Veljeskateudesta Egyptin dynastian huipulle ja sieltä alas – arviossa Neal Morsen ”The Dreamer – Joseph: Part One”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 16.8.2023

Mikä olisikaan idearikkaampi lähde sanoituksille ja kokonaisille albumeille kuin Raamattu. Kyseessähän on kuitenkin 66 kirjaa kattava kokonaisuus, josta löytyy aineksia aina maailmansyntymästä sen ennustettuun tuhoutumiseen ja kuvauksia ihmisten arkisista ponnistuksista Jumalan ilmestymiseen.

Kaikki eivät tietenkään koe Raamattua helposti lähestyttäväksi saati omaan maailmankatsomukseensa sopivaksi, mutta yhdysvaltalainen Neal Morse selvästi kokee. Vuonna 1960 syntynyt Morse on vuosikymmenten aikana marinoitunut taiturimaiseksi muusikoksi, ja erityisesti progressiivisesta rockista on muodostunut hänen elämänsä kulmakivi. Vuonna 2002 uskoon tullut Morse on tehnyt 2000-luvulla musiikkia myös hengellisessä mielessä ja näkökulmasta, jota myös ”The Dreamer – Joseph: Part One” edustaa.

Kyseessä on nimensä mukaisesti ensimmäinen osa israelilaismies Joosefin elämästä, ja hänen elämäkertansa on talletettu ensimmäisen Mooseksen kirjan sivuille. Pitkäsoitto etenee Joosefin tarinalle uskollisesti sisältäen kaikki dramaattiset vaiheet aina kytevästä veljesvihasta Joosefin orjaksi myymiseen Egyptiin, jossa hänen elämänsä kohentuu merkittävästi Jumalan suojeluksessa. Faaraon hoviherran puoliso iskee kuitenkin silmänsä hyvännäköiseen Joosefiin ja yrittää saada hänet itselleen, mihin Joosef ei suostu. Sen seurauksena israelilaismies päätyy vankityrmään, jossa hän viruu pitkän ajan muttei kuitenkaan kärsi raskaasti, kun Jumala järjestää asiat hänelle suotuisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”The Dreamer – Joseph: Part One” on narratiivinen konsepti, jonka keskiössä on Joosef, ja jonka lauluosuuksista vastaa itse Neal Morse. Pitkäsoitolla kuullaan kuitenkin useampia henkilöhahmoja, minkä takia ääneen pääsevät myös Ted Leonard (Juuda), Matt Smith (Ruuben), Talon David (Potifarin puoliso), Jake Livgren (orjakauppias), Wil Morse (Simeon) ja Mark Pogue (Jaakob). Neal Morse on aiemminkin käyttänyt usean vokalistin metodia muun muassa ”Jesus Christ The Exorcist” -albumillaan.

Myönnettäköön, että usea vokalisti elävöittää huomattavasti albumin tarinallista kerrontaa ja tuo siihen mielenkiintoisia elementtejä. Esimerkiksi veljesten välinen nokittelu kappaleilla ”Burns Like A Wheel”, ”Liar, Liar” ja ”The Pit” on toteutettu hienosti ja realistisen kuuloisesti usean vokalistin voimin. Mahtipontiset yhteislauluosuudet antavat vielä loppusilauksen ”The Pit” -kappaleella. Myös Davidin elävöityminen Potifarin puolison rooliin tuo oman sähköisen jännityksensä kappaleisiin ”Slave Boy” ja ”Out Of Sight, Out Of Mind”. Erityismaininta on annettava myös Livgrenille, joka esittää orjakauppiaan roolinsa kursailemattoman leveästi ”Gold Dust Citylla”.

Äänimaisemien ja tunnelmien muutokset seuraavat tarkasti tarinankulkua ja tuovat siten osaltaan vaihtelevuutta ja lisää dramatiikkaa tapahtumaketjuun. Veljesten kiristyneistä väleistä ja intensiivisestä tunnelmasta siirrytään lähes harmoniseen ja ilmavaan tunnelmaan ”Gold Dust Cityn” myötä, jonka jälkeen ilmapiiri muuttuu vastaavasti painostavaksi ”Out Of Sight, Out Of Mindin” myötä. ”Wait On You” -kappaleella ulosanti muuttuu huomattavasti pelkistetymmäksi, mikä elävöittää hyvin Joosefin oloa tyrmässä ja siellä kumpuavia ajatuksia ja rukouksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Albumin viimeisten kappaleiden sanoitukset olisivat mahdollistaneet synkistelyssä rypemisen, mutta sen sijaan Neal Morse on valinnut kanssamuusikoidensa kanssa valoisamman ja toiveikkaamman ulosannin. Sen seurauksena kappaleet ovatkin lennokkaita ja kauniita sävellyksiä, joita sävyttävät kitarasoolot, kuorolaulut ja harmonisuus. Kappaleista erottuvat parhaiten eepoksellinen ylistyslaulu ”I Will Wait On The Lord” sekä vanginvartijoiden dialogin sisältävä rennonletkeä ”Heaven Is In Charge Of Hell”. Koska kyseessä on ensimmäinen osa Joosefin tarinaa, pitää kerronta katkaista mahdollisimman jännittävään kohtaan, joka tässä tapauksessa on tarkoittanut epätoivoista ”Why Have You Forsaken Me” -kappaletta.

Vaikkei välttämättä uskoisi, on reilun tunnin mittainen ”The Dreamer – Joseph: Part One” vaivattomasti kuunneltava kokonaisuus. Sen takaavat niin mielenkiintoinen tarina, nerokkaasti jaksotetut kappaleet, yksityiskohtaiset sovitukset kuin vierailevat vokalistit. Vaikka albumi seuraa kuuliaisesti Vanhan Testamentin kertomusta, onnistuu pitkäsoitto tuomaan Joosefin tarinaan uudenlaisia sävyjä, joita on kiinnostava seurata kappaleesta toiseen. Albumi suorastaan innostaa tutustumaan lähemmin Joosefin tarinaan, mihin on taatusti pyrittykin.

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/nealmorse

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen