Kuva: Markku Kirves

Viime vuonna jälleen aktivoitunut Ratas julkaisee ”Ääriviivoja”-singlen tulevalta levyltään

Kirjoittanut Niko Kuusela - 2.4.2023

Sysmässä vuonna 1998 perustettu, käsinkosketeltavia tuokiokuvia suomirockiinsa sävyttävä Ratas julkaisee syksyllä ensimmäisen uuden albuminsa seitsemääntoista vuoteen. Esimakua tulevasta saatiin jo viime marraskuussa, kun yhtye julkaisi ”Katseet kietoutuu” -singlen tulevalta albumilta, ja nyt on vuorossa kakkossingle ”Ääriviivoja”. Eteerisen kappaleen tarinassa on jumiuduttu vanhoihin kaavoihin niin syvälle, että ei enää edes tiedetä, mistä kaikki alkoi sortumaan.

“Melodiat ja sovitus löytyivät hyvinkin nopealla syklillä, eikä rakennetta tarvinnut valtavasti vatvoa”, bändi kertoo. “Eteeriset melodiat ruokkivat hyvin kynää ja oikeat sanat kuoriutuivat suoraan biisin melodioista. Kappaleen tarinassa on juututtu tilanteeseen, joka on vaan jatkunut ja jatkunut. Kun aikaa kuluu, ei lopulta enää pysty hahmottamaan miksi tässä ollaan eikä vanhasta tavasta pääse niin helposti irti. Keskitytään tilanteen korjaamisen sijaan vain peittelemään jälkiä, hyväksymään mielummin se, että omat haaveet jäävät taa eivätkä ole tärkeitä. Tällöin häivyttää pikkuhiljaa itsensä, jolloin opulta on vaikea nähdä edes ääriviivoja, siitä mikä on oikeasti tärkeää.”

Sysmässä vuonna 1998 perustettu yhtye julkaisi uransa aikana neljä EP:tä sekä täyspitkät albumit ”Pisaroina ilmassa” (2004) ja ”Outolintu” (2006). Julkaisut yhtye teki oman levy-yhtiönsä Pajula Recordsin kautta. Ratas julkaisi viimeisen singlensä ”Mustavalkoinen maa” vuonna 2008. Yhtye tosin julkaisi vielä vuonna 2016 kokoelmalevyn ”Menneisyys”, joka sisälsi uudelleen miksattuja ja muutenkin piristettyjä versioita vanhoista kappaleista, sekä yhden aiemmin julkaisemattoman biisin.

Luetuimmat

Uusimmat