Vauhtia päivään thrashin tahtiin: arviossa Black Mass -yhtyeen ”Feast at the Forbidden Tree”

Yhdysvaltalainen thrash metal -yhtye julkaisi syyskuun 10. päivä kolmannen studioalbuminsa nimeltä ”Feast at the Forbidden Tree” Redefinin Darnkess Recordsin kautta. Ensimmäinen reaktioni levyn käynnistyessä oli hivenen pettyneenä ajatuksella ”Ai tämä onkin speed thrashia”, sillä en ollut koskaan aiemmin kunnolla kuunnellut kyseistä genreä. Nyt perehdyin, kuuntelin ja testasin sitä jopa lenkkeilymusiikkina. Täytyy sanoa, että innostukseni thrashiin sekä Black Mass -yhtyeeseen heräsi vahvasti.

Kolmen miehen bändi on perustettu vuonna 2012, ja sen musiikillinen rohkeus miellytti minua valtavasti. Musiikki on taidokkaasti tehty, ja ennakkoluulottomasti biiseihin on upotettu iskelmää sekä villin lännen tunnelmointia. Se tunne, kun bändi saa sinut pysähtymään yllättyneenä ja keskittymään siitä mitä he tarjoavat, on mahtavaa. Pohdit miten ihmeessä bändi vaihtaa tunnelmaa ja herättää sinulla ajatuksen siitä, että kuljetkin hevosen selässä preerialla etkä juoksekaan metsäpolulla lenkkitossut jalassa. Tunnelmat vaihtuvat soljuvasti, liioittelematta ja levy etenee koko ajan yhtenäisenä.

Levyn kolmas biisi ”Dead to the World” oli se, jonka aikana myönsin, että tämä oikeasti saa minut otteeseensa. Seuraava, raskaammalla otteella soitettu ”A.S.H.E.S” -kappale kuulosti jopa tylsältä muiden menevien biisien seassa. Ajatus huvitti minua, sillä yleensä raskaampi ote miellyttää. Onneksi bändi otti vauhdin jälleen kiinni seuraavassa kappaleessaan.

They Speak in Tongues” -kappale nousi ehdottomaksi suosikiksi. Se sisälsi upean kitara- ja rumpurytmin, joka sai jatkua rauhassa, ennen kuin biisi kietoutui laulun ympärille.

Kaiken kaikkiaan kitarasoolot ovat hienoja, ja laulu antaa paljon tilaa musiikille, joka yhdistää ajoittain yllättäviäkin tyylejä. Levy saa kehon liikkeelle, joka on musiikin yksi tärkeä tehtävä. Albumin kansitaide, tyylikkyydestään huolimatta, ei välittänyt levyn tunnelmaa. Se tuo mieleen Conan barbaarin, kun taas sitä maailmaa ei löydy levyltä.

Kun pääsin ”Feast at the Forbidden Tree” -albumin loppuun, totesin sen olleen nautinnollinen levy. Siitä yhdeksän pistettä. Bändillä on rohkea ja varma ote, ja levy herätti aidon uteliaisuuden itselleni etäiseksi jääneeseen musiikkiin.

9/10

”Feast at the Forbidden Tree” -albumin kappalelista
1. Intro
2. Unholy Libations
3. Dead to the World
4. A.S.H.E.S.
5. A Path Beyond
6. Nothing is Sacred
7. They Speak in Tongues
8. Betrayal
9. Blood Ritual

Kommentoi julkaisua