Viisi biisiä piristämään korona-arkea: Veli-Matti Kulo (Wildfire)

Kirjoittanut Johanna Ania - 2.7.2020

 

Koronavirus poisti hetkellisesti vapauden olla, tulla ja mennä. Yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten rock- ja metallimuusikoiden kanssa halusimme piristää lukijoidemme arkea pienellä artikkelisarjalla, jossa muusikot listaavat kuunneltavaksi viisi kappaletta, joita he ovat koronakaranteenissaan luukuttaneet. Juhannuksen kynnyksellä rajoituksia purettiin ja vapautta lisättiin. Nähtäväksi jää, oliko tämä tässä, vai tapahtuuko uusia selviytymiskeinoja vaativia toisia tulemisia. Jo (toivottavasti) tutuksi tullut Viisi biisiä piristämään korona-arkea -sarja sen sijaan jatkuu niin kauan, kunnes viimeinenkin rokkari ja malminkaivaja on tavoitettu. Sarjan 89. osassa tutustutaan vastikään sooloprojektilleen Wildfirelle uutta materiaalia julkaisseen Veli-Matti Kulon biisivalintoihin. Voit katsastaa Vellun valinnat sekä lukea perustelut niihin liittyen tästä:

”Olen Vellu, jo kolmatta vuosikymmentä metalliliemissä kypsynyt muusikko. Päiväsaikaan olen sähköinsinööri, yöaikaan kitaristi. Olen vasta hiljattain saanut omaa matskua pihalle sooloprojektilleni Wildfirelle.”

Devin Townsendin ’Accelerated Evolutionin’ kuuntelu on lähes rituaalin omainen tapa avata kevät, kun lumet ovat sulaneet, ja aurinko paistaa. Tämä tulee aina otettua autoon ja luukutettua sitä pari viikkoa putkeen ajaessa. Ensimmäinen asia, jonka levyltä kuulee on ’Depth Charge’ -niminen kappale, siitä se kevät lähtee rullaamaan kesää kohti.”

Strapping Young Ladilla oli aikanaan kaikki rahkeet olla maailman paras yhtye. Yhtyettä veti Devin Townsend keulassa ja Gene Hoglan rummuissa. Tätä kaksikkoa paremmaksi ei mielestäni pääse. Homma jäi kuitenkin kesken yhtyeen ollessa juuri pääsemässä vauhtiin, kun Devinille alkoi raskas musiikki riittää. Yhtyeen viimeisen albumin biiseistä on keväällä ja oikeastaan pitkin vuotta tullut soiteltua ’Almost Again’ -hittiä.”

Mastodon on myös ollut viime aikoina soittolistalla. Yhtyeessä on ihan pirun hyvä rumpali, ja kaikki neljä äijää laulaa. Yhtyeen biiseistä pystyy jotenkin kuulemaan, miten ne on syntynyt treenikämpällä ja jamisessioissa. Se on jotenkin hieno asia, kun musaa kuuntelee. Oma suosikki bändistä tietenkin kitaristi Brent Hinds ja biisi ’Oblivion’, jonka sovitus on itselle jotenkin verraton. Paras korvamato ikinä.”

”Vanhaan kunnon Jaskaan tulee palattua tämän tästä. Levyllinen biisejä tehdään kuulemma parissa viikossa studiossa ryypätessä. Tällainen ’vanhan ajan’ tyylinen biisinteko ei kyllä onnistuisi meikäläiseltä vieläkään, vaikka kitara on tullut omistettua yli 20 vuotta. Wylde onkin nämä vuodet säilynyt yhtenä lempparikitaristeistani. Seuraava biisi on Jaskan ensimmäiseltä levyltä eli yli 20 vuotta sitten ilmestyneen levyn ensimmäinen kappale, josta on ihan hiljattain tehty uusi, aika hapokas musiikkivideo.”

”Hyvin tyylikäs puolalaistapaus Mgla on niin musiikillisesti kuin visuaalisesti ihan pirun tunnelmallista mustaa meteliä. Tämä sopii hyvin aurinkoisten kesäpäivien ratoksi. Kevään aikana onkin tullut kuunneltua yhtyeen vuonna 2015 ilmestynyttä ’Exercises in Futilityä’, josta tähän lohkaisen pätkän nimeltä ’Exercise in Futility V’.”

Wildfiren ensimmäisen EP:n nauhoitukset valmistuivat kaikesta hikottelusta huolimatta toukokuun loppuun mennessä. EP:ltä saatiin julkaistua sopivasti ensimmäinen sinkku kesän ratoksi. Loput neljästä kappaleesta julkaistaan loppukesästä.”

https://www.facebook.com/wildfire.fin/

Artikkelisarjan aiemmat osat löydät täältä.