Vauhtiajojen promoottori Kalle Keskinen kritisoi voimakkaasti paikallisen koronanyrkin toimintaa: ”Jouduimme maksamaan täydet korvaukset esiintyjille, jotka peruttiin viikkoa ennen tapahtumaa rajoitusten kiristysten myötä”
Seinäjoella menneenä viikonloppuna järjestetty Seinäjoen Vauhtiajot sujui vallitseviin olosuhteisiin nähden hyvin.
Tapahtumassa esiintyivät monet Suomen eturivin artistit; muiden muassa ensimmäisen kerran Seinäjoella festivaaleilla esiintynyt Behm, J. Karjalainen, Elastinen, Popeda, Chisu, Reino Nordin, Stam1na, Teflon Brothers, Kaija Koo sekä lauantai-illan päättänyt Mikael Gabriel. Klamydia-yhtyeen jäsenen valitettava sairastapaus ja bändin odotetun keikan peruuntuminen saatiin kahden tunnin varoajalla paikattua, sillä saimme heidän tilalleen esiintymään Kotiteollisuuden. Lisäksi Klamydian keulamies Vesku Jokinen saapui vierailemaan Kotiteollisuuden keikalle.
“Etelä-Pohjanmaan siirtyminen kiihtymisvaiheeseen oli ennakoitu jo suunnitteluvaiheessa, ja olimme ottaneet ennakkoon huomioon monia turvallisuustoimenpiteitä, kuten kapasiteetin rajauksen, istumapaikat, sekä jonotusväylät asiakkaiden turvallisuuden takaamiseksi”, tuotantopäällikkö Toni Ruohonen kommentoi.
Koko viikonlopun ajan yleisö sai nauttia lämpimästä ja lähes aurinkoisesta säästä muutamia sadekuuroja lukuunottamatta. Lauantaipäivän sateisesta aloituksesta huolimatta Stam1nan festaripäivän avaus villitsi yleisön rokkaamaan mukana.
“Yllättävistä muutoksista huolimatta olemme saaneet paljon positiivista palautetta asiakkailta, yhteistyökumppaneilta, sekä artisteilta, ja tärkeintä on, että tunnelma on ollut katossa ja ihmiset ovat päässeet nauttimaan yhdessäolosta”, kertoo promoottori Kalle Keskinen.
Festivaalin saattoi päätökseen lauantaina Mikael Gabriel räjähtävällä lavashowlla, ja energinen esiintyjä villitsi yleisön uudella ”Elonmerkki”-albumillaan. Keikalla kuultiin uuden tuotannon lisäksi myös vanhempia hittejä.
Vauhtiajojen promoottori Kalle Keskinen on julkaissut festivaalin tiedotteen yhteydessä virallisen kirjoituksen, jossa kertoo varsin rehellisesti alan haasteista koronapandemian keskellä. Keskinen kritisoi kirjoituksessaan etenkin sitä, että tapahtumajärjestäjä ei pysty reagoimaan koronanyrkin tekemiin päätöksiin niin lyhyellä aikavälillä, jos tapahtumaan on aikaa enää viikon verran. Voit lukea tästä kirjoituksen, jonka pystyy varmasti erittäin moni tässä maassa korona-aikana tapahtumia järjestänyt taho allekirjoittamaan:
”Olen itse toiminut yrittäjänä tapahtuma-alalla jo lähes 20 vuotta. Yksi suurimpia motivaattoreita tähän työhön on aina ollut tuottaa tapahtumien kautta ihmisille iloa, ja tärkein palkintoni on se, että näen ihmisten nauttivan järjestämissämme tapahtumissa. Tänä vuonna alalla toimiminen on tuntunut kuitenkin ennennäkemättömän vaikealta.
Meillä on viimeisen kahden vuoden aikana yrityksen liikevaihto tippunut 90%. Seinäjoen Vauhtiajot on nyt kaksi kertaa pienennetty Lakeudenpuiston iltatapahtumaksi ja ratapuoli on jouduttu jättämään pois kokonaan. Epävarmuus värittää kaikkea tekemistä. Vuotta aiemmin, startatessamme seuraavan vuoden tapahtuman järjestelyjä, meidän on täytynyt käynnistää työt tietämättä lainkaan varmaksi tuleeko koko tapahtumaa. Henkilökunta on pidettävä töissä, josko vain suinkin saataisiin luvat tapahtuman järjestämiseen.
Tänä vuonna pyrimme ennakoimaan kaikkia mahdollisia määräyksiä ja ohjeistuksia turvallisen tapahtuman takaamiseksi siten, että mitään viime hetken yllätyksiä ei meille järjestelyissä tulisi. Uskoimme, että rokotusten myötä tilanne olisi myös jo viime vuotta parempi ja vakaampi. Silti reilua viikkoa aiemmin tuli koronanyrkin päätös kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä ja valtioneuvoston määrittelemät rajoitukset tarkoittavat sitä, että tapahtuman aikataulusta jouduttiin pudottamaan kaksi tuntia pois per ilta. Yhteensä siis neljä tuntia tapahtuma-aikaa kahdelta päivältä, mikä tarkoitti sitä, että asiakkaille luvatusta ajasta ja myös meidän anniskeluajastamme tippui pois iso osa. Järjestäjän kannalta ajateltuna, kun jo tapahtuman kutistetun lippukapasiteetin lisäksi ravintolamyynnistä otetaan neljä tuntia pois, on tulopuolella euroissa valtava miinus. Tätä ei viikon varoitusajalla pysty mitenkään enää budjetoinnissa huomioimaan.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyyNämä kiihtymisvaiheen rajoitukset tarkoittivat sitä, että tapahtuman aikatauluja supistettiin, ja että jouduimme tiputtamaan kaksi artistia pois; yhden per ilta. Tämä oli tietysti valtava pettymys osalle asiakkaistamme, ja mitä olemme lukeneet yleisön kommentteja, niin osan käsitys asiasta on se, että oli järjestäjän syy tiputtaa nämä artistit pois ja että olisimme pyrkineet säästämään kuluja artistien peruutusten kautta. Rajoitusten vuoksi kuitenkin kipeitä päätöksiä oli tehtävä.
Kuitenkaan monet alan ulkopuoliset eivät tiedä sitä, että tällä alalla alle kuukauden perumisajalla järjestäjän on maksettava artistien palkka silti 100%. Maksoimme siis täyden hinnan esiintyjistä, jotka jouduimme peruuttamaan.
Kahden viikon kuluttua meillä olisi Kaarinassa Saaristo Open -festivaali. Varsinais-Suomi kuuluu kuitenkin koronan leviämisalueeseen, mikä tarkoittaa, että voimassa olevien rajoitusten myötä koko tapahtuman järjestäminen on taloudellisesti täysin järjetöntä. Tapahtuman kapasiteetti on jo viime vuonna supistettu 5000 kävijään per päivä ja nyt leviämisvaiheen aikana meidän pitäisi tiputtaa kapasiteettia vielä puolella eli 2500 kävijään, sekä tapahtuma-aikaa tulisi supistaa neljä tuntia per ilta. Tämä tarkoittaisi, että joutuisimme peruuttamaan kuusi artistia tapahtumasta.
Voi vain kuvitella, että tapahtuman toteuttaminen tuolla menetelmällä ei olisi asiakkaille mieluinen, kun jo kahden artistin pois tiputtaminen Vauhtiajoista aiheutti valtavan selkkauksen. Festivaalin maine tulisi kärsimään kohtuuttomasti ja ihmiset tulisivat vaatimaan lippurahojaan takaisin, ja ihan ymmärrettävästä syystä.
Kuten sanottua, järjestän tapahtumia ennen kaikkea sen takia, että saan tehdä tapahtumia yleisölle ja oma palkkioni on se, että näen ihmisten nauttivat meidän tekemästämme tapahtumasta. Jos taloudellisesti onnistumme, se tottakai mahdollistaa taas tulevat tapahtumat ja työn jatkumisen, mutta tärkeintä minulle on ollut se ihmisten fiilis, mikä on antanut itselle voimaa jatkaa. Nyt tällaisena aikana on sekin vaakalaudalla. Ei ole taloudellisesti millään lailla kannattavaa järjestää tapahtumia, mutta fiiliskin alkaa olla kadoksissa, kun sataa vain negatiivista tapahtumajärjestäjän niskaan. Aletaan olla siinä rajalla, että tyhjän saa pyytämättäkin.
Tärkeintä meille on ollut turvallisen ja hyvää mieltä tuottavan tapahtuman järjestäminen. Olemme halunneet yrittää, että Seinäjoella olisi tänäkin vuonna tapahtumia, joissa ihmiset voisivat toisiaan kohdata. Onko se enää tulevaisuudessa mahdollista? Jos artistit eivät tule hinnoissaan vastaan, mutta järjestäjältä tippuu myyntikapasiteetista 50%, niin on kohta sula mahdottomuus järjestää mitään. Asiakkaat ovat myös tottuneet tiettyyn tasoon ja artistien määrään tapahtumissamme. Miten tämä on tulevaisuudessa mahdollista taata, jos tuotoista verotetaan näissä määrin?
Toivon todella, että päätöksiä tehtäisiin nopeasti asioiden suhteen niin, että koko tapahtuma-alaa ei ajettaisi maassamme kokonaan alas. MIkä sitten on oikea ratkaisu, onko se koronapassi vai mikä, mutta joku tapa on oikeasti löydettävä nyt ja nopeasti, millä saataisiin ihmisille taas usko ja rohkeus tulla tapahtumiin.
En halua kuulostaa katkeralta, enkä missään nimessä sitä ole; eihän kukaan meitä pakota tapahtumia tekemään, kerron vaan faktoja, joiden kanssa sitä eletään tapahtuma-alalla.
Monista mietteistä huolimatta valoa tässäkin hetkessä antaa tämän vuoden tapahtumasta asiakkailta, artisteilta, yhteistyökumppaneilta ja omilta työntekijöiltä saatu positiivinen palaute siitä, että tapahtuman sisällä tunnelma on ollut katossa, kaikki on sujunut hyvin ja ihmiset ovat nauttineet.”Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy