Vanha vakaa Spiritus Mortis – Arviossa yhtyeen viides pitkäsoitto ”The Great Seal”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 9.10.2022

Väsymätön doom-jyrä Spiritus Mortis julkaisi vastikään viidennen levynsä, joka kantaa nimeä ”The Great Seal”. Julkaisusta vastasi Svart Records. Vähänkään doom metal -maailmaa seurannut yleisö tietää, mistä bändistä on puhe, mutta kerrottakoon muillekin, että Spiritus Mortista pidetään Suomen ensimmäisenä doom metal -yhtyeenä. Bändin historia ulottuukin vuoteen 1987, jolloin Maijalan veljesten perustamaa pumppua aloiteltiin Rigor Mortis -nimen alla. Jokseenkin tasaisesti demoja ulos puskenut yhtye pääsi pitkäsoittojen makuun kuitenkin vasta 2000-luvun puolen välin tienoilla, ja siitäkin eteenpäin on bändin ura ollut tinkimätöntä ja luotettavaa sorttia.

Suurin muutos edelliseen ”The Year Is One” -levyyn on laulajan vaihtuminen Sami Hynnisestä Kimmo Perämäkeen (Masquerage, Backhill, Celesty). Yhtyeen sointiin on laulajanvaihdoksen myötä tullut entistä enemmän eeppistä otetta. Tämä näkyy siinä, että Spiritus Mortis lähentyy ”The Great Sealilla” Solitude Aeternuksen ja Candlemassin tyylistä menoa. Perämäki täyttää siis saappaat mallikkaasti ja istuu mukavasti bändiin. Myös rumpali on vaihtunut, ja tätä nykyä patteriston takana istuu Markus Kuula.

Vaikka meno on aiempaan nähden astetta eeppisempää, mahtuu paljon mukaan myös sitä perinteisempää Black Sabbathin hengessä tehtyä doomia, jota Spiritus Mortis edelleen ytimeltään on. Rokkaavampaa jytääkään ei ole unohdettu, kuten mainio ”Martyrdom Operation” osoittaa. Levyn päättävä ”Are You a Witch” on pitkä ja murskaava hautakirjoitus, joka eroaa hieman albumin muusta materiaalista. Varsinaista suosikkia en levyltä kuitenkaan löydä, sillä jokainen biisi toimii omalta osaltaan niin kuin pitääkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lätystä on vaikea keksiä mitään valittamisen aihetta; yhtye on yhtä hyvässä vedossa kuin ennenkin, eikä ote ole lipsunut tuumaakaan. ”The Great Seal” on toimiva kokonaisuus, mutta biisit toimivat loistavasti myös kontekstista irrotettuinakin. Myös soundillisesti on osuttu kultasuoneen. Nupit kaakkoon!

Kaappalelista:

  1. Puputan
  2. Death’s Charioteer
  3. Martyrdom Operation
  4. Skoptsy
  5. Khristovovery
  6. Visions of Immortality
  7. Feast of The Lord
  8. Are You a Witch
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy