Vakuuttavaa tykitystä alusta loppuun: Arviossa Rammsteinin ”Rammstein: In Paris” DVD

Rammstein: Paris -traileri 2017

Harva bändi on livenä yhtä vaikuttava kuin Rammstein. Olen itse nähnyt bändin livenä kolme kertaa, ja vaikka etäisyyteni lavasta näillä keikoilla on vaihdellut suuresti, kuuluu jokainen niistä kovimpien koskaan näkemieni keikkojen joukkoon. Oli sitten lähellä lavaa tai pidemmän matkan päässä, Rammsteinin show toimii aina. Vaikka jokainen näkemäni bändin keikka on ollut kova, on itselleni kuitenkin yhä paras ensimmäiseni Hartwall Areenalla vuonna 2012. Osittain tähän vaikuttaa totta kai se, että kyseessä oli ensimmäinen Rammstein-keikkani. Suurelta osin syynä on kuitenkin se, että kaikista Rammsteinin kiertueista kyseisellä ”Made in Germany” -kokoelmalevyn kiertueella lavashow oli jopa tämän bändin mittapuulla suorastaan poikkeuksellisen loistava. Kyseisen kiertueen Pariisin keikoilla Rammstein myös kuvasi uusimman keikkataltiointinsa ”Rammstein: Paris”, joka näytettiin elokuvateattereissa ympäri maailmaa 23. maaliskuuta.

”Rammstein: Paris” osoittautui loistavaksi tavaksi elää uudestaan ensimmäistä maagista Rammstein-keikkaani. Heti konserttitaltioinnin alkumetreillä kuvaustyyli ja yleinen tunnelma luovat suorastaan aavemaisen, mutta samaan aikaan myös erittäin suureellisen tunnelman. ”Rammstein: Paris” ei ole kuvattu tai editoitu kuin moni muu keikkataltiointi niin, että katsoja näkisi vain staattisesti kuvatun keikan, vaan kuvasto on huomattavasti elävämpää. Eikä pelkästään sen takia, että kuvauksen kohteena on näinkin mahtava ja elinvoimainen orkesteri. Myönnettäköön, että hetkittäin keikkatallenteen hektinen editointi saa kuitenkin toivomaan pientä hengähdystaukoa, jotta näkemäänsä voisi helpommin sisäistää. Silti kuvallinen kerronta kokonaisuudessaan tehostaa tyydyttävällä tavalla Rammsteinin lavashow’ta. Pahimmillaan liian hienosteleva ja monimutkainen tyyli veisi huomiota pois kuvatusta show’sta, mikä Rammsteinin kaltaisen bändin kohdalla tuntuisi erityisen turhalta, koska bändin lavashow ei tarvitse mitään lisätehosteita. Se on jo täydellinen sellaisenaan.

On keikkatallenteessa pari seikkaa, jotka kyllä hiukan häiritsevät. Vaikka osa keikkaan lisätyistä tehosteista nimenomaan tehostaa keikkaa ja musiikkia, on osa kuitenkin tarpeettomia ja häiritseviä. Esimerkiksi pariin otteeseen Till Lindemannin silmät muuttuvat hetkeksi omituisen käärmemäisiksi, ja pari kertaa hänen nähdään näyttävän kieltään, joka on tietokoneella muokattu myös käärmeen kieleksi. Mikä funktio tällä oikein on kokonaisuuden kannalta? Eivät nuo efektit ennakoi Tillin muuttumista joksikin käärmehirviöksi keikan päätteeksi. Eikö hänen oma lavapersoonansa jo riittäisi ilman tuollaisia turhia efektejä? Samoin Flaken kosketinsooloon ”Du Hastin” aikana on lisätty salamoita, mikä on hetken siisti efekti mutta viipyy kuvassa kuitenkin aivan liian kauan.

Toinen pieni kritiikkini koskee puolestaan sitä, mitä keikasta on poistettu. Keikkataltioinnista puuttuu settilistasta kokonaiset viisi biisiä – ”Sehnsucht”, ”Links 2-3-4”, ”Haifisch”, ”Amerika” ja ”Ich Will”. Ensimmäinen noista on vieläpä oma Rammsteinin suosikkibiisini, joten sen puuttuminen on omasta mielestäni suorastaan rikos. Yllättävää, että myös niinkin suuri hitti kuin ”Ich Will” on jätetty pois. Tietääkseni keikka tullaan näkemään kuitenkin kokonaisuudessaan, kun se julkaistaan DVD:nä ja Blu-Rayna lähitulevaisuudessa. Sitä odotellessa. Mukavaa on kuitenkin se, että leffateatteriversiosta ei ole leikattu pois bändin viimeisenä encorena vetämää ”Frühling in Paris” -biisiä, joka keikkataltioinnissa nähdään lopputekstien jälkeen. Kun itse näin bändin viime kesänä Pariisin Download-festareilla, soitti se myös kyseisen biisin.

Pienistä puutteistaan huolimatta ”Rammstein: Paris” taltioi mainiolla tavalla yhden maailman parhaista livebändeistä. Kaikki puutteet, kuten muutaman biisin puuttumiset, eivät tule kuitenkaan ilmeisesti koskemaan tulevaa DVD-julkaisua, joten valitettavaa on sen puolesta siis vain entistä vähemmän. Tuo julkaisu voikin sitten saada täydet 5/5 Flammenwerferiä tai vaihtoehtoisesti 5/5 ejakuloivaa Till Lindemannia. Jos et ole koskaan nähnyt Rammsteinia livenä, tässä on loistava tapa nähdä, mistä olet jäänyt paitsi. Jos et kuitenkaan halua vain tyytyä bändin häkellyttävän show’n katsomiseen kotisohvallasi, kannattaa kesäkuussa suunnata Rockfestiin, jossa Rammstein on pääesiintyjänä. Voin vannoa, että se kannattaa.

9½/10

Rammsteinin kotisivut
Rammstein Facebookissa

Kirjoittanut: Markus Mickels

Kommentoi julkaisua

Yksi kommentti

  1. Avatar Marko 'Nappula' Vainio

    Tämäpä se harmittaa enemmän, jos on keräilijä luonteeltaan. https://www.rammsteinshop.us/en/catalog/Visuals-Sounds/DVD-Blu-Ray/Rammstein-PARIS-Ltd-Metal-Fan-Edition-NTSC.html Ilmoittaa, että North America, Kanada ja Mexico owat onnellisia, että saawat tämän erikoisuuden ostettua!!!! Samma här https://www.rammsteinshop.us/en/catalog/Visuals-Sounds/DVD-Blu-Ray/Rammstein-PARIS-Deluxe-Box-Edition-NTSC.html