Vastaako ”Certain Freedoms” odotuksiin? Kuuntelussa Trade Windin uusi albumi

 

 

Vokalisti Jesse Barnettin luotsaama Trade Wind julkaisi toisen täyspitkänsä. Tähän superkokoonpanoon kuuluu jäseniä bändeistä kuten Stray From The PathStick To Your Guns ja Structures. Vaikka kyseessä onkin selvästi vain kakkosprojekti, on yhtye julkaissut tasaiseen tahtiin musiikkia vuodesta 2014 alkaen. Vuoden 2014 EP “Suffer Just To Believe” sekä täyspitkä “You Make Everything Disappear” vuodelta 2016 ovat saaneet laajalti huomiota ja luoneet vakaan pohjan yhtyeen toiselle levylle. Vaikka herrat soittavatkin vuosikymmenen tiukimmissa hardcore-bändeissä, on tämä projekti jotain aivan muuta. Musiikki on pyhitetty kauniille lyriikoille, rauhallisille melodioille ja hengittäville tulkinnoille. Indie- ja post-rock –viboja levittävä yhtye on luotu vastapainoksi kaikelle vääryydelle, vihalle ja pahalle, joita vastaan yhtyeet kuten Stick to Your Guns tai Stray From The Path taistelevat. Heidän musiikkinsa on rauhallista ja se on täytetty melodioilla ja melankolialla. Yhtyeestä huokuu ammattimaisuus ja kokemus. Korkealle on syytä tähdätä, vaikka kyseessä onkin vain sivuprojekti.  

Certain Freedoms” vie yhtyeen soundia odotettuun suuntaan. Jessen vokaaleihin nojataan entistä enemmän ja samaistuttavat lyriikat varmasti koskettavat useita. Turha kikkailu on karsittu pois ja lopputuloksena on alaston, riisuttu ja rehellinen tuotos. Suoraan sydämestä pumppaava rytmi saa mielen rauhoittumaan. Alkuvuodesta julkaistut singlet “No King But Me”, ”I can’t Believe You’re Gone” ja Certain Freedomsnäkivät päivänvalon vuoden alussa, vastaanottaen todella ison suosion. Odotukset ovat suhteellisen korkealla, mutta materiaali on todellakin odottamisen arvoista. 

Kaikki kolme singleä sijoittuvat levyn viiden ensimmäisen biisin joukkoon, joten uutta materiaalia säästellään myöhemmälle levyä. Heti alusta asti on selvää, että levy on rakennettu Barnettin vokaalien ympärille. Rauhalliset harmoniat sulautuvat sulavasti melankolian verhoon. “No King But Me” sai ensimmäisenä singlenä valtavan huomion ja siitä syntyi ennen pitkää levyn lipunkantaja. Kappale levittää itsensä rakastamisen sekä arvostuksen sanomaa ja luo tunnelmallisen fiiliksen ympärilleen.

Kolmas single ja levyn nimikkokappale, “Certain Freedoms” lisää levyyn indievaikutteita. Kertosäkeet lentävät eteenpäin jouhevasti, ja lopun rauhallinen jamittelu tekee laulusta levyn ainoan yli neljä minuuttia kestävän raidan. 

Moonshot” ja How’s Your Head rauhoittavat menoa tuodessaan levylle balladiaineksia. Jälkimmäinen tuo itse asiassa mieleen kaukaisesti vanhemman aallon emon lipunkantajan, Brand New:n Flower Machine” luo kuitenkin vähän kepeämmän mielen. Kuulijana uppoutuu jälleen uskomattoman lahjakkaaseen biisinkirjoitustaitoon ja kekseliäisiin lyriikoihin. Pehmeä riffi sopii upeasti levyn loppupuolelle ja tuo kesäillat mieleen. Tämä on se laulu, mitä kuunnellaan laiturilla aamuviideltä tyynen järven rannassa. Mieli rauhoittuu ja vie kuuntelijan levyn viimeisiin raitoihin. 

Välisoiton jälkeen tulee yksi lätyn vahvimmista suorituksista “Beige”. Viimeisestä “Nashinga” -nimeä kantavasta biisistä tulee väistämättä mieleen jäähyväisiään parhaillaan kiertävä Casey, kaikessa rauhallisuudessaan ja melankolisuudessaan. 

Levy kokonaisuudessaan on mielenkiintoinen, mutta selvästi paljon rauhallisempi kuin aikaisemmat julkaisut. Melankolisuus ei ole uusi juttu, sillä sitä on aina ollut yhtyeen soundissa ja sanoituksissa. Tämä on sellainen levy, jota kuunnellessa joka kerta löytyy uusia koukkuja. Pelkästään Barnettin uniikit ja kauniit lyriikat ovat syy kelata levy takaisin alkuun.

Harvoin kuulee yhtä rehellistä ja sydämellä rakennettua kokonaisuutta, kuin “Certain Freedoms”. Yksi varmasti vuoden kauneimmista levyistä, jota monikaan ei edes osannut odottaa.

Yhtye aloitti juuri Saksasta Impericon Festeiltä suuren, 22 kaupungin läpi seilaavan kiertueen. Porukka käy läpi niin Keski-Euroopan, Britit kuin Yhdysvallat. Pohjoismaihin Trade Wind ei ole saapumassa ainakaan lähiaikoina. Tässä ehdoton tärppi kaikille post rock -faneille, jos ei pelkää pientä matkaamista!

 

9/10

 

 

 

 

Kappalelista:

01. SURRENDER
02. NO KING BUT ME
03. CLOSE ENCOUNTERS (OF THE 3RD FLOOR)
04. I CAN’T BELIEVE YOU’RE GONE
05. CERTAIN FREEDOMS
06. MOONSHOT
07. HOW’S YOUR HEAD
08. CUT
09. FLOWER MACHINE
10. UNTITLED II
11. BEIGE
12. NASHINGA

Kommentoi julkaisua