Viiden K:n kovimmat – Palehørse, Atlases ja Hanging Garden YO-talolla

Kirjoittanut Meri Martikainen - 1.2.2024

Jaahas, taas päästiin nauttimaan laatumusiikista, ja ihan viiden tähden arvioin lauantai-iltana 27. tammikuuta. Kaaoszine ylpeänä esitteli minikiertueen kovilta suomalaisilta nimiltä viiden tähden arvioin, joka starttasi Turusta kiertäen Helsinkiin, ja lopulta Tampereelle.

Odotin illalta paljon. Arviot bändien tuoreesta tuotannosta lukeneena, sekä jokaisen bändin kavalkadia laajasti kuunnelleena virittelin taajuudet kohti post-metallia, melo-dödää ja muuta ihanaa karjuntaa varten, jota illalle oli varmasti luvassa Palehørsen, Atlasesin ja Hanging Gardenin voimin. Ensihavaintona YO-talolta kuitenkin harmikseni raportoin, että sali oli vielä tässä kohtaa iltaa jokseenkin tyhjä, vaikka bändeistä jokainen olisi ansainnut ääriään myöten täyden salin.

Illan ensimmäisenä artistina lavalle asteli Palehørse. Teknisestä soundistaan ja mielenkiintoisista melodioistaan tunnettu kokoonpano avasi illan itsevarmasti ja todella vakuuttavalla setillä vajaasta yleisöstä huolimatta. Palehørse (aiemmin tunnettu nimellä Amendfoil) on soinut kappaleella ”Unravel” omilla soittolistoillani jo pidempään, ja kappaleen koukuttavuus on aivan omaa luokkaansa. Teknistä paahtoa arvostaville Palehørse sopiikin kuin valettu, ja uusin albumi ”Hunting Grounds” (2023) oli ehdottomasti viime vuoden mielenkiintoisimpia suomalaisia kokonaisuuksia levyjen osalta – perkele, että nämä kundit osaavat soittaa! Ilta avattiin taidokkaasti ja setti oli sähköisen energinen. YO-talo kuuli Palehørsen parhaimmistoa vakuuttavalla taidolla. Hyvä startti illalle, ja yleisöä alkoikin valua enemmän paikalle Atlasesin settiä varten.


Seuraavaksi lavan haltuun ottanut Atlases oli todella kova ilmestys. ”Between The Day & I” (2023) on koukuttava albumi, josta antaisin kelle tahansa kaljatuopin, jos genren pystyisi minulle määrittämään. Enpä ehkä hetkeen ole mitään niin paljon odottanut, kuin että pääsisin kuulemaan kappaleen ”Singulars” livenä. Välillä kyseenalaistan, miten tällä Porilaisella lahjalla metallimusiikille ei ole enempää kuukausikuuntelijoita Spotifyssa, kun fiilis soundissa pitää otteessaan tuntikausia. Atlases oli todella yleisön odottama, ja bändi hallitsi soundillaan koko keikan ajan. Tunnelma oli niin intensiivinen, että ilmaa olisi voinut leikata veitsellä – sillä parhaalla mahdollisella tavalla. Jumalaare, mikä veto! YO-Talo kuuli kappaleet kuten ”Singulars”, ”Eyelids of a New Dawn” ja ”Ties to Distance”. Keikan aikana oli pieni tekninen ongelma, joka ratkaistiin kuitenkin yleisön toimesta railakkaasti KirkanHetki Lyö” -yhteislaululla – nämä ovat niitä hetkiä, jolloin livemusiikki hymyilyttää. Odotan Atlasesin tulevaisuudelta paljon, ja toivon bändin saavan enemmän sen ansaitsemia kuunteluita!


Illan viimeisenä viiden tähden antina oli vuorossa Hanging Garden. Aleksi Parkkosen arvion albumista ”The Garden” (2023) lukeneena, ja sen tiimoilta bändin immersoivaan tuotantoon sukeltaneena oli upeaa nähdä, kuinka bändi esiintyi teknisesti mielettömän puhtaalla, transsiin vaivuttavalla soundilla. Kun ilmoille kajahtivat ensimmäiset soinnut, olivat kylmät väreet iholla ja yleisö mukana kuuntelemassa. Ihan hiljaiseksihan se vetää, kun livemusiikki vie mukanaan, ja onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla tehtävässään. Täydet viisi tähteä myös minulta, jos se ketään kiinnostaa. Jotenkin tämä kollektiivi tuntui ihan napakympiltä, ja keikan jälkeenkin ”The Fireside” kuului melodiana korvissa. Hanging Garden soitti setissään muun muassa kappaleet ”The Four Wings”, ”Field of Reeds” ja ”The Journey”. Setin päätti kaunis ”Skeleton Lake” ja kuulipa YO-talo erityisenä herkkuna aiemmin julkaisemattoman, toistaiseksi nimettömän kappaleen. Onnittelut myös bändin upeaääniselle solistille Riikalle (Riikka Hatakka), joka juhli lauantaina syntymäpäiväänsä!


Illan anti oli kollektiivisesti viiden tähden arvoinen. Kompaktista yleisöstä huolimatta bändeistä jokainen esiintyi vakuuttavasti, ja soundi vei mukanaan. Suosittelen jokaista, joka ei näillä keikoilla paikalla ollut, ottamaan jokaisen bändin tuotannon tehokuunteluun. Viiden tähden ilta oli YO-talolla kokemisen arvoinen.Luetuimmat

Uusimmat