Viisi biisiä piristämään korona-arkea: Tomi Koivusaari (Amorphis / Abhorrence)
Koronaviruksen poistaman vapauden vuoksi monet suomalaiset viettävät aikaansa tällä hetkellä lähinnä kotona perheen kanssa tai etätöitä tehden. Päätimme yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten rock- sekä metallimuusikoiden kanssa piristää teidän arkeanne pienellä artikkelisarjalla, jossa muusikot listaavat teille kuunneltavaksi viisi kappaletta, joita he ovat omassa koronakaranteenissaan viime aikoina kuunnelleet. Sarjan 62. osassa ääneen päästetään Amorphiksen sekä Abhorrencen riveissä kitaraa soittava Tomi Koivusaari, joka alustaa valintojaan seuraavasti:
”Kaikenlaisten listauksien tekeminen on todella raskasta puuhaa, alkaa ylimiettiä, mitkä siinä pitäisi olla, ja mitä ei saisi jättää pois. Ja mitkä olisi ne ’the parhaat’. Kauhean rankkaa. Niinpä pistän viisi ensimmäisenä mieleen tullutta biisiä koronapäivienne piristykseksi ja ’piristykseksi’.”
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy
Voit katsoa Tomin valinnat, ja perustelut valintoihin liittyen, tästä:
”Klassikolla lähdetään, niinikään klassikkolevyltä ’Symphonies of Sicknessiltä’. Tämä kun tuli 1989, niin räjäytti tajunnan, ja räjäyttää edelleen. Biisin teema- ja kertsimelodia on ehkä kovin ikinä tässä scenessä. Tää biisi kun lähti 70.000 Tons of Metal -cruisella Karibianmerellä kannella keskellä pimeää yötä, niin ei paljoa leikkinyt. Lisäksi bändin hemmot huipputyyppejä. Tehtiin 2000-luvulla kummallinen doom/country-levy solistinsa Jeffin kanssa. Mikäs se oli, Jeff Walker und Die Flüffers. Onneksi tulivat järkiinsä ja kasasivat Carcassin uudelleen.”
”Vähän erilaista ja kepeämpää sitten. Näin viime vuonna Atomic Swingin Tavastialla, edellinen kerta oli 90-luvulla. Ehdoton suosikkibändi ollut aina, mutta kun aloin viime vuoden keikkapäivänä Spotifystä kahlailemaan bändin tuotantoa, niin tajusin, että yksi albumi on mennyt minulta kokonaan ohi, nimittäin 2006 julkaistu ’comeback-levy’ ’Broken Habanas’. Sitä tuli sitten luukuteltua uutuuden viehätyksessä aika lailla. Ja tämä tietty biisi on mulla jäänyt krooniseksi korvamadoksi, huomaan sen putkahtavan lähes päivittäin aivoihini. Loistogroove ja hieno biisin aloitus, koska sitä alkamista saakin vähän odotella. Meillä oli yhtyetoverini Esan ja Opun kanssa plääni lähteä katsomaan tätä uudestaan Tukholmaan maaliskuussa, vai huhtikuussako se olisi ollut, mutta sitten tuli tämä perkuleen korona.”
”Tämä kuuluu myös ikisuosikkeihini. Joskus ’88 olin jo nähnyt Music Televisionista ’We Care a Lot’ -videota, josta pidin, mutta kun laulajaksi vaihtui Mike Patton ’The Real Thing’ -albumille 1989, olin myyty. Lisäksi silloin oli itsellä rankka death metal -buumi päällä, niin tämä oli jotenkin hyväksyttävä bändi kuunnella, koska kitaristi ja basisti vetivät Carcass– ja Napalm Death -paidoissa! Heti levyn ilmestymisen jälkeen näin bändin Nummirockissa, oliko se sitten 1989 vielä, vai jo 1990, hmm-m… Tämä biisi myös comeback-albumilta ’Sol Invictus’, jota olen kuullut parjattavankin, mutta minulle tämä uppoaa, ehkä alkupään tuotannon jälkeen linjakkainta FNM:a. Ehkä synkintäkin, mutta on synkkää olla keski-ikäinen. Tiedän kokemuksesta. No ei oikeasti, keski-ikäisenä on hauskempaa kuin ikinä. Odotan innolla, mitä 70+ tuo tullessaan.”
”Otetaas sitten vähän nuorempaa verta väliin. Leprous lämppäsi meitä noin kahdeksan viikon ajan Euroopassa, oliko se nyt herran jestas vuonna 2011… vai 2013… ehkä jälkimmäinen. No, joka tapauksessa olivat pikkupoikia vielä, mutta lahjakkuuden kuuli jo silloin. Tämä heidän uusimpansakin ’Pitfalls’ on hieno plätty.”
”No niin nyt on piristävää! Ja pitäähän tässä listassa kotimaistakin olla. Solistimme Joutsen tutustutti tämän bändin minulle jollain rundilla, tullut tasaisin väliajoin luukuteltua. Hienoja biisejä, ja bändillä on todella hyvä groove. Tämä biisi heidän ’III’-levyltään.”
”Sellaista, toivotan kaikille tsemppiä, eiköhän tässä vielä päästä livenäkin rokkailemaan pian!”
Voit kuunnella Tomin edustamia yhtyeitä Amorphista sekä Abhorrencea tästä:
Artikkelisarjan aiemmat osat löydät täältä.