Vetten Äpärät – Sydäntalven Viha

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 4.1.2015

kansitaideSydäntalven Viha” on helsinkiläisen folk metal -yhtye Vetten Äpärien debyyttisingle. Vuonna 2006 perustettu bändi kertoo edustavansa toisen aallon suomalaista folk metallia ja nimeää esikuvikseen muunmuassa Ensiferumin, Finntrollin ja Wintersunin. Aiemmin he ovat julkaissut kaksi demoa.

Varsinkin Ensferum/Wintersun-osaston vaikutteet kuuluvat selvästi. Lähes kahdeksan minuuttia kellottava kappale sisältää niin puhtaasti laulettuja akustisia kohtia, kuin pirteän melodian ja brutaalin rääkymisen siivittämää raskasta metalliakin. Näitä myös sekoitetaan keskenään onnistuneesti. Erityylisten osien vaihtelu tuo kappaleeseen kontrastia ja pitää sen mielenkiintoisena loppuun saakka. Rauhalliset osiot ovat toisinaan melko haikeita, mutta eeppisiä ja saattavat oikean ihmisen kuuntelemana kuljettaa pienen pään sisällä matkalle metsiin ja menneisyyteen. Raskaat osat ja niistä varsinkin ne nopeimmat ovat todella mahtipontisia ja niin ikään eeppisiä, joskin hieman eri tavalla. Tunnelma kokonaisuudessaan on juuri sellainen, kuin folk metal -yhtyeellä pitääkin, mutta silti hieman omanlainen – joskin kumartaen sopivissa määrin Ensiferumin suuntaan.

Suomessa on muutamia (vielä) melko pieniä folk metal -yhtyeitä, joista osa on saanut täyspitkiä albumeitakin ulos, mutta osa heistä hääräilee vielä demotasolla. ”Sydäntalven Viha” on vahva taidonnäyte, joka nostaa Vetten Äpärät yhdeksi lupaavimmista uuden sukupolven folk metal -yhtyeistä. Tämän kappaleen perusteella levytyssopimuksen pitäisi olla vain ajan kysymys.

9/10


Vetten Äpärien kotisivut
Vetten Äpärät Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari