Valmis maailmanvalloitukseen – Palehørsen debyytti on kansainvälisen kuuloinen ja laadukas uudestisyntyminen

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 4.4.2019

Tamperelainen metalliyhtye Amendfoil käänsi uuden lehden urallaan vuoden 2019 alussa. Bändi nimittäin vaihtoi nimekseen Palehørse ja allekirjoitti levytyssopimuksen norjalaisen Indie Records -yhtiön kanssa – ei yhtään hullummin. Uudestisyntynyt ja trioksi kutistunut yhtye julkaiseekin ensitöikseen upouuden, bändin omaa nimeä kantavan albumin perjantaina 5. huhtikuuta. Mutta uutuus on lopulta vain nimellinen, sillä albumin kappaleet koostuvat Amendfoilin viimeiseksi jääneen ”Empyrean & Ophidian” -levyn materiaalista uudelleenmiksattuna ja hieman erilaisessa järjestyksessä.

Eron kuulee ja huomaa välittömästi. Ensinnäkin kappalelista vaikuttaa heti kättelyssä järkevämmältä. ”Odiouksen” toimiessa ”Empyrean & Ophidian” -albumin avausraitana levy tuntui lähtevän liikkeelle hieman väsyneesti. Se ei koskaan toiminut itselleni levyn avaajana. Nyt kun paikalle on laitettu hittimittaria värisyttävä, Baronessia ja For The Imperiumia yhdistelevä energinen laulakaamukana-kappale ”Dead Wrong”, on ensikosketus tähtitieteellisesti parempi. Julmalla riffillä ja maukkaalla kertosäkeellä varusteltu ”Pale Horse” istahtaa nyt myös vielä paremmin paikalleen kakkoskappaleena. Albumin ensimmäinen puolisko on nyt saatu äärimmäisen virtaviivaiseksi ja vahvaksi pitäen hypen yllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Levyn toisen puoliskon entiseen tapaan käynnistävä ”Catharsis” lienee levyn raskain kappale murjovalla riffittelyllään, johon on sulatettu yhteen hardcorea ripauksella bläkkistä. Blood Command -tyylinen ”Less Than Ghost” toimii myös huomattavasti paremmin nyt ”Odiouksen” jälkeen kuin aiemmin ”Darken Watersin” seuraajana, joka oli tyylillisesti liian samanlainen. Levyn päättää tällä kertaa ”Quicksand”, joka on kuin Mastodonia ja Pallbeareria pop punk -kertosäkeellä. Levyn aikaisemman inkarnaation sulkenut ”Silver Linings” on tiputettu nyt pois. Vaikka kyseinen kappale onkin kaunis, on päätös perusteltavissa kokonaisuuden kannalta. ”Quicksand” toimii yllättävän kovana lopetusraitana, joten en ainakaan tässä kohtaa ikävöi ”Silver Liningsia”.

Esteettisesti bändin uusi ilme toimii varsin hyvin ja sopii rehellisesti sanottuna paljon paremmin näihin kappaleisiin kuin bändin aikaisempi harmaa look. Levyn miksaus on nyt huomattavasti selkeämpi ja iskevämpi kuin aiemmin, eikä soundeissa ole samaa muhjuisuutta ja kolinaa. Muutamia kohtia siellä täällä olisi voinut vielä kenties ruuvailla. Vokaaliosuudet puskevat pinnalle toisinaan aavistuksen verran liikaa kaiken muun yli. On varsin ymmärrettävää, että miehistön pienentyessä trioksi kappaleet on sovitettu uudestaan niin, että ne pystytään soittamaan livenä autenttisesti. Kuitenkin päällekkäisäänityksiä on käytetty selkeästi siellä täällä, mutta esimerkiksi ”Pale Horsen” väliosan mainiot harmoniakoukerot uupuvat valitettavasti sen uudesta versiosta.

Palehørse on onnistunut debyyttialbumillaan hiomaan omaperäistä ja laadukasta musiikkiaan niin, että lopputuloksena on erittäin nautinnollinen ja kansainvälisen kuuloinen albumi. Bändin huikea melodiantaju, rouheat riffit ja kovakourainen asenne pääsevät nyt ansaitsemaansa loistoon uuden miksauksen, kappalejärjestyksen ja ulkoasun myötä. Albumi kestää kuuntelua ja suorastaan houkuttelee laittamaan sen soimaan kerta toisensa jälkeen. Palehørse on valmis laukkaamaan kohti suurempia yleisömassoja, joita se näillä kappaleilla ansaitseekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

8/10

Kappalelista:

  1. Dead Wrong
  2. Pale Horse
  3. The Passenger
  4. Darken Waters
  5. Catalyst
  6. Catharsis
  7. Odious
  8. Less Than a Ghost
  9. Omnivore
  10. Quicksand