Viikinkejä ja eeppistä metallia: haastattelussa pian uuden albuminsa julkaiseva Leaves’ Eyes

 

Sinfonista metallia soittava Leaves’ Eyes julkaisee uuden albuminsa 12. tammikuuta AFM Recordsin kautta. Tuore albumi kantaa nimeä ”Sign Of The Dragonhead” ja on samalla yhtyeen ensimmäinen täyspitkä, jolla suomalaisvahvistus Elina Siirala toimii uutena vokalistina.

Kaaoszine tavoitti yhtyeen keskeltä kiireistä promokiertuetta, ja pääsimme juttelemaan uudesta albumista niin perustajäsenten vokalisti Alex Krullin ja kitaristi Thorsten Bauerin, kuin myös Elina Siiralan kanssa. Yhtye kertoi muun muassa uuden albumin syntyprosessista, viikinkitarinoista kappaleiden takana sekä kuluneen vuoden kohokohdista.

Hei! Kiva päästä juttelemaan kanssanne! Oletan, että viime aikoina on pitänyt kiirettä uuden albumin promoamisen parissa.  Miten teillä menee?

Alex: Hei! Olemme tällä hetkellä tosiaan tekemässä uuden albumin promokiertuetta ja juuri nyt olemme bändin kanssa täällä Mastersound-studiollamme Saksassa. Albumi on valmis, kansitaide näyttää mahtavalta ja kakki näyttää hyvältä. Joo, meillä menee oikein mainiosti, haha!

Millä mielellä odotatte levyn julkaisua? Sujuiko kaikki suunnitellusti, ilman sen suurempia mutkia matkan varrella?

Alex: Kaikki sujui oikeastaan suunnitelmien mukaan, koska meillä oli hyvin kiireinen aikataulu. Albumin tuotanto-osuus sujui todella hyvin, eikä sen suhteen ollut mitään ongelmia. Oli meillä kuitenkin pieni mutka matkassa, sillä meidän piti muuttaa albumin julkaisuaikataulua ihan totaalisesti.

Viime vuoden marraskuussa olimme kiertueella Sonata Arctican kanssa. Samoihin aikoihin saimme kuulla Pohjois-Amerikan kiertueesta Battle Beastin ja Sabatonin kanssa. Kun sitten saimme viestin kiertueen tarkemmasta ajankohdasta, totesimme, että siitä tulisi tämän uuden albumin kannalta melko vaikeaa, jollei julkaisun aikataulua muutettaisi. Olisi nimittäin äärimmäisen hankalaa ensin olla seitsemän viikkoa kiertueella Sonata Arctican kanssa, jolloin palaisimme takaisin juuri joulun ajaksi. Näin meidän pitäisi olla studiossa juuri silloin, kun Sabaton-kiertueen olisi määrä alkaa. Päätimme siis silloin suosiolla siirtää levyn julkaisua syksystä ensi vuoden tammikuulle.

Albumin tuottaminen ja tekeminen itsessään sujui todella hyvin. Oli myös mahtavaa, että pystyimme tavallaan siirtämään kaiken tuon kiertue-energian suoraan albumille!

Tuleva albumi kantaa nimeä “Sign Of The Dragonhead”. Kertoisitko vähän nimestä? Nivoutuuko tämä uusi julkaisu edellisiin konseptialbumeihin tarinansa puolesta?

Alex: Kyllä. Uusi albumi on yhtenäinen edellisen ”King Of Kings” -albumin kanssa. Oikeastaan tämä uusi albumi alkaa suoraan siitä, mihin edellinen päättyi!

Nimi itsessään tuli mieleeni, kun mietimme samannimisen ”Sign Of The Dragonhead” –kappaleen tarinaa. Kappale liittyy siis edellisen konseptialbumin päähenkilöön Harald Fairhairiin, Norjan ensimmäiseen viikinkikuninkaaseen. Hänen tarinansa on todella hieno ja merkittävä, kun mietitään Norjan viikinkejä ja tuon ajan Norjaa ylipäätään. Tällä kertaa halusimme jatkaa tarinaa siitä, kun viikingit alkoivat levittäytyä laajemmalle. Osaa heistä jahdattiin, ja heidät pakotettiin lähtemään pois. Kappale kertoo viikinkien purjehduksista ja tavallaan siitä, kun lähdetään seilaamaan uusille vesille, kohti uusia horisontteja.

Mitkä koette olevan albumin tärkeimmät teemat tai aiheet?

Alex: Tällä kertaa mukana on oikeastaan vain yksi henkilö – Harald. Halusimme mukaan tietysti erilaisia kiinnostavia aiheita. Osassa kappaleista kerrotaan esimerkiksi hieman enemmän viikinkiaikakauden naisista. Kappaleissa käsitellään sen ajan vahvoja naisia: esimerkiksi ”Völva” on sellainen. Völva oli hyvin tunnettu hahmo viikinkien yhteiskunnassa. Hän toimi onnettaren tavoin ja kertoi ennustuksiaan johtajille ja kuninkaille. Siihen aikaan tehtiin paljon erilaisia ennustuksia ja rituaaleja, jotta saatiin yhteyksiä jumaliin ja nähtiin, mitä kaikkea tulevaisuudessa oli tiedossa. Mukana on siis teemaltaan hyvin taianomaisia ja mystisiä kappaleita. Mielestäni se on myös iso osa koko viikinkien aikakautta ja sen ajan kulttuuria. Olen aina pitänyt näiden tarinoiden myyttisyydestä.

Mainittakoon vielä esimerkiksi kappale ”Fairer In The Sun”, joka on taistelukappale. Ja ”Like A Mountain”, joka puolestaan kertoo vuorenhallitsijanaisesta, joka näkee enneunia hyvin traagisesti päättyvistä avioliitoista..haha!

Näistä aiheista ja teemoista on mielestäni hyvä metallibändinä puhua, ja tavallaan ne istuvat tähän genreen todella hyvin. Leaves’ Eyesin takana on aina ollut ajatus suurien mielikuvien luomisesta ja monien erilaisten sävyjen maalaamisesta kuuntelijalle. Ihmiset voivat todellakin albumia kuunnellessaan paeta todellisuudesta ja kadota tähän luomaamme maailmaan. Se on minusta hienoa!

Albumilla on mukana paljon erilaisia elementtejä, esimerkiksi erilaisia alkuperäissoittimia sekä kokonainen kuoro. Kertoisitteko vähän, millainen albumin tekoprosessi oli tällä kertaa.

Thorsten: Prosessi vaati paljon valmisteluja. Useimmiten teemme ensin kappaleista luonnokset täällä studiolla, omassa päämajassamme. Kun kappaleet on suunniteltu, voimme aloittaa äänittämisen. No, kuoro-osuudet vaativat tietenkin oman aikansa. Niihin menee eniten energiaa, ja ne vaativat luonnollisesti omat valmistelunsa. Kuten edellisellä albumilla, kuorona toimi London Voices, joka ihan mahtava. Se on tehnyt soundtrackeja elokuviin kuten Star Wars ja Hobitti. Mukana oli tietysti myös Victor Smolskin ohjaama orkesteri, jonka osuuksia äänitimme Valko-Venäjällä. Soittimina on mukana muun muassa erilaisia huiluja sekä sello. Ne puolestaan äänitimme täällä Mastersound-studiolla. Albumi rakentuu siis tavallaan kerros kerrokselta. Lopputuloksena albumilla on jopa elokuvallinen tunnelma. Se on mahtavaa, koska koko tämän tekoprosessin jälkeen jäljellä on ihan oma maailmansa.

Tämä on ensimmäinen albumi, jolla Elina toimii vokalistina. Vaikuttiko tämä mitenkään prosessiin esimerkiksi kappaleiden tai vokaaliosuuksien suunnittelun osalta?

Thorsten: Joo, no sanoisin, ettei muutos ollut mitenkään kovin suuri. Minä ja Alex olemme aina vastanneet kappaleiden kirjoittamisesta, ja niin teimme tälläkin kertaa. Erona on totta kai itse ääni, koska senhän me kaikki kuulemme. Elina tekee todella mahtavaa työtä – eikä vain albumilla vaan myös livenä keikoilla. Hän on todellinen ammattilainen ja erittäin kunnianhimoinen ihminen. Mielestäni hänen äänensä kulkee hyvin käsi kädessä musiikkimme kanssa. Kun katsotaan taaksepäin meidän kasvuamme yhtyeenä, huomaa, että olemme siirtyneet synkemmästä goottilaisesta ympäristöstä enemmän sinfoniseen ja folk-tyyppiseen maailmaan. Tämän vuoksi Elina ja hänen äänensä on mielestäni juuri sopiva lisä siihen, mitä nyt edustamme.

Millaista palautetta olette ehtineet tähän mennessä saada uudesta materiaalista vai oletteko mieluummin kokonaan lukematta kommentteja?

Thorsten: Hahah, no ei sentään. Hyvin positiivista palautetta on tullut. Levy-yhtiöt ovat olleet hyvin iloisia. Itse asiassa on ollut melko vaikeaa valita singlejä tai musiikkivideokappaleita, koska albumilla on niin vahvoja kappaleita. Mukana on myös paljon erilaisten elementtien sekoitelmia. Osa kappaleista on hyvin sinfonisia ja osa puolestaan puhtaita rock-kappaleita, jotka toimivat hyvin myös akustisina versioina. Kaiken kaikkiaan olemme siis saaneet hyvää palautetta tähän mennessä. Kaikki ovat ottaneet albumin hyvin vastaan, joten voimme olla iloisia!

Kappale “Riders Of The Wind” pomppasi jostain syystä erityisesti korvaani. Kappaleessa tuntuu olevan omalla tavallaan erilainen tunnelma kuin muissa albumin raidoissa. Millainen tarina kappaleen takana on?

Thorsten: Joo, sen kanssa siirtelimme vähän musiikillisia rajojamme ja työnsimme folk-elementtiä entistäkin vahvemmiksi ja kuuluvammiksi. Luulen, että kappale olisi ollut todella paljon vaikeampi luoda ilman Elinaa, joten hänelle täytyy antaa pisteet siitä, miten hyvin hän hoiti kappaleen. Ero tässä kappaleessa on ehkä se, että siinä ei kuulla vain yhtä hienoa laulajaa vaan monia eri ääniä eri sävelissä. Se on melkeinpä hymni, jonka mukana voi laulaa. Viking party song!

Pidin myös siitä, että albumilla on mukana kappale ”Rulers Of Wind And Waves”, joka on siis lähes instrumentaali ja esittelee hyvin kaikkia mukana olevia soittimia. Miten tämä kappale syntyi?

Thorsten: Monesti kaivataan introja tai outroja kappaleiden välille, joten on tavallaan traditio, että niitä on mukana albumilla – niin myös tällä kertaa. Tämäntapaisen kappaleen kautta oli hyvä luoda ja esitellä tämä keskiaikainen ja viikinkien aikakauteen sopiva äänimaailma. Kappaleessa käytettiin oikean tunnelman saavuttamiseksi erityisiä soittimia, kuten akustisia kitaroita. Haluttiin siis luoda viikinkimäinen ilmapiiri.

Miten itse kuvailisitte albumia? Paljastakaa vähän faneillenne, mitä tuleman pitää.

Elina: Hmm… albumilla on paljon folk-elementtejä ja sinfonisia elementtejä. Mukana on paljon esimerkiksi eri tempoisia ja hyvin vaihtelevia kappaleita. Lisäksi se on pullollaan erilaisia musiikillisia elementtejä. ”Sign Of The Dragonhead” on rikas ja hyvin täyteläinen albumi. Luulen, että moni ihminen tulee pitämään siitä monien eri seikkojen vuoksi.

Alex: Albumi on lisäksi eeppinen metal-albumi. Se on sinfoninen ja sekoitus suuria majesteettisia kappaleita, haha! Ongelmanahan tässä on valita, mitä kappaleita otamme settilistaan, sillä voisimme ihan helposti soittaa koko albumin läpi!

Vuosi 2017 lähenee jo loppuaan, joten on hyvä hetki kelailla vähän taaksepäin. Mitkä ovat erityisesti mieleen jääneitä kohokohtia kuluneelta vuodelta?

Alex: Sabaton-kiertue oli ainakin ihan uskomaton, ehdottomasti yksi suurimmista kohokohdista meille! Toinen unelmien täyttymys oli varmasti se, kun saimme metallibändinä soittaa Broadwaylla, Times Squarella. Meillä oli loppuunmyyty keikka New Yorkissa Playstation Theatrella, mikä varmasti on kaikkien bändien unelma. Kiertueesta teki hienon se, että meillä oli niin mahtava porukka, jonka kanssa reissata. Battle Beastin tyypit olivat ihan mahtavia! Elina sai suomalaisia laulajia seurakseen, haha! Takana on kyllä ihan uskomattomia keikkoja. Clevelandissa saimme esiintyä 2500 metallifanaatikolle, jotka osasivat huutaa mukana jokaisen yhtyeen joka ikisen kappaleen!  On todella mahtavaa nähdä niin monen ihmisen kokoontuvan yhteen nauttimaan musiikista. Kiersimme 50 kaupungissa ja viidessä eri maanosassa. Siitä jäi mieleen paljon taianomaisia hetkiä, jotka säilyvät sydämissämme ikuisesti.

Miten vietätte joulua tänä vuonna? Onko teillä lainkaan vapaa-aikaa rentoutua ennen tammikuun levynjulkaisukeikkoja?

Elina: Joo! Meillä on kaikilla aikaa viettää joulua perheemme ja läheistemme kanssa. Tammikuun alussa on tosiaan heti uuden albumin julkaisukeikkoja, joten se on tietysti seuraava valmistelun kohteemme.

Alex: Niin ja sinähän palaat Suomeen!

Elina: Aivan, totta. Joo, tulen käymään Suomessa. Olen tosin lentämässä Suomeen vasta 24. joulukuuta haha!

Tammikuussa on tiedossa levynjulkaisukeikkoja, ensimmäisenä ainakin Saksassa. Mitä muuta ensi vuonna on odotettavissa?

Alex: Tiedossa on keikkoja Euroopassa, ja kesällä on luvassa festivaalikeikkoja. Nyt pitääkin toivoa, että mahdollisimman moni suomalainen promoottori näkisi tämän haastattelun. Toivon nimittäin kovasti, että pääsisimme Suomeen jollekin festivaalille esiintymään! Haluamme tulla Elinan kanssa hänen omaan kotimaahansa soittamaan.

Toivotaan näin! Suomalaiset fanit odottavatkin jo varmasti, että saataisiin teidät tänne!

Alex: Joo, meillä on ollut mahtavia keikkoja Suomessa, kun olemme olleet esiintymässä Helsingissä ja Tampereella. Suomessa kaikki keikat ovat aina mahtavia, ja mielestäni meidän on aika tehdä paluu sinne. Meillä on myös paljon tuttuja sieltä, olemmehan kiertäneet suomalaisten bändien kanssa. Toivotaan, että pääsemme sinne mahdollisimman pian!

Siinä kaikki tällä erää, haluaisitteko lopuksi lähettää terveisiä lukijoille ja keikkoja odottaville faneille?

Alex: Haluamme kiittää kaikkia mahtavasta tuestanne. Terveisiä kaikille suomalaisille faneillemme. Haluan myös lähettää terveisiä erityisesti Amorphikselle, Esa on hyvä ystäväni! On hienoa, että heavy metal on Suomessa suuri juttu, kuten täällä Saksassa. We are brothers and sister of metal! Toivomme tietenkin myös, että ihmiset nauttivat “Sign Of The Dragonhead” -albumista.

Kiitos kovasti, että sain jutella kanssanne. Kaikkea hyvää koko bändille!

Leaves’ Eyes: Hei hei, ja kiitos itsellesi!

Kommentit