Vakuuttava mestariteos – Arviossa Lorna Shoren ”Pain Remains”

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 14.10.2022

Yksi tämän syksyn odotetuimmista julkaisuista on varmasti yhdysvaltalaisen deathcore-yhtye Lorna Shoren uusin albumi ”Pain Remains”. Metallikansan ei tarvitse enää odotella karkkipäivää, sillä tuo uljas uutuusalbumi näki päivänvalonsa tänään. Yhtye on julkaissut varsin vakuuttavia maistiaisia jo ennen albumin julkaisua. Minulla on sellainen tunne, että tästä albumista kohistaan vielä pitkään.

Yhtyeen tyyli yhdistää aggressiivista deathcore-örinää hyvinkin sinfonisiin melodioihin puhuttelee. ”Pain Remains” saavuttaa jotain ilmiöistä, sillä ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni liikutun kuullessani deathcorea. Tunneryöppyni ei jää vain yhteen ohikiitävään tähdenlentoon, vaan albumi onnistuu liikuttamaan useampaan kertaan läpi koko kestonsa.

Yhtyeen vokalistin Will Ramosin örinälaulantaa voidaan varmasti pitää yhtenä musiikkimaailman vakuuttavimpina. Ramosista lähtevä äänimaailma hipoo niinkin täydellisellä tavalla inhimillisyyden rajoja, ettei voi kuin hämmästellä, voiko ihmisestä lähteä jotain niin vakuuttavaa. ”Pain Remainsin” edetessä tuo vakuuttava äänimaailma soi paikoitellen kuin kone, joka lähettää kuunteluelämyksen megalomaanisiin sfääreihin. Sen, mitä nuoren vokalistin kurkussa tapahtuu örinän aikana, pääset katsomaan tästä.

”Pain Remains” on yhtenäisempi kokonaisuus yhtyeen edellisiin albumeihin verrattuna. Albumin läpi kulkeva mahtipontisuus ja dramatiikan tuntu ei varmasti jätä ketään kylmäksi, ja se onnistuu aiheuttamaan järisyttäviä tunteita. Yhtyeen musiikissa on täysin omanlaisensa persoonallinen tunnistettavuus, mitä voidaan aina pitää syvänä onnistumisen merkkinä. Tuo tunnistettavuus on viritetty ”Pain Remains” -albumin myötä aivan uusiin mittakaavoihin.

Reilun tunnin mittainen megaspektaakkeli ei onnistu missään kohtaa vajoamaan irrallisuuteen tai valmiiksi puristettuun muottiin, jossa deathcorelle tyypilliset erikoisefektit näyttelevät pääosaa. ”Pain Remains” pitää tiukassa nyrkkiotteessaan läpi koko albumin, ja se on uljaasti uskollinen yhtyeen ominaiselle soundille. Jos tänään vietetään metallin ystävien karkkipäivää ”Pain Remainsin” muodossa, on herkuttelulle varmasti luvassa arvoistansa jatkoa, kun deathcore-jätti nousee ensi kesänä Tuska Festivaalin lavalle.

Kappalelista:

  1. Welcome Back, O’ Sleeping Dreamer
  2. Into The Earth
  3. Sun/Eater
  4. Cursed To Die
  5. Soulless Existence
  6. Apotheosis
  7. Wrath
  8. Pain Remains I: Dancing Like Flames
  9. Pain Remains II: After All I’ve Done I Disappear
  10. Pain Remains III: In A Sea Of Fire