen hyvässä iskussa, joskin fiilistä söi jonkin verran orkesterin asema lämppärinä, ja tästä seurannut yleisön jonkinasteinen jähmeys bändiä kohtaan. Kolmisenkymmentä vuotta pääbändinsä Dark Tranquillityn keulahahmona toiminut Stanne hoiti tilanteen kuten kuuluukin, eikä lipsunut totutun rennosta ja lämminhenkisestä asenteestaan missään vaiheessa. Yleisö lämpeni sitä paremmin mitä pidemmälle keikka eteni, ja uudet biisit sujahtivat saumattomasti vanhempien sekaan. Ne ”vanhemmat” biisithän edustivat vuosi sitten ilmestynyttä debyyttialbumia ”Days of the Lost”, ja seuraavan täyspitkän on määrä saapua jo ensi vuonna. Kokeneista konkareista koostuvan The Halo Effectin biisisuoni sykkii siis vahvana, mikä yhtäältä lupaa hyvää bändin faneille, mutta toisaalta herättää kysymyksiä, kuinka Stanne meinaa jatkossa mahduttaa almanakkaansa sekä uuden yhtyeensä että Dark Tranquillity-velvollisuudet.


Puolisen tuntia kestäneellä väliajalla tunnelma Kulttuuritalolla tiivistyi tiivistymistään, kunnes vähän ennen h-hetkeä rytmikkäät taputukset ja ”Meshuggah”-huudot raikuivat salissa. Turhauttavan pitkän ambient-intron jälkeen keikka käynnistyi viimein bändin uusimman albumin avauskappaleella ”Broken Cog”. Biisin teemana näytti olevan se, että lavan etualan muusikot esiintyivät mahdollisimman staattisesti pönöttäen Thomas Haaken takoessa rumpuja taustalla. Kaikesta tarttuvuudesta ja mukaansatempaavasta rytmistä vapaa ”Broken Cog” ei ollut omiaan vapauttamaan yleisössä virinnyttä jännitystä, mutta seuraavaksi soitettu ”Light the Shortening Fuse” pisti porukkaan jo enemmän liikettä. Kuitenkin vasta kolmantena kuultu ”Rational Gaze” sulatti jään ja räjäytti pankin lopullisesti, ja loppukeikan ajan yleisö ja yhtye olivatkin toistensa parhaita kavereita.


Koko puolitoistatuntisen setin Meshuggah esiintyi järkähtämättömän raskaasti vyöryen. Pelimannien maltillinen liikehdintä ja laulaja Jens Kidmanin uhmakas poseeraus yhdistettynä miehen vähäpuheisuuteen korostivat sopivan uhkaavaa tunnelmaa. Meshuggahin uusimman albumin otsikko ”Immutable” tarkoittaa muuttumatonta, ja jossakin määrin yhtye toteuttaa tätä ideaalia jopa kiusallisen tarkasti. Näin bändin livenä edellisen kerran Oulun Metal Capital-festivaalilla kesäkuussa 2022, ja tuohon keikkaan nähden Kulttuuritalolla kuultu setti oli viimeistä biisiä myöten tismalleen sama. Huomioiden, kuinka innostuneesti helsinkiläisyleisö heittäytyi mukaan bändin vanhempiin ja vauhdikkaampiin biiseihin, olisi pääesiintyjäkeikan settiä voinut pidentää edes yhdellä kappaleella festarivetoon verrattuna. Meshuggahin Kulttuuritalon keikka oli kuitenkin tunnelmaltaan ja tekniseltä toteutukseltaan oikein onnistunut, ja yleisön läpi illan jatkuneesta hurmostilasta päätellen se sai mitä oli tullut hakemaankin, joten pulinat pois ja kauan eläköön Meshuggah.

Kuvat: Thomas Frankton (Instagram)

Settilista (Meshuggah):

Broken Cog
Light the Shortening Fuse
Rational Gaze
Pravus
The Hurt That Finds You First
Ligature Marks
Born in Dissonance
In Death – Is Life
In Death – Is Death
The Abysmal Eye
Straws Pulled at Random

——————————

Demiurge
Future Breed Machine

Luetuimmat

Uusimmat