”Väljähtyneen makuinen” – arvostelussa Ministryn ”Moral Hygiene”

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 1.10.2021

Industrialkemisti Al Jourgensenin leirikunta on saanut korona-aikana aikaiseksi parikin kiekollista uutta protestilaulupitoista industrial metalia. Näistä yksi Jello Biafran (ex-Dead Kennedys) kanssa kasattu Lard-albumi ja kaksi upouutta Ministry-albumia. Kyseisistä Ministry-kiekoista ensimmäinen, ”Moral Hygiene” on nyt ulkona. Järjestyksessään se on yhtyeen 15. kokopitkä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Tällä kertaa Jourgensenin kipparoima ryhmä on selkeästikin jättänyt musiikillisesti rajummat ja nopeimmat biisi-ideat hyllylle, mikä toisaalta on hyvä ratkaisu reilun vuosikymmenen takaisten albumien tykitysähkyn jälkeen.

Asialle lienee myös juurisyynsä. Pitkän aikaa yhtyeessä soittaneen Sin Quirinin viimevuotinen poistuminen kitaristin tontilta on verottanut yhtyeen soinnillista ryhdikkyyttä. Toolin alkuperäisbasisti Paul D’Amourin liittyminen Tony Camposin (Static-X, Fear Factory) tilalle on puolestaan vienyt yhtyeen sointia metallisesta rockimpaan ja post-punkimpaan suuntaan, takaisin kohti juuria.

Asian eriskummallisempi puoli on, että uusimpien uudistusten myötä palataan biisien fiiliksen suhteen miltei Ministryn mustahuulidisko-ajoille mutta modernin metallisella soundirepertuaarilla kuorrutettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Parin vuoden takaisen, erinomaisen ”Amerikkkant” -albumin tunnelmiin viittaavat hitaanlaisen tarttuvasti groovaavat avausbiisit, ”Victims Of A Clownin” johdannainen ”Alert Level” ja huuliharppusooloineen kuin ”Twilight Zonen” jatko-osaksi soveltuva ”Good Trouble” aloittavat paketin keskitempoisen pätevästi. Biafran tunnistettavan ulvovasti feattaama ”Sabotage Is Sex” on sitten taas kuin ylijäämäkappale Lardin levyltä välimallin rokkaavine thrash-riffeineen ja kolkkoine post-punk -viboineen. Ainoastaan jokin tarvittava potku siitä jää puuttumaan. ”Disinformation” lähentelee puolestaan enemmän industrial rock-tunnelmia ”The Land Of Rape And Honey” -albumin (1987) ja Jourgensenin Revolting Cocksin hengessä.

Sitten aletaan mennä enemmän pusikon puolelle. Albumin kyseenalaisimpien vetojen joukkoon nousee amerikkalaiseksi, radioystävälliseksi botoksipöhörockiksi muovattu, eläimellinen Iggy & The Stooges -klassikko ”Search And Destroy”. Sujuvasti toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos uiva, seesteisesti groovaava versio ei varmasti ole huonoimpia covereita, mutta tässä kontekstissa varsin väsynyt ja toteutuksensa puolesta valjuhko veto.

Mystisyyttä tavoittelevana kevytrokkailuna etenevä, Yhdysvaltain hallinnon korruptoituneisuudesta toisteisissa sampleissaan muistutteleva ”Believe Me” jatkaa samaa puolittaisten onnistumisten sarjaa. Syvimmälle kuitenkin sukeltaa intialaistyyppisestä sitar-kierrosta starttaava post punkin ja uuden aallon sekainen, käännetyllä puolikompilla yksitoikkoisena Killing Joke -pastissina pököttävä ”Broken System”. ”Filth Pigin” (1994) materiaalille eniten sukua oleva synkeä luuppi- ja samplesekamelska ”We Shall Resist” ei myöskään oikein tunnu etenevän lähtötelineistään mihinkään keinotekoisessa, jumittavassa uhkaavuudessaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

https://m.youtube.com/watch?v=eoUGghAyVyY

Death Tollissa” puolestaan Jourgensen samplaa härskisti The Temptations-ikivihreän funk-hitti ”Ball Of Confusionin” bassoriffiä yhdysvaltalaisen televisioevankelista Kenneth Copelandin esittämän, youtubessakin viraalihitiksi nousseen Covid-19-karkoitussaarnan päälle, samalla kun pandemian aiheuttama kuolleisuusluku kasvaa. Kaikessa makaaberissa huvittavuudessaan ja halpuudessaankin kyseessä on lopulta eräs albumin toimivimmista biiseistä. Juuri kun kuulija oli ehtinyt heittää toivonsa Ministryn agressiivisuudesta, epäpyhä toimitus päättyy ärhäkästi samplejen, industrialin ja grindcoren kanssa leikittelevän, S.O.D.-henkisesti thrashaavaan kappaleeseen ”Song #6 (Right around The Corner Mix). Biisi olisi jopa soveltunut paremmin Jourgensenin muutaman vuoden takaisen sooloprojektin Surgical Meth Machinen biisiksi.

Tunnelmat ”Moral Hygienen” kestokuuntelun jälkeen ovat kaksijakoiset. Mukana on muutamia oikein onnistuneita hetkiä ja vastaavasti vähintään yhtä monta vanhojen ideoiden keskinkertaista kierrätystä sisältävää teosta. Väistämättä tuntuu, että kahden albumin sijasta Jourgensenin olisi kannattanut karsia huonoimmat pois ja puristaa koko paketti yhteen erinomaiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

 

7+/10

Kappalelistaus:

1. ”Alert Level”
2. ”Good Trouble”
3. ”Sabotage Is Sex (feat. Jello Biafra)”
4. ”Disinformation”
5. ”Search And Destroy”
6. ”Believe Me”
7. ”Broken System”
8. ”We Shall Resist”
9. ”Death Toll”
10. ”TV Song #6 (Right Around The Corner Mix)”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy