Viikate – Panosvyö

Melankolisen rautalankailun mesenaatti sekoittaa hieman pakkaa ja julkaisee -coverlevyn nimeltä ”Panosvyö” toukokuun 2. päivä. Alunperin kolmen biisin EP:ksi ajateltu teos on paisunut kahdeksan kappaleen mittaiseksi ja vaikka yhtye itsekin toteaa idean olevan varsin kliseinen on se silti ”…vaivannut viimeiset viisitoista vuotta, joten joskushan näille asioille on laitettava piste.”, sanoo yhtyeen kitaristi/laulaja Kaarle Viikate.

Suurin eroavaisuus alkuperäisiin versioihin verrattuna on tietysti se, että kieliasu on tällä kertaa ensimmäinen kotimainen. Ensisilmäykseltä kappaleiden nimiä lueskellessa idea tuntuu jopa hieman tökeröltä, mutta tekstit on tehty ajatuksella ja toimivat raameissaan yllättävän hyvin. Osasta käännöksiä ovat alkuperäiset rallit suoraan tunnistettavissa, kuten esim. ”Kuollut Kuin Hengetön”. Toiset taas asiayhteydestä oivallettavia jolloin ”Boogeyman” kääntyy muotoon ”Vihtahousu”. ” Versioitavat kappaleet valikoituivat ennen kaikkea teksti edellä ja tekstillä tarkoitan nimenomaan käännöksiä. Rannalle jäi useita kauniita melodiavetoisia kappaleita, joihin sinivalkoinen lyijykynä ei yksinkertaisesti vaan tarrannut.”,  jatkaa Kaarle tuotoksestaan.

Entäpä sitten itse musikaalinen puoli? Yhtye on ollut uskollinen alkuperäisille sovituksille ja soundi on selvästi rouheampi kuin omilla nauhoitteillaan. Tietysti kuitenkin laulaja ja kieliasu luo tutun bändille tyypillisen äänimaiseman sekä aika ajoin käytetty kaiutettu kitara myös lisää mielikuvaa entisestään. Levy kuulostaa siltä miltä sen on kai tarkoituskin eli siltä, että Viikate soittaa Motörheadia. Vaikeinta lainamateriaalissa onkin saada se kuulostamaan omanlaiseltaan kuulostaen myös samalla alkuperäiseltä. Tämän vaikean yhtälön on yhtye onnistunut onnekseen ratkaisemaan ja lopputulos on toimiva.

Suurin osa kappaleista on nopeampia rokkaavia ralleja, mutta mukana on myös muutama hitaampi veto, kuten ”Ainoa (One Track Mind)”, jossa sanan tavut ottavat nerokkaasti alkuperäisen sanojen paikat ja tunnelmallinen ”Pahat (Devils)”, jonka lopun mantra ottaa muodon ”…enkeleistä langenneet…”. Grand Finalena toimii balladi ”1916”, joka on niin musiikillisesti kuin sanoituksellisestikin kenties valikoimasta tunnollisin esikuvalleen ja samalla myös sopivan tunteikas levyn päätöskappaleeksi.

Julkaisu on lajissaan hyvin toteutettu ja tutustumisen arvoinen. Sopii esimerkiksi autossa kuunneltavaksi erityisen hyvin ja saa kyllä jalan polkemaan tahtia kerta toisensa jälkeen.

8/10

Kappalelista:
01. Luuvitonen (Iron Fist)
02. Kuollut Kuin Hengetön (Killed By Death)
03. Vihtahousu (Boogeyman)
04. Ainoa (One Track Mind)
05. Yli Äyräiden (Over The Top)
06. Kylmä,Kylmä Kivi (Stone Dead Forever)
07. Pahat (Devils)
08. 1916 (1916)

www.viikate.com

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Kommentoi julkaisua