Machine Head, Jäähalli, Helsinki, 21.09.2022

Viikingit ja leijonamielet rantautuivat Helsinkiin – Amon Amarthin ja Machine Headin tulinen ilta ei jättänyt kylmäksi

Kirjoittanut Esa Kotoaro - 24.9.2022

Ruotsalaisen Amon Amarthin ja yhdysvaltalaisen Machine Headin järkälemäinen ”Vikings and Lionhearts” -kiertue saapui Suomeen Helsingin Jäähallille keskiviikkona 21. syyskuuta 2022. Illan avasi tuore vuonna 2020 perustettu The Halo Effect.

The Halo Effect

The Halo Effect, Jäähalli, Helsinki, 21.09.2022

Tuoreudestaan huolimatta The Halo Effectissä vaikuttavat pitkän linjan konkarit, sillä se on koottu täysin In Flamesin ex-miehistöstä. Tunnusomainen ”Göteborgin soundi” kuuluu vahvasti yhtyeen musiikissa. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa ”Days of the lost” elokuussa 2022.

Vaikka iltamat pidettiin arki-iltana, oli jo puoli seitsemän aikaan illan avaavalla ruotsalaisyhtyeellä kiitettävästi yleisöä paikalla. Solisti Mikael Stanne kiitteli yleisöä avoimesti biisien välissä, pidempiin puheisiin ei kuitenkaan lyhyellä slotilla ollut aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lyhyestä, noin puolen tunnin setistä huolimatta yhtye sai lämpimän ja kuuluvan vastaanoton. Yhtyeessä soittava kitaristi Jesper Strömblad ei ole kiertueella mukana, ja hänen tilallaan nähtiin The Haunted-yhtyeestä lainattu Patrik Jensen.

Settilista:

1. Days of the lost

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

2. Needless end

3. Gateways

4. Feel what I believe

5. Truth worth lying for

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

6. Conditional

7. Shadowminds

Machine Head

Seuraavana vuorossa oli yhdysvaltalainen Machine Head. Olen viimeksi nähnyt yhtyeen vuonna 2007 ”The Blackening”-albumin kiertueen tiimoilta. Tuo albumi on edelleen säännöllisesti kuuntelussa, ja se tuntuu kestävän aikaa todella hyvin. Yhtyeessä tapahtui isoja muutoksia 2018 julkaistun ”Catharsis”-albumin jälkeen, kun pitkäaikaisjäsenet Phil Demmel (kitara) ja Dave McClain (rummut) jättivät yhtyeen vuotta myöhemmin.

Machine Head julkaisi uuden ”Of Kingdom and Crown” -nimeä kantavan albumin elokuussa 2022. Albumi on todella vahva kokonaisuus, ja uusi kokoonpano myös todisti rautaisen keikkakuntonsa livenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Machine Headin keikoilla fanien tunnusomainen ”Machine fucking Head” kaikui salissa näyttävän verhon vielä peittäessä lavaa. Verhon pudottua takaa paljastui näyttävä lavarakennelma, joka pyroineen ja valoefekteineen antoi kirjaimellista tulivoimaa ankaralla tahdilla soittavalle bändille.

”Are you ready for a fast one?” kysyy Robb Flynn, ja uudelta levyltä löytyvä “Become the Firestorm” käynnistää show’n. Vanhemmat biisit kuten ”Old” ja ”Davidian” upposivat selkeästi yleisöön parhaiten. Henkilökohtaisesti olin todella mielissäni siitä, että ”Bloodstone and Diamonds” -levyn avausraita ”Now we die” oli otettu settiin. Rob Flynn ei pahemmin käyttänyt aikaa välispiikkeihin. Poikkeuksena ennen ”Darkness Within” -kappaletta hän kertoi, miten musiikki on pelastanut hänet masennukselta. Puhe metallikansan yhteisöllisyydestä toimi hyvin alustamaan biisiä, jonka tunnelmallista loppua yleisö jäi hoilaamaan vielä bändin lopetettua soiton. ”The Blackening”-albumilta löytyvä yleisösuosikki ”Halo” oli omiaan päättämään Machine Headin setin.

Settilista:

1. Become the Firestorm

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

2. Imperium

3. Ten ton hammer

4. I am Hell (Sonata in C#)

5. Old

6. Darkness Within

7. Now We Die

8. From this day

9. Davidian

10. Halo

Machine Head, Jäähalli, Helsinki, 21.09.2022

Amon Amarth

Amon Amarth, Jäähalli, Helsinki, 21.09.2022

Kuten edellinen yhtye, myös Amon Amarth aloitti settinsä verhon takaa. Tuo massiivinen lavarakennelma oli kyllä upeaa katsottavaa. Lavashow’hun kuuluivat niin ikään vihreäsilmäinen loki ja suuri viikinkilaiva jättimäistä merikäärmettä unohtamatta. Eikä tässäkään esityksessä säästelty pyroissa, jotka lämmittivät takariviin asti.

Aloitusbiisi ”Guardians of Asgaardin” lähtiessä käyntiin oli yleisö välittömästi mukana nyrkit ilmassa huutamassa keulamies Johan Heggin tahdissa. Vaikka Amon Amarth vaikuttaa toisinaan hieman kieli poskella tehdyltä viikinkiteemaiselta kuolometallilta, on yhtyeen livekunto todella vaikuttava. Kun Johan käskee, niin yleisö soutaa (kirjaimellisesti). Lavarakennelmat ovat niin vangitsevia, että niistä on vaikeaa saada silmiään irti.

Uudelta elokuussa 2022 julkaistulta The Great Heathen Army -albumilta kuultiin nimibiisin lisäksi ”Heidrun”. Myös alkuvuoden singlejulkaisu ”Put your back in to the oar” tahditti yleisön soutamista.

Vanhemmista kappaleista ”Destroyer of the Universe” sekä allekirjoittaneen henkilökohtainen suosikki ”Cry of the Blackbirds” olivat setin kohokohtia. Loppupäässä soitettu ”Raise your horns” sai aikaan kuuluvan yhteislaulun, ja setin päättävä ”Twilight of the thundergod” ja sen synnyttämä moshpit puristivat yleisöstä viimeiset mehut. Tästä illasta ei jäänyt nälkä.

Settilista:

1.Guardians of Asgaard

2.Raven’s Flight

3.Deceiver of the Gods

4.Crack the Sky

5.The Great Heathen Army

6.Heidrun

7.Destroyer of the Universe

8.Put your back into the oar

9.Cry of the blackbirds

10.The pursuit of vikings

11.First kill

12.Shield wall

13.Raise your horns

14.Twilight of the thundergod