Vanhaa ja tuttua sekoitettuna uuteen ja raikkaaseen – arviossa The Unguidedin ”And The Battle Royale”


Metalcoren ja melodisen death metallin välimaastossa soutava ruotsalaisryhmittymä The Unguided julkaisee uuden albuminsa ”And The Battle Royalen” perjantaina 10. marraskuuta Napalm Recordsin kautta. Kyseessä on bändin neljäs albumi, ja samalla ensimmäinen, jossa puhtaiden vokaalien tonttia hoitaa Jonathan Thorpenberg. Vaan mihin suuntaan vokalistin vaihtuminen on bändiä tuupannut?

Aivan aluksi on palattava ajassa lähes vuosi taaksepäin, jolloin The Unguided julkaisi kahden sinkun pläjäyksen ”The Brotherhoodin”. Pyöritellessäni ”Nighttakeria” ja ”Daybreakeria” ensimmäisiä kertoja edestakaisin olin välittömästi myyty. Sinkut olivat pysäyttävän hyviä. Ennen tätä The Unguided ei ollut mielestäni yltänyt musiikillisesti aivan samoihin sfääreihin vanhan Sonic Syndicaten kanssa. Laulajanvaihdoksen myötä kuitenkin tuntui siltä kuin bändi olisi saanut valtavan piristysruiskeen, ja soundista huokui omaan korvaani ihan erilainen energisyys, tekemisen riemu ja näyttämisen halu kuin esimerkiksi ”Lust And Loathingilla”.

Entä jatkaako ”And The Battle Royale” viime vuoden joulukuussa julkaistujen singlejen viitoittamalla tiellä? Albumi potkaistaan varsin vakuuttavasti käyntiin ”Death’s Stingillä”, joka lyö kortit enempiä odottamatta pöytään. Energialataus on huipussaan, syntikkasoundit ovat vahvasti mukana ja Thorpenbergin ääni kajahtaa kertsissä kristallinkirkkaasti raikastamaan kokonaisuutta juurikin ”Brotherhoodin” enteilemällä tavalla.

Seuraavina tärykalvojen ruokalistalta löytyvät albumin kaksi singlelohkaisua ”The Heartbleed Bug” ja ”Legendary”, joista jälkimmäinen antaa Thorpenbergin puhtaille vokaaleille enemmän vastuuta ja tilaa säilyttäen silti intensiivisen otteen oikeisiin kohtiin ujutetuilla Richard Sjunnessonin aggressiivisilla koukuilla. Legendaariseksi äityneen menon jälkeen musiikin on kuitenkin aika kokea hetkellisesti synkkä muodonmuutos, kun kehiin isketään edeltäjiään raskaampi ”Dark Metamorphosis”, joka yksinkertaisesti toimii niin raskailta kuin melodisilta osiltaan moitteettoman hyvin.

”A Link to the Past” poikkeaa albumin alkupuoliskosta tarjoten ensimmäisen selvästi rauhallisemman kappaleen ja toimien samalla eräänlaisena vedenjakajana. ”Anchor Stone (of the World)” nimittäin alkaa mahtipontisilla, syvyydestä nousevilla, elektronisilla soundeilla, jotka räjäyttävät kappaleen käyntiin ja luovat suuria odotuksia biisiä kohtaan. Jostain syystä raita kuitenkin lässähtää lupaavan alkunsa jälkeen tarjoilematta mitään sen erikoisempaa, ja olo on vähän kuin lapsuuden jouluina – odotin kovaa pakettia, mutta sainkin pehmeän.

Myös ”Manipulate Fear” sukeltaa albumin yleisestä tarkkarajaisesta ja särmikkäästä linjasta puuroutuen massaksi, joka ei varsinaisesti ole huonoa, mutta ei myöskään jätä juuri minkäänlaista muistijälkeä. ”Force of Nature” sen sijaan huokuu tekemisen meininkiä ja valaisee majakkana myös albumin jälkipuoliskoa. Viimeisenä vuoron saa ”King’s Fall”, joka tarjoilee elektronisin elementein höystetyn popahtavan sinetin albumille. Toisaalta tykkään, toisaalta lopussa olisi ollut vielä oiva sauma räjäyttää pankki himmailun sijaan.

Kaiken kaikkiaan The Unguidedin ”And The Battle Royale” on hieman kahtia jakautuva albumi. Alkupuolisko tarjoilee neljä toinen toistaan mehevämpää rallia ja yhden balladia lähentelevän teoksen, kun taas albumin jälkipuolisko on vähemmän tarttumapintaa omaavaa ja tasapaksumpaa materiaalia. Potentiaalia tällä kokoonpanolla olisi ollut mielestäni vieläkin parempaan kokonaisuuteen, vaikka heikoksi ei ”And The Battle Royalea” voi missään nimessä haukkua. Erityismaininta on annettava Jonathan Thorpenbergille, joka on tuonut selvästi uutta energiaa kokoonpanoon. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä tämä pienimuotoisen metamorfoosin kokenut joukkio saa vielä tulevaisuudessa aikaiseksi.

8-/10

1. Death’s Sting
2. The Heartbleed Bug
3. Legendary
4. Dark Metamorphosis
5. A Link to the Past
6. Anchor Stone (of the World)
7. Manipulate Fear
8. Force of Nature
9. King’s Fall

The Unguided Facebookissa

[aesop_video align=”center” src=”youtube” id=”VzHkEGrsnRU” disable_for_mobile=”on” loop=”on” autoplay=”off” controls=”on” viewstart=”off” viewend=”on” revealfx=”off”]

Kirjoittanut: Jouni Lepistö