Kuva: Mira Kurki

Viisi biisiä piristämään korona-arkea: Viljami Kurki (Profane Omen)

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.7.2020
Kuva: Mira Kurki

Koronavirus poisti hetkellisesti vapauden olla, tulla ja mennä. Yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten rock- ja metallimuusikoiden kanssa halusimme piristää lukijoidemme arkea pienellä artikkelisarjalla, jossa muusikot listaavat kuunneltavaksi viisi kappaletta, joita he ovat koronakaranteenissaan luukuttaneet. Juhannuksen kynnyksellä rajoituksia purettiin ja vapautta lisättiin. Nähtäväksi jää, oliko tämä tässä, vai tapahtuuko uusia selviytymiskeinoja vaativia toisia tulemisia. Jo (toivottavasti) tutuksi tullut Viisi biisiä piristämään korona-arkea -sarja sen sijaan jatkuu niin kauan, kunnes viimeinenkin rokkari ja malminkaivaja on tavoitettu. Sarjan 95. osassa tutustutaan metalliyhtye Profane Omenista tunnetun kitaristin Viljami Kurjen biisivalintoihin. Voit katsastaa Viljamin valinnat sekä lukea niiden perustelut tästä:

”Tämähän on coverkappale The Dean Moonin biisistä ja niitä harvoja covereita, jotka mielestäni ylittävät alkuperäisen kappaleen. Tässä vaan on sitä jotain, mikä saa paremmalle mielelle. Tässä vaan toimii kaikki, biisi, soitanto, teksti ja tulkinta. Ja vaikka alkuperäisesitys kappaleesta onkin punk-henkisen rosoinen ja silottelematon, on sekin ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen. Vaikka sitten vain osoittamaan, kuinka paljon kappaleesta voi joskus tulkinnalla saada irti, jos perusasiat ovat kunnossa, eli biisi itsessään on hyvä. Duunisoittolistan kärkipäätä tämä. Muuten en kyseisestä coverlevystä juuri perustanut, vaikka Hellacopters yhtyeenä suosikkeihin kuuluukin.”

”Tätä oli aikanaan melkoisen vaikea uskoa Dolvingin tuotokseksi, kun alla oli ehkä mielestäni kaikkien aikojen aggressiivisin ja vakuuttavin raivolevy, eli The Hauntedin debyytti. Miten erilaisissa tunnelmissa tässä oikein liikuttiinkaan. Tämä on semmoinen ehdoton kesäbiisi, ja saa ainakin minut joka kerta hyvälle tuulelle ja naputtamaan jalkaa tai nyökyttämään päätä. Ja teksti, se teksti.”

”Ja onhan yllämainitun levyn läpimittaisesta vakuuttavuudesta mainittava ainakin yksi kappale, ja olkoon se tämä. Kun aikanaan ensimmäisen kerran tämän levyn iski koneeseen ja ’Hate song’ jysähti tajuntaan, oli se jopa omaan persoonallisuuteen vaikuttava kokemus. Se raivo ja vokalistin vakuuttavuus asiassaan oli jotain, mille ei vastinetta löytynyt. Eikä löydy vieläkään, jos tarkemmin ajattelen. Joskus oma vitutus pitää päästää ulos, jotta tuntisi olonsa paremmaksi. The Hauntedin ensimmäistä levyä parempaa soundtrackia siihen ei ole tähän päivään mennessä mielestäni tehty. Ehdoton klassikko ja raskaan musiikin merkkipaalu.”

”Joskus on ilo, joskus on kiukku. Ja joskus sitten on blues. Joku irvileuka totesi joskus, että AC/DC:llä on kaksi biisiä: kaikki muut heidän biisinsä ja tämä on sitten se toinen. Oli niin tai näin, tämä on itselle tärkeä biisi, joka tulee pyöräytettyä melko usein, jos blues painaa mielen päällä. Toimii hämärtyvässä kesäillassa keskioluen säestämänä ja kaukana kotoa matkamusiikkina. Jos blues on se nimetön tunne mollin ja duurin välissä, tiivistää tämä kappale sen itselle täydellisesti. Ja jotenkin Scottin aikaisen eikkadeikan maanläheisempi olemus viehättää itseä Johnsonin aikakauden tuotoksia enemmän. ’One of these days I’m going to change my evil ways.'”

”Yksi kotimainenkin oli näihin saatava mahtumaan, ja se on tämä. Saimme puoli vuosikymmentä sitten kunnian lämpätä ’trolleja’ muutamalla Euroopan-kiertueella, ja tämä kappale oli aina se, joka sai roudauksen ja oluen maistumaan. Ja muutamaankin otteeseen taidettiin käydä lavallakin sekoilemassa tämän kyseisen biisin aikana, joten hyviä muistoja on tallentunut tähän paljon. Vieläkin, kun pistän tän soimaan ja suljen silmät, muistelen hymyssä suin noita kiertueita. On myös tyttären suosikki hevimusiikin saralta, vaikka hän ei juurikaan yleisesti siitä perusta. Kerrassaan mahtava hyvän meiningin biisi, jonka pois jättäminen tältä listalta olisi ollut virhe. Kuunnelkaa vaikka.”

Voit tutustua Viljami Kurjen musiikkiin kuuntelemalla miehen hiljattain julkaiseman uuden kappaleen ”Muistathan sen” tästä:

Artikkelisarjan aiemmat osat löydät täältä.

Luetuimmat

Uusimmat