kuva: Mikko Vihervaara

Viisi biisiä piristämään korona-arkea: Valtteri Heiskanen (Dystocracy / Celesti Alliance)

Kirjoittanut Johanna Ania - 3.7.2020

 

Kuva: Mikko Vihervaara

Koronavirus poisti hetkellisesti vapauden olla, tulla ja mennä. Yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten rock- ja metallimuusikoiden kanssa halusimme piristää lukijoidemme arkea pienellä artikkelisarjalla, jossa muusikot listaavat kuunneltavaksi viisi kappaletta, joita he ovat koronakaranteenissaan luukuttaneet. Juhannuksen kynnyksellä rajoituksia purettiin ja vapautta lisättiin. Nähtäväksi jää, oliko tämä tässä, vai tapahtuuko uusia selviytymiskeinoja vaativia toisia tulemisia. Jo (toivottavasti) tutuksi tullut Viisi biisiä piristämään korona-arkea -sarja sen sijaan jatkuu niin kauan, kunnes viimeinenkin rokkari ja malminkaivaja on tavoitettu. Sarjan 90. osassa päästään kuulemaan Heiskasen Valtterin biisivalintoja. Valtteri on laulumiehiä ja toimittaa kyseistä virkaa yhtyeissä Dystocracy ja Celesti Alliance. Hankkiudu tunnelmaan kuuntelemalla Valtterin valinnat alta:

”Koronapandemia on pistänyt alkuvuoden aikana myös musamaailman sekaisin, ja onhan se vaikuttanut enemmän tai vähemmän myös omiin bändeihini. Dystocracyn kanssa olemme ’Slave Morality’ -EP:n ja viime vuoden lopun keikkojen jälkeen olleet aavistuksen vähemmän aktiivisia ja koronan myötä päätimme ulottaa omaehtoisen karanteenin myös bänditreeneihin. Se on luonnollisesti hidastanut uuden biisimateriaalin valmistelua. Seuraavassa valikoituna viisi kappaletta, joita on tullut kuunneltua alkuvuoden koronamainingeissa, pienten kommenttien kera. Painotus on tarkoituksellisesti hieman uudemmissa julkaisuissa, viime vuoden lopulta ja tämän vuoden alusta.”

”Jon Schafferin (Iced Earth) ja Hansi Kürschin (Blind Guardian) yhteisprojektin seuraavaa levyä saatiin odotella reippaasti, mutta odotus todellakin kannatti. ’III’-levyn avausraidalla on mittaa ja se lähtee liikkeelle hyvin maltillisesti, mutta punainen lanka säilyy koko 8-minuuttisen keston ajan. Kürschin ja Schafferin suoritukset mikin ja kitaran varressa ovat silkkaa timanttia (tämä ei varmaan yllätä ketään)!”

”Viime vuoden kovin kotimainen metallitulokas, jos minulta kysytään. Kokoonpanon motto on ’Make power metal great again!’, eikä sitä juuri tuon paremmin voi tiivistää! ’Imperium Romanum’ -debyytin päätösraita on oma suosikkini kyseiseltä levyltä. Tässä biisissä (ja koko levyllä) on kaikki ainekset, joista hieno power metal -keitos koostetaan: tuplabasaria, tilulilua ja eeppisyyttä monessa eri muodossa. Erityismaininta Mikael Salon hienosta vokalisoinnista sekä antiikin Roomasta levyn kantavana teemana.”

”Kanadan riffikone Jeff Watersiin bändeineen tuli tutustuttua kohtuullisen myöhäisessä vaiheessa, ’Suicide Society’ -levyn aikoihin. Sen jälkeen jokainen julkaisu on tullut otettua innolla vastaan, ja näistä etenkin viimeisin ’Ballistic, Sadistic’. Levyn anti on tykeintä Annihilatoria hetkeen, ja siitä mainiona maistiaisena toimii ’I Am Warfare’ -kappale.”

”Vaimoni on kova Dream Theater -fani, ja hän tutustutti minut Sons Of Apolloon. Ensireaktioni tästä biisistä (ja en siis alun perin tiennyt tekijämiehistä kokoonpanon taustalla) oli kutakuinkin ’Mikäs tää tämmönen on, kun kuulostaa mahdottoman hyvältä?’ Ja sitten, kun kuulin, että bändissä vaikuttavat muun muassa Mike Portnoy, Derek Sherinian ja laulajana vielä Jeff Scott Soto, niin ei tarvinnut enää ihmetellä, miksi kuulosti niin hyvältä. Sons Of Apollo on mainiota jatkoa omalle progemetallifanitukselleni, joka on lähtenyt liikkeelle jo mainitusta Dream Theaterista sekä Symphony X:sta.”

”Olen ollut Ralf Scheepersin lauluoppilaana, ja sen myötä Primal Fearin tekemisiä on tullut luonnollisesti seurattua entistä tiiviimmin. Tuleva albumi ’Metal Commando’ on siis luonnollisesti myös odotettu julkaisu itselleni. Toisena näytteenä julkaistu ’I Am Alive’ ei keksi pyörää millään muotoa uudelleen, mutta tarjoaa viihdyttävän ja ripeän näytteen teutoniheviä parhaimmillaan. Mestari Ralfin laulusuoritus saa ainakin kisälli Valtterin niskakarvat nousemaan pystyyn. Respect isolla R:llä!”

Artikkelisarjan aiemmat osat löydät täältä.