Vauhtia sunnuntaihin – The Empire Strikesilta ”Rainmaker”-single

Helsinkiläinen rockyhtye The Empire Strikes julkaisee kuukauden päästä kolmannen levynsä ja on tarjoillut tulevalta albumilta jo aiemmin kaksi makupalaa: hyväntuulisen ”Blinded by the Light” -sinkun sekä tiukasti rullaavan ”The End” -kappaleen. Syyskuun 6. päivä ilmestyvältä ”Charm”-albumilta lohkaistaan kuulijoiden iloksi vielä kolmas sinkku: tänään päivänvalon näkee ”Rainmaker”, joka on hyvä esimerkki yhtyeen monipuolisuudesta ja yllätyksellisyydestä.

”Kappaleessa ei todellakaan olla, taaskaan, yritetty keksiä pyörää uudelleen, muttei myöskään ole kuljettu siitä missä aita on matalin, vaan siitä mistä huvittaa, kuten The Empire Strikesilla on alusta saakka ollut tapana asiat tehdä”, bändin miehistö kertoo ja jatkaa: ”Rainmaker ei ole valmistunut The Empire Strikes -biisien perinteistä kaavaa noudattaen, vaan yhtyeelle ominaisesta ”alusta loppuun” -henkisestä sävellysmetodista poiketen biisi on kasattu eri aihioiden osista. Säkeistön riffi syntyi alun perin erään, jo edellisen albumin aikaan sävelletyn intron perään, joka kuitenkin tälläkin erää päätyi ”hyvä idea, mutta ei tuhlata sitä tähän” -tyyppistä materiaalia sisältävään pohjattomaan säkkiin. Kertosäe löytyikin sitten näppärästi allekirjoittaneen vanhoista arkistoista. Kappaleen yllätysmomentista vastaava soolo-osio sen sijaan on sävelletty niin sanotusti lennosta ja kerralla purkkiin -metodia käyttäen.”

Topi Tarkki kertoo lisää omasta ja klassikkokitaransa osuudesta ”Rainmaker”-kappaleen valmistumiseen:

”Biisi vaikutti kaipaavan väkevästi enemmän vaaran tuntua, joten päätin kokeilla, mitä vanhalla kunnon Schenker Flying V:lläni on asiaan sanottavana – äänitysnappi pohjaan ja nauha pyörimään. Hetken aikaa ankaraa riffittelyä, ja kappaleen kitarasoolon pohjalla oleva riffikimara kirjoitti itse itsensä. Kaiken lisäksi kyseinen osio meni vielä muidenkin kundien seulan läpi, joten biisi oli sävellyksen puolesta siinä. Tommi sai kappaleesta nopeasti kiinni ja kirjoitteli menoon sopivat lyriikat. Päälle vähän mullikuoroa ja biisi oli paketissa.”

Sanoituksista The Empire Strikesilla on sen sijaan kitarakuvioita vähemmän paljastettavaa.

”Sanoitus- ja melodiapuoli syntyivät jokseenkin käsi kädessä. Syväanalyysit jätettäköön teologiaan, evoluutioon, meteorologiaan sekä rocklyriikkaan enemmän perehtyneiden huoleksi. Liika on liikaa, niin aurinkoa kuin sadetta”, toteaa laulaja Tommi Tuoriniemi.

Kolmannen levyn kolmas sinkku saa osakseen myös ansaitsemansa musiikkivideon, jonka voi tarkistaa täältä. The Empire Strikes jatkoi videon toteutuksessa hyväksi havaittuja perinteitä ja piti kukkaron nyörit sopivan tiukalla.

”Koska edeltävilläkin albumeilla oli yksi video kuvattu treeniksellä, pitihän sellainen tehdä tällekin. Tuotanto onkin alusta loppuun saakka orkesterin itsensä toteuttamaa jopa videolla mallikkaasti esiintyvää nuorta rokkarintaimea myöten. Videobudjetissa ei isoja rahoja säästelty ja pieniä jopa tuhlattiin. There’s no budget like no budget, kuten vanha The Empire Strikesilainen sanonta kuuluu”, yhtye toteaa.

Kesällä Saksassa keikkaillut yhtye on seuraavan kerran nähtävissä livenä levynjulkkarikeikalla Helsingin On The Rocksissa 6. syyskuuta.

The Empire Strikes on:
Tommi Tuoriniemi – laulu, kitara
Topi Tarkki – kitara
Otto Haapanen – rummut
Paavo Kuukasjärvi – basso