Valokeilassa uusi musiikki – viikon 16/2016 kiinnostavimmat uudet kappaleet listattuna

Svarttjern 2016Viikon aikana tulee niin paljon uutta musiikkia jo pelkästään rockin ja metallin saralla, että osa siitä menee varmasti monilta ohi. Siksi ajattelimme ruveta kasaamaan joka viikon päätteeksi yhteen listaan kiinnostavimmat uudet kappaleet koko viikon ajalta. Kaikkia kappaleita ei tietenkään voi listaan mahduttaa, koska silloin siitä tulisi mahdottoman pitkä. Jokaisessa listassa tulee siis olemaan noin 10-15 viimeisen viikon aikana julkaistua kappaletta niin pieniltä kuin suuriltakin yhtyeiltä edustaen eri tyylilajeja mahdollisimman monipuolisesti.

Mantar – ”Cross the Cross
Kovassa nousussa olevan sludge-duo Mantarin uusi ”Ode to the Flame” -albumi julkaistiin viime viikon perjantaina. Albumi on Mantarille vasta toinen, mutta jo ensimmisen albumin tiimoilta maailmaa kierrettiin niin tiuhaan tahtiin, että yhtyeen nimi on jo monille sludgen ystäville tuttu. Uudelta albumilta julkaistiin vielä erikseen musiikkivideon kanssa ”Cross the Cross” -kappale.

Behexen – ”Chalice of the Abyssal Water
Yksi kotimaisen black metalin tärkeimmistä yhtyeistä eli Behexen on työstänyt valmiiksi viidennen albuminsa. ”The Poisonous Pathia” onkin odoteltu jo jonkin aikaa, sillä edellsiestä albumista on neljä vuotta aikaa. Kulttimainetta nauttiva yhtye esiintyy uudella ”Chalice of the Abyssal Water” -kappaleellaan yhtä kylmänä ja raakana kuin aina ennenkin.

Tarja – ”No Bitter End
Tarja Turusen kahta tulevaa sooloalbumia mainostetaan hänen raskaimpana tuotantonaan tähän mennessä. ”The Shadow Self” -albumin esiosana toimivan ”The Brightest Void” -albumin ”No Bitter End” -kappale sisältää ainakin raskaita kitarariffejä, mutta Turusen laulu ja kappaleen pirteä yleisilme tasoittavat metallisuutta.

– ”Kylmä
Stoner doom -yhtye Dön ensimmäinen albumi ”Tuho” julkaistaan 29. huhtikuuta, eli aivan kohta. Levyltä aikaisemmin julkaistut kappaleet ovat tehneet selväksi linjan, jota tämäkin kappale seuraa: hidas tempo, raskaat riffit, massiivinen äänimaailma ja kylmä olemus luovat yhdessä lähes pelottavan kokonaisuuden.

Inkvisitor – ”Dark Arts of Sanguine Rituals
Nuori thrash metal -yhtye Inkvisitor työstää parhaillaan toista albumiaan. Avauskappale ”Dark Arts of Sanguine Rituals” on raskasta ja lennokasta perinne-thrashia, joka toimii thrashin ystäville takuuvarmasti. Kappaleella esitellään myös yhtyeen uusi rumpali Tino Jäntti.

Six Feet Under – ”Never Satisfied” (Judas Priest -cover)
Death metal -yhtye Six Feet Underin uudella ”Graveyard Classics IV: The Number of the Priest” -levyllä kuullaan hieman erilaisia versioita Judas Priestin ja Iron Maidenin kappaleista. Levyltä julkaistiin jo etukäteen metallisempi tulkinta Judas Priestin debyyttialbumilta löytyvästä ”Never Satisfied” -kappaleesta. Alkuperäisen version kevyestä rock ’n’ rollista ei ole enää jälkeäkään Six Feet Underin käsittelyn jälkeen.

Candlemass – ”Death Thy Lover
Eeppisen doom metalin pinoeeri Candlemass juhlistaa 30-vuotista uraansa uudella ”Death Thy Lover” -EP:llä, joka julkaistaan kesäkuun kolmantena päivänä. EP:ltä julkaistu nimikkokappale osoittaa, että Leif Edlingin ja kumppaneiden sävellyskynä on pysynyt terävänä, vaikka yhtyeen levytysuran piti loppua jo vuonna 2012. Äänijänteitään ensimmäistä kertaa Candlemassin levyllä availee yhtyeen riveissä vuodesta 2012 laulanut Mats Levén.

Svarttjern – ”Admiring Death
Svarttjernin uusi ”Dødsskrik”-albumi julkaistaan Soulseller Recordsin kautta 29.5. ja yhteistyössä Kaaoszinen kanssa levyltä julkaistiin tällä viikolla ”Admiring Death” -kappale. Varsin riffivetoinen kappale on black metaliksi todella menevää, mutta karut soundit ja räkäinen rääkyminen tasoittavat kokonaisuutta.

Ordog – ”Open the Doors to Red”
Doom metal -yhtye Ordogin uudesta ”The Grand Wall” -levystä saadaan esimakua ”Open the Doors to Red” -kappaleella. Ordogin doom metal on synkkämielistä ja musiikillisesti todella melodista. Mikäli sellainen toimii, niin yhtyeenhän pääsee todistamaan livenä vaikkapa tulevan kesän Jalometalli-festareilla.

Discharge – ”Raped and Pillaged
1970-luvun lopussa perustetun crust-legenda Dischargen uusi ”End of Days” -albumi julkaistaan ensi viikon perjantaina. Kyseessä on yhtyeen ensimmäinen uusi albumi vuoden 2008 jälkeen, mutta vanha kiukku ja aggressiivisuus tuntuvat olevan tallella.

Kirjoittanut: Jyri Kinnari